denilmektedir. Ders içi eğitim-öğretim çalışmalarını doğrudan etkileyen bu ders dışı etkinlikler; ev ödevleri ve projeler, bilgisayar destekli etkinlikler, yetiştirme kursları, sınavlara hazırlık çalışmaları, belirli gün ve haftaların kutlanması ve çevre-okul gezileridir.
EGZERSİZ (DERS DIŞI EĞİTİM) NEDİR? Öğrencilerin boş zamanlarının değerlendirilmesi için ders dışında yapılacak eğitim çalışmalarının bütününe egzersiz denilmektedir.
Ders dışı eğitim çalışmaları haftada azami 6 saati geçmemek üzere hafta içi (2+2+2) hafta sonu (3+3) olarak plan hazırlanacaktır. Planda her gün çalışması ayrı ayrı belirtilecek ve planlar üçer nüsha hazırlanacaktır.
Ders dışı etkinlikler, toplumsal yaşam için son derece önemli becerilerin ve yeterliklerin gelişmesine olanak sağlamakla birlikte, özsaygı, özdenetim gibi olumlu psikolojik etkilerle öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaktadır .
İlgili 38 soru bulundu
DERS DIŞI ETKİNLİKLER. Derslerin dışında düzenlenen sınıflar arası yarışmaları, okul takımlarının haftalık çalışmaları, izcilik faaliyetlerini, beden eğitimi faaliyet alanı içerisine her türlü hazırlık ve halk oyunları çalışmalarını kapsayan etkinliklerdir.
Destekleyici etkinlikler; okul saatleri içerisinde kullanılan programı zenginleştiren, geliştiren etkinlikler olarak ele alınırken, program dışı etkinlikler çoğunlukla okul ve ders saatlerinin dışında gerçekleşen ve eğitim deneyimine katkısı olan etkinlikler olarak ele alınır.
2016-2017 Ders Dışı Egzersiz 53578 sayılı 2010/49 Nolu Genelgeden hareketle aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir. 1- Ders dışı eğitim çalışması yapacak öğretmenlere ödenecek ek ders saati sayısı, okulun bir ders yılındaki toplam ders saati sayısının %6'sını geçemez.
egzersizler 2010-49 sayılı genelgeye göre açılıyor. ilgili genelgede zeka oyunları yer almadığı için, akıl ve zeka oyunlarının yer aldığı yeni genelge yayınlanana kadar akıl ve zeka oyunlarını ders dışı egzersiz olarak açmak mevzuata uygun değildir.
Bu maddenin “aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın” ifadesine göre ders dışı egzersiz çalışmaları 40 saatin içine dâhil değildir.
621/33=18,8 Saat Ortalama 1 Hafta yapılabilecek azami kurs saati. Bir öğretmen haftada en fazla 6 saat yapabilir. Buna göre egzersiz yapmak isteyen öğretmenlere bu 18,8 saat(19 saat) eşit dağıtabilir.
Okullarda Egzersiz açma yönetmeliği esaslarına göre okullarda açılacak tüm egzersizlerin ek derse oranı da egzersiz açılmasını etkilemektedir. Yönetmelik şartlarına uyarak siz değerli öğretmenlerimiz de ders dışı egzersiz açabilirsiniz.
bir okulda açılabilecek ders dışı çalışmalar hesaplanırken okulun toplam ders yükünün %6 sını gecmeyecek şekilde hesaplanır. bu okulda 36 saat ders dışı çalışma yapılabilir her çalışmayı yapan haftada 6 saat hazırlayacağı için okulda en fazla 6 kişi ders dışı çalışma yapabilir.
Ayrıca halk oyunu, tiyatro, ziyaret, gösteri, şenlik, şiir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza günü, fuar, sergi, kermes, gezi, proje hazırlama gibi sosyal etkinlikler okullarda yürütülen etkinlikleri kapsar.
Öğrencilerin gelişiminde, dersteki faaliyetler kadar program dışı etkinlikler de önemlidir. Bu etkinlikler, öğrencilerin eğitim-öğretim süreci içerisinde öğrendiklerini pekiştirmesinin yanı sıra öğrendiklerini yaşamla ilişkilendirmesini ve uygulamaya koymasını sağlayan etkinliklerdir.
Okul dışı öğrenme ortamları denildiğinde müzeler, botanik bahçeleri, bilim merkezleri, sanat merkezleri, doğal tarihi ve kültürel ortamlar, enerji santralleri, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, fabrikalar, teknoparklar gibi yerler akla gelmektedir.
Her günün çalışması ayrı ayrı belirlenecektir. 9- Yıllık çalışma programı tamamlandığında, yapılan ders dışı çalışmaları hakkında bitiş raporu hazırlanarak okul idaresine verilecektir.
Almış olduğum belge ile egzersiz açabilir miyim? Hali hazırda bulunan egzersiz yönetmeliğinde akıl ve zeka oyunları ile ilgili bir alan olmadığından Akıl ve Zeka Oyunları ile ilgili herhangi bir belge ile egzersiz açılması mümkün değildir.
Geleceğin öğrenme metodu olarak kabul edilen akıl ve zeka oyunlarını altı ana kategoriye ayırmak mümkündür. Bu kategoriler; akıl oyunları, işlem oyunları, strateji oyunları, karma zeka oyunları, mantık oyunları ve mekanik oyunlardır. Akıl oyunlarında en bilinen örnekler Sudoku, Bölgesel Sudoku ve Sihirli Piramit'tir.
Milli Eğitim Bakanlığında görev yapıyorsanız (Kadrolu veya Sözleşmeli) Okul öncesi, ilkokul, orta okul ve lise olmak üzere eğitim-öğretimin bütün kademelerinde 2010/49 sayılı egzersiz genelgesine göre Edebiyat etkinlik alt alanı olarak Masal Anlatımı Egzersiz kursu açabileceksiniz.
Bu maddenin “aylık karşılığı ders, ek ders ve hazırlık ve planlama görevi saati sayısına bakılmaksızın” ifadesine göre ders dışı egzersiz çalışmaları 40 saatin içine dahil değildir.
EĞİTİM PROGRAMI
Programların gizli saklı yönünü ifade eden örtük program okul içi ve dışı tüm etkinlikleri kapsar.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Öğrencilerin, kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda okul dışında velisinin bilgisi dâhilinde katıldıkları kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen veya izin verilen sosyal etkinliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri