Vücuttaki iyot dengesi çok kritiktir; çünkü eksikliği de fazlalığı da tiroit fonksiyon bozukluğuna yol açar. En iyi iyot kaynakları kaya tuzu, kaliteli deniz ürünleri, derin su balıkları, süt ve süt ürünleri, deniz börülcesi, kızılcık, maydanoz ve ıspanak gibi yeşilliklerdir.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Düzenli aralıklarla egzersiz yaparak hipotiroidiye bağlı yavaşlayan metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Selenyum tiroid hormonlarının çalışmasında görevli olan enzimleri olumlu yönde etkilemektedir. Yumurta, hindi eti, tavuk göğsü, ay çekirdeği, mantar selenyum kaynakları arasındadır.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Çörek otu ile yağının, tiroid fonksiyonlarına ve alerjiye iyi geldiği gösterilmiştir. Kilo vermeye de yardımcı olabilir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Guatr belirtileri bitkisel tedavi ile hafifleyebilir.
Antioksidan bitkiler arasında yer alan maydanoz, sizlere bu konuda büyük destek olacaktır.
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
Acı biber kapsaisin maddesi ile dolaşım sisteminizi hızlandırmaya yardımcı olur. Alternatif Enzimler kullanılır ve enerji ve sıcaklık dengesinin korunmasına yardımcı olan redbiber de guatr hastaları için vazgeçilmezdir.
Antioksidan özellikte vitaminler A, C ve E vitaminleridir. Selenyum yetmezliğinde tiroid hormonları vücutta yeterince etki sağlayamazlar… Buğday ekmeği selenyumdan zengin olduğundan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Diğer taraftan selenyum fazla alınırsa zararlı da olabilir.
Altın da tiroid bezi tarafından normalde kullanılan bir metal değil ve tiroid fonksiyonlarını bozabilir. Açık verilerde tiroid hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan'ın tiroid kanserinin alternatif tıpla ilişkisini değerlendirdiği bir videoya rastlanıyor.
Ancak fazla miktarda tüketmek, iyot alımınızı aşırı yükseltebilir, bu nedenle dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir. Fındık ve Ceviz: Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler, selenyum ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir, tiroid sağlığını destekler.
Diyetle, ihtiyaca uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri) almaya özen gösterilmelidir. Tiroit için önemli olan bir diğer mineral ise selenyumdur. Selenyum tiroid hormon seviyelerini dengelemeye, antioksidan özelliği sayesinde hücre hasarını önlemeye, dokuları sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Tüm bunların dışında adaçayı, karahindiba, papatya ve çörek otu bitkileri de tiroid fonksiyonları düzenlemede insanlara fayda sağlamaktadırlar. Her biri metabolizmanın çalışma hızını artırmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bundan en önemli faydayı tiroid hormonu görmektedir.
Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir. Tiroitte bulunan nodüller iyota aç olur ve dışarıdan aldıkları fazla iyotu hormona çevirerek aşırı çalışmaya (hipertiroidi) yol açabilirler. Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Ceviz suyunun tiroid rahatsızlığına da iyi geldiği biliniyor. (Ancak dikkat, tiroid, hipotiroid ve hipertiroid gibi farklı nedenlerle oluşabildiğinden konuyla ilgili mutlaka doktorunuza danışın.) Omega 3 yağ asitlerinin etkisiyle sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.
Radyofrekans ya da lazer ile tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason incelemelerinde kolayca takip edilebilir. Küçük nodüllerde tek seans genellikle yeterlidir, büyüklerde ise yeterli küçülme için birkaç kez tedavi gerekebilir.
Bu nedenle çinkodan zengin olan peynir, sığır eti, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı,süt ve süt ürünleri, balık, patates,ceviz, badem, tam tahıllar, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği ve kuzu eti gibi gıdalarla beslenmek tiroid sağlığımız için gereklidir.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Bu iki baharat iyi birer tiroid düzenleyicidir. Tarçın tüm vücuda iyi gelen bir 'antienflamatuar'dır. Zencefilse tiroid için önemli besin maddeleri olan çinko, potasyum ve magnezyum içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri