3. yıl sonunda elinizde toplam 1 dönümden 13 dönüm yağınız olur. 10 dönümden ise 130 litre yağ elde edersiniz. Günümüzde 1 litresi 1500TL den alıcı bulmaktadır. Yağ geliriniz 195bin TL olacaktır.
Lavanta fidesi siparişi verilierek ekim yapılır. 2022 yılında 1 dönüm maliyet ortalama 6.000TL dir.
1 dönüm lavanta tarlası ilk yılında ürün vermez. 2. senesinde 1 dönümünde ortalama 3 litre, 3. senesinde dönüme 10 litre yağ verir. Kısaca hesap edecek olursak, 3. yıl sonunda, 20 dönüm lavanta eken girişimci 260 litre yağa sahip olur. Bugunkü fiyatlardan 520 bin lira getiri elde edecektir.
DÖNÜME 800 İLA 1.100 TL KAZANÇ
Lavantanın dönüme verimi Lavanta Çiçeği olarak 150-400 kg arası olup, yağ olarak verimi ise çiçek veriminin %2'si ile %5'i arasında değişiyor.
Gerek internette ve gerekse de tarımla ilgili yayın organlarında, sık sık lavantanın çok karlı bir tarım ürünü olduğu ve yetiştirmesi çok kolay bir bitki olduğuna dair bilgiler verilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Lavanta Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Lavanta yetiştirmek devlet tarafından da desteklenen bir alan haline geldi.
Bir dönüm lavanta bahçesinden 800 ile bin 100 lira arası kazanç elde edilebiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından lavanta yetiştiriciliği yapan kişilere 2020 yılında ORKÖY kapsamında 417 bin TL destek verilmiştir. 2021 yılında ise bu 710 bin TL'ye çıkarılmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinde maliyet hesap edildiğinde dönüm başına yılda 3 bin TL kazanç elde etmek mümkündür.
1 dönümden ne kadar yağ elde edilir
İlk sene, 2. sene ve 3. sene ve sonrası için farklı yağ elde edilir. İlk sene dönüme 2litre, 2. sene 5 litre ve 3. sene itibari ile dönümüne 10 litre yağ vermektedir.
Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Deniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetiştirmek daha kolaydır; bunun yanı sıra kuraklığa da dayanıklı bir bitkidir. Lavanta tıbbi aromatik bitkiler arasında yer aldığı için kolay ulaşılabilir olması tercih edilir. Bu nedenle ev içinde de özenli bakım ve sulamayla yetiştirilebilir.
Lavantanın bakımı kolay olması, birçok kişinin evde lavanta yetiştirmesinin nedenidir. Sulama sorunu yaşamayan lavanta, siz ne zaman isterseniz o zaman suyu alabilir. Çok nemli toprağı sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Lavanta kıraç toprağı sevdiği için yetiştirip farklı şekillerde gelir elde edebilirsiniz. Hasat ettikten sonra, yaş yapraklarını satabilirsiniz. Ya da yapraklarını kurutarak satışını yapabilirsiniz. Lavantanın en değerli ürünü yağıdır.
Lavanta Kokulu Köy
Kuyucak Köyü'nde 5000 dekarda yetiştirilen lavanta sıcaklık, yağış gibi mevsimsel durumlar etki etse de Temmuz ayının başında açmaya başlar. Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
1 dekara yaklaşık olarak 2 bin civarında fide dikimi yapılmaktadır. Dikim aralığı 30×140 cm olmalıdır. Lavanta fidelerinin 1 yaşlı olarak sonbaharda, Kasım-Aralık aylarında dikimi önerilir.
Lavanta ekimi için çoğunlukla mayıs ayı tercih edilir. Bu dönemin ardından geçen iki aylık sürede bitkiler büyür.
Super lavandin çeşidinden ortalama 60 kg taze saplı lavantadan 1 kg uçucu yağ elde edilmektedir.
Kasım ile Şubat ayları arasında lavanta fidesi ekilmelidir
Bu zaman diliminde ekim yapılırsa, bitkimiz toprağa kolayca tutunacaktır. Kasım ve şubat arasında dikim yapılmasının bir nedeni de can suyudur. Bu aylarda yağmurlar yağmaya başladığı için toprak nemli olacaktır.
Lavanta bitkisinin iklim istekleri
Lavanta, günde en az 6-8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar, sıcak ve orta derecede kurak iklimi, yumuşak kışları ve güneşli yazları tercih eder. Bitki, ilkbahar-yaz başlarında ortalama 20-30 ° C sıcaklıkların yaygın olduğu Akdeniz ülkelerinde yerel olarak yetişmektedir.
Kredi çekebilmek için lavanta fidelerinin SERTİFİKALI olması gerekir. Fidelerimiz sertifikalıdır.
Lavanta bölgede özellikle haziran ayı içerisinde çiçeklenmeye başlamakta, çiçeklenme kademeli olarak yaklaşık 45-50 gün sürmektedir.
Türkiye'de ekonomik anlamda sadece Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta (L.x intermedia var. Super A) tarımı yapılmakta, bu yörelerin özellikle sulanmayan, kıraç ve eğimli arazilerine çok iyi uyum sağlamaktadır.
Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılan lavanta, bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici ...
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri