Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi abur cuburlar yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kepekli ekmek arası peynir, A ve C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmelidir.
Öz, “Çocuk, uzun süren eğitim hayatı boyunca ders çalışırken yemek yeme davranışına devam ediyor. Oturarak çalışmanın getirdiği hareketsizlikle, ders çalışırken yenilen atıştırmalıklardan gelen fazla kalori sonucunda obezite riski artıyor” dedi.
Ceviz, avokado, muz ve benzeri sağlıklı yiyecekler ders çalışırken tüketmek için mükemmeldir.
İlgili 22 soru bulundu
Ders çalışırken kahve yerine hem enerji verecek hem de sağlık deposu içecekler tüketmenin önemine değinen Diyetisyen Özden Örkçü, Meyan kökü çayı, kekik yağı, pancar suyu öneriyor. Ayrıca bol su tüketmeyi de hatırlatıyor.
Ders çalışma seanslarınız en fazla 45 dakika sürmelidir. 45 dakika sonunda mutlaka 10 ya da 15 dakika mola vermelisiniz. Ders çalışma süresi 45 dakikayı geçtiğinde yaptığınız tüm çalışmalarda verimliliğiniz düşecektir. Ayrıca mola süresi de 15 dakikayı geçmemelidir.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
İki öğün beslenme faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Bazı çalışmalarda insülin direncine iyi geldiği, kan şekerini düzenlediği ve diyabet riskini azalttığı görülmüştür. Hayatınızı kolaylaştırır, tüm gün ne yiyeceğinizi düşünmezsiniz.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Konunun uzmanlarının bildirdiklerine göre kortizon gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı dönem sabah 08.00-11.00 arasıdır. Bu saatlerin; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu görüşünde birleşiyor.
Başlangıçta ders çalışma saatleri hem kurs hem de okula gidenler için 4 saatle sınırlandırılabilir. Ders çalışma süresi 40 dakikayı geçmemelidir. Bu süre sonunda en az 20 dakikalık molalar verilmelidir.
Kış ve ilkbaharda iki haftalık tatilleri oluyor ve öğrenciler yıl boyunca Cumartesi günleri de yarım gün okula gidiyorlar. Altı yaşını dolduran her çocuk altı yıllık ilkokul eğitimine başlıyor. Ardından üç senelik orta öğretim eğitimi başlıyor. Japonya'da eğitim zorunlu 9 sene.
Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın!
Yemek konusunda aşırıya kaçtıysanız hemen ders çalışmayın. Çünkü üzerinde büyük bir ağırlık hissedersiniz. Bu durumda istediğiniz verimi alamazsınız.
Örneğin yorgunken veya canınız sıkkınken kendinizi ders çalışmaya zorlamak yerine önce kendinize vakit ayırıp bedeninizi ve zihninizi dinlendirin. Çalışma ortamınızı, sizi uyarabilecek televizyon, telefon, gürültü gibi dış etkenlerden uzak kalacak şekilde düzenleyin.
Mola vermek odaklanmak için oldukça önemlidir. Uzun ders çalışma sürelerinde konsantreyi sağlamak daha zor olduğu için kısa kısa molalar vermek gerekmektedir. Ders masasında çalışmak, etkili ders çalışma yöntemleri arasındadır. Bu yüzden yatak, kanepe gibi rahat yerlerde değil, masada çalışmak gerekmektedir.
KÜÇÜK bir sehpa, yumuşak bir koltuk ya da yatağınız, sınava hazırlanmak için kesinlikle uygun yerler değildir. Temiz ve düzenli bir masa verimli ders çalışmanın ilk kurallarındandır. Yatar pozisyondaki öğrencinin uykusu geleceği için, çalıştığı dersten verim alamaz.
Olaya bu açıdan yaklaşarak yapılan araştırmalar, mutluluk veren ve rahatlatan müzikler dinlemenin olumsuz duygular veren ya da coşkulu müziklere ve sessiz ortama göre ders çalışma üzerinde daha olumlu etkileri olduğunu ortaya koyuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri