Derse başlamadan önce kendinize güzel cümleler kurmaya çalışın. "Ders çalışabilirim, kendime güveniyorum, derse başladığımda çözemediğim sorular olsa da çalışmaya devam edeceğim." Kendinize ders çalışırken kısa vadeli hedefler koyarak ilerlerseniz, daha fazla başarılı olursunuz. Başarılı oldukça da isteğiniz artar.
İlgili 29 soru bulundu
Ders çalışırken ya da yoğunlaşma gerektiren bir iş ile ilgilenirken müzik dinlemek ayrıca kişinin gereksiz seslere odaklanmasını da önler. Bu yüzden özellikle de sözel derslere çalışırken sözsüz, melodiye sahip şarkıların dinlenmesi daha iyi olacaktır.
07.30 -11.00
Konunun uzmanlarının bildirdiklerine göre kortizon gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı dönem sabah 08.00-11.00 arasıdır. Bu saatlerin; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu görüşünde birleşiyor.
Saatlerce ders çalışarak mı daha başarılı olunur yoksa verimli çalışma ile mi? Psikologlar tarafından yapılan araştırmalara göre verimli ders çalışmanın daha etkili olduğu görülmüştür. 5-6 saat aralıksız ders çalışmakla, 2 saat verimli ders çalışmak aynı etkiye sahip olabilir.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Eğer yeterli uyumazsanız gün içerisinde baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok fiziksel sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın! Verim açısından düşündüğümüzde karnınızın aç olması durumunda odaklanmanız çok zor olacaktır.
İnsan beyni uzun vadeli işlere karşı isteksizdir ve hemen sonuç almayı ister. Bunun temel sebebi, uzun vadeli işlerin sorumluluk hissinin ağır olması ve insana büyük bir yük hissettirmesidir. Sorumluluğun çok fazla olması stres ve korkuya sebebiyet verir.
DERSE BAŞLARKEN DERS ÇALIŞIRKEN OKINACAK DUALAR "Bismillahirrahmanirrahim" "Rabbi edhılnî müdhale sıdkin ve ahricnî muhrace sıdkın ve'c'al lî min ledünke sultanen nasîrâ." "Rahman ve Rahim Olan Allah (c.c.)(c.c.)'ın adıyla; "Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çıkar.
Günde bir saatinizi egzersize ayırarak kaslarınızı güçlendirebilir, böylece vücudunuzun direncini daha da yükseltebilirsiniz. Örneğin tempolu yürüyüşler, pilates, bisiklete binme ve yüzme gibi faaliyetler keyfinizi yerine getirerek zihinsel yorgunluğun üstesinden gelmenize yardımcı olur.
Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışma belli bir plan ve program dahilinde ders çalışırken diğer sosyal etkinliklere de zaman ayırmanızı sağlar. AMAÇ BELİRLEME: Verimli ders çalışmanın ilk basamağı amaç belirlemedir.
Çalışılan yerin temiz havalı, normal ısıda ve normal aydınlıkta olmasına dikkat edilmelidir. Çok sıcak oda, çalışırken rehavet ve uykuya neden olabilir. Çalışma ortamının soğuk olması öğrenme verimini düşürür. Mekânın ne az, ne de aşırı aydınlık olmamasına dikkat edilmelidir.
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir iş yerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir iş yerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.
Vücudun ve beynin düzgün çalışması için uyku gereklidir. Gece geç saatlerde çalışmak uyku düzeninizi bozabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle gece ders çalışırken uyku alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz önemlidir.
Sabah erken saatler, zihinsel tazeliğin en yüksek olduğu zamandır. Bu nedenle sabah ders çalışma saatleri, daha iyi konsantre olmanızı ve odaklanmanızı sağlar. Enerji seviyeniz yüksekken çalışmak, bilgiyi daha hızlı ve etkili bir şekilde öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Akşam Saatleri (18:00 - 22:00): Akşam saatleri, gece kuşları için genellikle daha verimli olabilir. Gece kuşları, bu saatlerde enerjik hissedebilir ve beyinleri daha aktif olabilir. Bu zaman diliminde ders çalışmak, konuları gözden geçirmek veya soru çözmek için uygun olabilir.
7:30-11:00 = Hormonların en çok salgılandığı (kortizon) zamandır. Düşünme açısından yorucu olan matematik ve fen çalışılması önerilir. 16:00-18:00 = Zihin canlılığının geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz kouları çalışmak için idealdir.
Güneş doğmadan önce 6-6.30 saatlerinde kalkarak okul saatine kadar yapılacak çalışma aktivitesi daha fazla öğrenme gerçekleşeceği için daha fazla yarar sağlayacaktır. Özellikle matematik ve Türkçe paragraf soruları çözmek öğrenci için çok daha verimli olacaktır.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem. Kalp ve akciğer: Kalp ve akciğerimiz en iyi akşam saatlerinde (16.00-17.00) arasında fonksiyon gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri