Özellikle ülkemizde, arının sağlıklı olarak tüketebileceği arı yemi sektörü gelişmediği için, arı biyolojisine zararlı olabilecek bir çok madde arı yemi olarak kullanılmaktadır. Arı beslemesinde kullanılabilecek en sağlıklı ürün, şeker pancarı ya da şeker kamışından elde edilmiş, rafine toz şekerdir.
Özellikle Kanada'da yaşayan bazı arıcılar sıcaklık oranın -30 ° C (derece) altına düştüğü için kovanın içine 22 kg şeker yerleştirdiklerini belirtmişlerdir. 5 karelik zayıf bir kovana sadece 2 hafta için 1,3 kg yemin yeterli olduğu tahmin edilmektedir.
Kolonilere bal, şeker şurubu, kuru şeker ve kek başta olmak üzere birçok şekilde beslenme yapılabilmesine rağmen, arılar, fruktoz, glikoz, ve sakkarozdan oluşan şurupları, sadece sakkarozdan oluşan şuruplara nazaran daha kolay alarak daha verimli kullanılabilmektedir.
Şurup için gerekli su bir kapta kaynatılıp 50- 60°C ye kadar soğutulduktan sonra şeker katılmalıdır. Şurup asla direkt ateşte yapılmamalı ve kesinlikle tekrar kaynatılmamalıdır. Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir.
Akide arı şekeri ile arılarınızı gıda stoğu eksik olduğu dönemlerde takviye amaçlı beslemek için verebilirsiniz. Normal arı keki gibi üzerine bırakarak arılara verebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Bunun için önce su kaynatılır. Kaynatılmış suyun bir müddet soğuması beklenir. Parmağı yakmayacak derecede ılık suya şeker veya bal ilave edilir. Şurup, şeker iyice eriyinceye kadar karıştırılır.
Kullanılacak pudra şekeri değirmende iki defa öğütüldükten sonra bir cam kavanoza konur. Kavanozun kapağına 25-30 delik açılır. Tek katlı kovana 100-150 gram gelecek şekilde, tuz ekeler gibi serpiştirilir. Pudra şekeri varroa parazitinin hava alma kanallarını kapatır ve arı üzerinde tutunamayarak ölürler.
Kovanlara ilkbaharda besin takviyesi olarak verilecek şurup; 2 ölçek şeker/1 ölçek su ile hazırlanmalıdır. Kovanların bakım ve kontrol işlerine devam edilir. Ana arısı olmayan kovanlara ana arı verilir, zayıf kovanlara besleme amacıyla şerbet verilir. Hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır.
Arılarda Vitamin
Askorbik asit (C vitamini) damızlık yetiştiriciliği için de gereklidir.
Yapılan çalışmalardan da anlaşılacağı gibi bal arısı beslenmesinde mısır nişastasından üretilen şeker şuruplarının arı beslenmesinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Arı kolonisine doğadan taze polen geldiği sürece ve polen depoları yeterli düzeyde olduğunda koloninin vitamin ihtiyacı sağlanmış olur.
Saygılar. apismellifera: arılara kaynatılıp yapılmış şeker şerbetleri,pekmez,şeker pancarının şkerden sonra kalan tatlısı vardır (milas) bunlar verilmez.
Arıların kış süresince yiyeceği balın çiçek kaynaklı olması önemlidir. Arılar hava sıcaklık 14 c altına indiğinde uçuş yapamazlar, 12 C ısıda ise salkıma geçerler. Arıların yerleştirileceği yerlere nakli, sıcaklık çok düşmeden önce yapılmalıdır.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
25,43 TL'den başlayan taksitlerle! % 100 DESTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLMİŞTİR. Kullanım talimatı: 10 lt koyu şerbete 1 lt KEKİK SUYU karıştırılıp poşetlenerek tercihen akşam yemlemesinde verilir...
Özet: Propolis en önemli arı ürünlerinden birisidir. Propolis yapışkan bir madde olup, bal arıları tarafından bitkilerden toplanan ve mumla karıştırarak kovan içerisinde birçok amaca yönelik olarak kullanılan bir maddedir.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
Genellikle bir kolonide tek bir kraliçe bulunur ve kolonideki arıların çoğunun (bazen hepsinin) annesidir. Kolonideki işçi arılar tarafından larva halindeyken seçilir ve cinsel olgunluğa erişene kadar arı sütü ile beslenir.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Pinterestte gördüğüm birçok resimde arılara kış için şurup yapılmamış halde ( bazen kek olarak ) normal şeker veriliyor. Arının üstüne konulan bir tahta vasıtasıyla üstü bildiğimiz şeker ile dolduruluyor. Biz şöyle biliyoruz ; kışın arıya kek verilmez. Çünkü arı yediğini atamaz ve/veya şişer ölür.
- Ekim ayı sonlarında, etkili bir varroa mücadelesi yapılmalı ve arılar kışa varroadan temizlenmiş olarak girmelidir. - Kışa hazırlanan kovanlarda, arıların kaplayabileceği kadar çerçeve kuluçkalıkta bırakılmalı, balı alınmalıdır.
Kış ayından önce genelde arıya kek verilmektedir. Ancak arıya kek veriyoruz diye de kovanda ki bütün balı almamalıyız. Neticesinde arıların asıl besin kaynağı kış boyunca bal ve yeterli miktarda polendir. Bizler arı kekini kış aylarında koloniye dokunmayacağımız için yedek besin kaynağı olarak vermekteyiz.
Varroaların erkek arı gözlerini tercih etmesinden yararlanılarak kovandaki varroa sayısını azaltmak amacıyla uygulanır. Kovanda bulunan çerçevelerdeki bir petek orta kısmından veya alt kısmından kesilerek alınır. Arılar bu kesilen kısma erkek arı gözleri örerler ve ana arı bu gözlere dölsüz yumurta bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri