Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Işığın Madde İle Karşılaşması
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
Eğer ışık tutulan bir madde, ışığı geçiriyorsa, o maddeye saydam madde deriz. Saydam maddelere örnek verecek olursak, cam bardak, gözlük, lens, plastik şişe saydam maddelere örnek verilebilir.
Saydam şu anlamlara gelebilir: Şeffaf: içinden ışığı geçirmekle (yarı saydam olmakla) kalmayıp, aynı zamanda arkasında gizli olan şeylerin göz ile görülmesine engel olmama sıfatı. En çok kullanılan saydam madde camdır.
İlgili 18 soru bulundu
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir. Maddelerin çoğu, beyaz ışık frekanslarını soğurma konusunda oldukça seçicidirler.
Işığı tamamen geçiren maddelere saydam maddeler denir. Bu durum üzerine gelen ışığı arka tarafına geçirmek olarak en açıklayıcı halde söyleyebiliriz.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir.
Arkasındaki şeylerin görülmesine ve ışığın geçmesine izin veren maddelere saydam madde denir.
Saydam Madde: Işığı geçiren maddelerdir. Su, cam, hava gibi maddeler ışığı geçirdikleri için saydam maddelerdir.
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
17 -İnsan vücudu saydam olmayan bir özellik taşır.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Tuzlu su ışığı geçirir ve saydam bir maddedir.
Çoğunluğu saydam yapıdaki süte opak beyazlığını veren, yüzde 3,5 oranındaki kütlesi ile suda askıda bulu- nan proteinlerdir. Proteinler, uzun ve zincir benzeri yapısı olan karmaşık moleküllerdir.
Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir. Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir .
Hava, cam, su saydam maddedir. Işığı geçirme özelliği sebebiyle saydam maddeler pek çok alanda kullanılmaktadır.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Ayna opak bir maddedir. Opak madde olmasının sebebi ise, aynanın iki tarafa da aynı görüntüyü yani ışığı iki tarafından da geçirmeyen bir madde olduğundan dolayı opak bir madde olarak bilinir.Sadece biz aynaya baktığımızda opak madde olduğundan dolayı kendi görüntümüzü yansıtır.
Aynı zamanda camdaki bir elektronun uyarılması için gereken enerji, görünür ışığın sahip olduğu enerjiden yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinde etkileşmeden geçer ve bu sebeple, cam saydamdır.
C- Saydam madde nedir
Gelen ışığı geçiren maddeler saydam maddedir. Saydam maddelerin arkasındakileri gösterir. Saydam maddelerin gölgesi oluşmaz. Saydam maddelerin ışığın geçirme özelliği günlük yaşamda kullanılır.
- Saydam cisimlere ışığın büyük birçoğunu ilettiği için soğurulma az yaşanır.
Film, fotoğrafçılık, sinema, röntgen ve radyografide görüntüyü tespit etmeye yarayan yarı saydam plastik şerit.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri