İlk olarak ihracat işlemini gerçekleştirebilmek için bir gümrük müşavirliği şirketi ile anlaşarak vekaletname ve diğer şirket evraklarını teslim etmelisiniz. Bu işlemin ardından ilgili ihracatçı birliklerine üyelik gerekmektedir. Bu üyelik ürünlerinizin sınıfına veya bağlı bulunduğunuz bölgeye göre yapılmalıdır.
İhracat operasyon Aşamaları
*Peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme, akreditifli ödeme, konsinye satış ile ödeme, kabul kredili ödeme, açık hesap şeklinde ödeme çeşitleri arasındadır. Bu ödeme şekillerinden biri seçildikten sonra teslim şekli görüşülmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
Örnekler ile İhracat
Örneğin Türkiye'nin Ordu ilinde üretilen fındığın, yurt dışındaki ülkelere satılması Türkiye'nin ihracat hanesine yazılıyor. Bir başka örnekle Çin'in bütün dünyaya pazarladığı Huawei marka telefonlar, Çin'in ihracatı olarak ülke ekonomisine hizmet ediyor.
İhracat pazarlama stratejileri, bir şirketin ürünlerini uluslararası pazara tanıtmak ve satmak için uyguladığı plan ve taktiklerdir. İhracat pazarlama stratejileri, ürünlerin hedef pazarlarda bilinirliğini artırmak, rekabet avantajı elde etmek ve satışları artırmak için tasarlanır.
İhracat Operasyon Uzmanı, ihracat süreçlerinin yönetimi ve koordinasyonundan sorumlu olan bir profesyoneldir. İhracat belgelerinin hazırlanması, gümrük işlemlerinin takibi, lojistik organizasyonu gibi konularda uzmanlaşmıştır. Ayrıca müşteri ilişkileri yönetimi ve satış faaliyetlerine de katkı sağlar.
Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görüşü; “ihracat işlemleri iç gümrüklerde yapılan ihracat teslimlerinde, gümrük beyannamesinin sınır gümrüklerince kapatıldığı tarih, ihracatın gerçekleştiği tarih olarak kabul edilir.
Online başvuru sistemi üzerinden gerek ihracatçı firma kaydınızı gerekse gümrük müşaviri olarak kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu adımdan imza yetkilisi/çalışanı olduğunuz veya gümrük müşaviriyseniz vekaletnamesine sahip olduğunuz bir firma için ihracatçı birliğine yeni üyelik kaydı için başvuru yapabilirsiniz.
"3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir."
Satıcı, malların belirlenen varma limanına getirilmesi için taşıma sözleşmesi yapar ve masraflar ile navlunu öder. Satıcı ayrıca malların belirlenen varma yerine veya limanına getirilmesi ve taşıma aracından boşaltılmasına ilişkin tüm hasar ve masrafları üstlenir.
Incoterms çeşitlerinden en yaygın olarak kullanılanları, CIF ve FOB kayıtlarıdır. Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Tehlikesiz atıkların ihracatında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Entegre Çevre Bilgi Sistemi (https://ecbs.cevre.gov.tr) Çevre İthalat/İhracat İzinleri uygulaması üzerinden ilgili bilgi ve belgelerin girilerek Bakanlığımızdan onay alınması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri