Derneklerde vakıflarda olduğu gibi bir asgari sermaye söz konusu değildir. Yine derneklerde esas olarak dernek kurmanın bir maliyeti bulunmamaktadır.
Eğer vakıf kurmak isteseydiniz, 2021 yılı için asgari olarak en az 80 Bin TL gibi bir sermayeye sahip olmanız gerekirdi. Ancak dernek kurmak ve dernek üyesi olmak, Türk Medeni Kanunu tarafından tanımlanan bir hak olduğundan, herhangi bir ücrete, harca ya da sermayeye bağlanamaz.
4721 sayılı Türk Medenin Kanununa göre fiil ehliyetine sahip olan herkes, önceden haber vermeksizin dernek kurma hakkına sahiptir.
Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. Dernek kurucularının fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Bir derneğin kurulabilmesi için en az 7 gerçek kişiye ihtiyaç vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Kızılay Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri maaş alır mı? Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kızılay'ın ülke çapına yayılmış şube ve temsilciliklerinin başkan ve yönetim kurulları Dernek faaliyetlerini gönüllü olarak hiçbir ücret ya da maaş almaksızın meccanen yerine getirirler.
Bu kapsamda, Kanunun 3 üncü maddesine göre kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergiler yardım toplayabilirler.
İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında Bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığında yardım yapılmaktadır.
DERNEK ÇALIŞANLARI ÜCRET ALABİLİRLER Mİ? Dernek çalışmaları gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlayan ücretli çalışanlar aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir.
Kamu Hizmeti Görevlilerinden; Türk Silahlı Kuvvetleri, Kolluk kuvvetleri mensupları ile Özel kanunlarında dernek kurması yasaklananlar ve kısıtlananlar dernek kuramazlar, dernek üyesi olamazlar.
Bir apartmanda tapuya mesken olarak kayıtlı bir daire dernek ikametgahı olarak kullanabilir mi? Dernek merkezlerinin, kütükte mesken olarak gösterilen yerlerde açılması durumunda, kat malikleri kurulunun oybirliği ile alacağı kararla onay vermesi gerekmektedir.
Derneklerin banka hesabı açmasına dair herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu nedenle dernek kasasında bulundurulması gereken nakit miktarı ile ilgili herhangi bir sınır bulunmaz. Ancak yönetim kurulu tarafından alınmış bir karar doğrultusunda, bulundurulabilecek olan nakit miktarı belirlenebilir.
Yönetim ve denetim kurulları ve diğer organlara seçilen asıl, yedek üyelerin de bulunduğu "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" mevcut yerde bulunan mülki idare amirliğine verilir. Dernekler yaklaşık bir ve ya bir buçuk aylık süreç içerisinde kurulurlar.
Dernek Adları (Dernekler Kanunu Madde 28)
Dernek adlarında; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal, Şehit, Gazi kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir.
Dernekler üyelerinden giriş ödentisi ve yıllık ödentiler alırlar. Sosyal kulüplere giriş ciddi bir tutar oluşturur. Dernekler de vakıflar gibi bağış ve yardım alabilir, iktisadi işletmeler yoluyla da gelir elde edebilirler. Cemaatler kurdukları vakıflara ve derneklere bağış ve yardım toplarlar.
Dernek kurmak başlangıç aşamasında, hazır tüzük ile başvuru yapsanız dahi kolay bir işlemdir. Evraklarınızı eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz ile birlikte kuruluş işlemi gerçekleşmiş olur. Ancak bu süreçte önemli olan dernek kuruluşu yapmaktan ziyade, yönetim süreçlerini dernekler kanununa uygun olarak yapmaktır.
3- Dernek başkanları ile derneğin yönetim ve denetim kurullarına seçilenler, bu göreve seçimle geldiklerinden, aralarındaki hukuki ilişki vekalet akdine dayandığı için sigortalı sayılmayacaklardır.
Genel olarak vakıf ve dernekler gayrimenkullerinden kira, iştirak hisselerinden ve hisse senetlerinden temettü, tahvil, Türk Lirası (TL) ve döviz yatırımları üzerinden de faiz geliri elde edebilirler. Bu gelirler için stopaj yoluyla vergi kesintisi yapılmaktadır.
Kısaca değindiğimiz üzere dernekler, faaliyet ve ifade zenginliği yaratmakla birlikte; kendinizin belirleyeceği üyelik kıstasları ile sizi ifade eden, aidiyet yaratan bir platform oluşturmanıza araç olmaktadır.
Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü
Anayasamızda da dernek üyeliği hakkı AİHS.'ne paralel olarak m. 33'de “Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hürriyetine sahiptir. Hiç kimse bir derneğe üye olmaya ve dernekte üye kalmaya zorlanamaz.'' şeklinde düzenlenmiştir.
Diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurları, ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetlerdir. Dernek ve vakıflar kazancın vergisini vermek şartıyla ticaret yapabilirler.
Derneklere ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisine tabidir. Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşmaktadır.
Dernek başkanı bu asil yönetim kurulu üyeleri arasında yönetim kurulu başkanı görevini üstlenir. Dernek başkanının istifa etmesi durumunda, ilk yedek yönetim kurulu üyesinden başlanarak sırasıyla çağrı yapılır. Eksik üyenin tamamlanması durumunda, yönetim kurulu üyeleri arasında görev dağılımı yeniden yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri