Aslına bakarsanız ders çalışırken müzik dinlemenin yararını ortaya koyan araştırmalar; beyin fonksiyonlarına doğrudan etkisinden çok, müziğin insan duyguları üzerindeki etkisine vurgu yapıyor. Onlara göre; rahatlatan, olumlu duygular uyandıran müzik, stresi ve kaygıyı azaltarak öğrenmeyi olumlu etkiliyor.
Müzik, ders çalışırken can sıkıntısını bir nebze azalttığı için daha uzun süre çalışabilirler. Ders çalışma süresinin uzaması da onlara daha verimli ders çalıştıklarını düşündürtür.
Kulaklıkla veya değil, çalışırken müzik dinlemek, dikkat dağıtıcı unsurları engelleyerek odaklanmayı artırmaya yardımcı olur.
Sonuç olarak konsantrasyon gerektiren bir işle uğraşırken arka planda müzik çalması, dikkatin tamamen temel görevin üzerinde toplanmasını engelleyebilir. Otomatik bilişsel süreçler söz konusu olduğunda ise duygusal durumumuz üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle yararlı olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ders çalışırken ya da yoğunlaşma gerektiren bir iş ile ilgilenirken müzik dinlemek ayrıca kişinin gereksiz seslere odaklanmasını da önler. Bu yüzden özellikle de sözel derslere çalışırken sözsüz, melodiye sahip şarkıların dinlenmesi daha iyi olacaktır.
Şarkı sözlerinin olmaması ve ustalıkla yapılmış olması nedeniyle, klasik müzik türleri odaklanma ve verimlilik açısından en faydalıdır. Çeşitli üniversitelerde yapılan deneyler, klasik müzik dinlemenin hafıza ve odaklanma üzerinde önemli derecede etkili olduğunu göstermektedir.
Rock ve rap gibi türler fazla hareketli ve ritmi hızlı olduğu için dikkatini dağıtabilir. Sözlü müziklerde ise dikkatin matematiğe veya derse odaklanmak yerine şarkı sözlerine odaklanır. Dinlemek istiyorsan en uygun tür sözsüz klasik müzikdir. Ama ben yine de çalışırken müzik dinlemeni önermem.
1- Uzanarak/Yatarak Ders Çalışma
Uzanarak ders çalışma pozisyonu oldukça yanlıştır. Çünkü yatış şekline geçen vücut ve zihin kişinin uyku evresine geçeceğini düşünerek bazı salgılamalarda bulunur. Bu yüzden öğrenci, yatarak ders çalıştığında 0 verim alacaktır.
Çoğu araştırma çalışma esnasında müzik dinlemenin odaklanmayı ciddi anlamda zorlaştırdığından, insanın aynı anda iki farklı işi aynı verimde yapamadığı, sadece yapıldığı zannedildiği kanısına varılmıştır. Yani aslında ders çalışırken müzik dinlenmeye çalışınca harcanan enerjinin bir kısmı müzik dinlemeye ayrılır.
Stres hormonu olan kortizol salgılamanıza sebep olur. Dopamin seviyenizi düşürür. Bu hormon değişiklikleri de prefrontal korteksinizi olumsuz etkiler. Böyle bir durumda sakinleştirici bir müzik dinlemek çalışmanıza olumlu yönde katkı sağlayabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı.
Rahatlatıcı ve konsantrasyon artırıcı özellikleri nedeniyle beyaz gürültü odaklanmak ve ders çalışmak için de en etkili metotlardan biridir. Bir diğer adıyla white noise, ders çalışırken derinlemesine konsantre olmaya ve beyin performansını artırmaya yardımcı olur.
dinlenmez. hem çözdüğün testi anlamazsın hem dinlediğin müziği. dinlenmez.
Çoğu kitapsever için müzik vazgeçilmedir kitap okurken. Bazı okurlar için ise "Dikkatim dağılır" gerekçesiyle sessiz bir ortamı tercih eder. Dinlenen müzik genelde sözsüz olup, klasik tarzda olmaktadır. Müzik dinleyerek kitap okumanın üzerinde ayırt edici bir özelliğinin olduğunu belirtmek gerekiyor.
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
07.30 -11.00
Konunun uzmanlarının bildirdiklerine göre kortizon gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı dönem sabah 08.00-11.00 arasıdır. Bu saatlerin; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu görüşünde birleşiyor.
Akşam Saatleri (18:00 - 22:00): Akşam saatleri, gece kuşları için genellikle daha verimli olabilir. Gece kuşları, bu saatlerde enerjik hissedebilir ve beyinleri daha aktif olabilir. Bu zaman diliminde ders çalışmak, konuları gözden geçirmek veya soru çözmek için uygun olabilir.
Müzik, en temel ögesinden en karmaşık ögesine kadar, çeşitli matematiksel yapılar içermektedir.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Kaygılı bir durumda müzik dinlemek, kaygı düzeylerini düşürebilir ve rahatlama sağlayabilir. Yavaş ritimler, sakinleştirici melodiler ve doğal sesler, zihni sakinleştirir ve kaygıyı azaltır. Müzik, odaklanmayı sağlar ve stresi hafifletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri