Fayanslar döşendikten sonra, fayansların birleştiği noktalar derz dolgu adı verilen özel bir kimyasalla kapatılır. Bu kimyasal ilaç, sudan etkilenmez ve suyu geçirmez. Bu sayede dairenin kat betonu sudan korunmuş olur. Derz dolgular zarar gördüğü zaman fayans üstündeki su, fayansın altına geçmeye başlar.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir.
Derz aralarında oluşan su kaçırmalarını engeller. Fayans arası derzi kaç saatte kurur? Sorusunun cevabı ise; iki saat içerisinde kurur. Ancak tam kurumanın sağlanması için 24 saat beklenmelidir.
Su Dayanıklılığı: Fayans yapıştırıcıları, suya dayanıklıdır. Bu özellik, fayansların banyo veya mutfak gibi ıslak alanlarda kullanılmasına olanak sağlar.
Derz araları ve kaplama yüzeyi temizlenmeli, yağ, kir ve tozdan arındırılmalı, yapışmayı engelleyecek tüm etmenler ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca düşey ve yatay derz araları, su emiciliğini dengelemek ve sabit tutmak amacı ile derz uygulaması öncesi su birikintisi oluşturmayacak şekilde nemlendirilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Tuz ruhu fayanslara döküldüğünde, derz dolgu ile hemen reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda derz dolgu tahrip olur. Tuz ruhu kullanımı devam ettikçe nihayetinde derz dolgu özelliğini tamamen kaybeder ve fayansın altına su sızmasına izin verir. Su kaçağı olayı çok sık rastlanılan tesisat sorunlarındandır.
Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinere son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
Su geçirmez, yalıtım özelliğine sahiptir.
DERZ DOLGUSU
Derz dolgu öncesinde derz boşlukları harç, toz ahşap plastik bir malzeme yardımı ile temizlenmelidir. Uygulama +5 ve +30 °C bir ortamda yapılmalıdır. Derz vermeye başlamadan önce yüzey ve derz boşlukları hafif nemlenecek şekilde ıslatılmalıdır. Yüzeyde su damlacıkları kalmamalıdır.
Harcın yüzey üzerindeki fazlalığı yumuşak uçlu bir spatula veya nemlendirilmiş sünger uçlu spatula ile sıyrılıp, ortam sıcaklığına göre 10-15 dk. beklendikten sonra nemli bir sünger ile silinerek, yüzeyde kalabilecek ince derz tabakası iyice temizlenmelidir.
Karbonat ve Su: Birkaç kaşık karbonatı bir bardak su ile karıştırın. Karışımı derz aralarına uygulayın ve bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak fırçalayın. Ilık veya sıcak su kullanarak durulayın ve temiz bir bezle kurulama işlemini gerçekleştirin.
Çift taraflı kullanılabilir dayanıklı uca sahiptir. Suya dayanıklıdır.
Yüzeyin aşırı emici olması, yüzeyin yeterince nemlendirilmemesi, su karışım miktarının iyi ayarlanamaması, ortam ve/veya yüzey sıcaklığının yüksek olması, uygulama sonrası yüzeyin rüzgara maruz kalması, doğrudan güneş görmesi ya da aşırı sulu silinmesi gibi nedenlerden dolayı derzlerde çatlamalar görülür.
Silikon derz özellikle ıslak alanlarda kullanılır. Bu sayede fayans aralarına su sızması engellenir. Normal dolgu yapılması durumunda bazen sızmalar olduğundan dolayı özellikle banyo ve teras gibi zeminlerde silikonlu kullanılması tavsiye edilir.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Özellikle kireç çözücü, tuz ruhu ve pas sökücü gibi güçlü ürünlerden uzak durmalısın. Çünkü yoğun kimyasallar hem fayanslara zarar verir hem de zaman içerisinde derz dolgusunu eritir.
Derz Uygulamaları
Derz dolguları, çimento esaslı ve epoksi esaslı olmak üzere 2'ye ayrılır. Çimento esaslı derz dolguları genelde banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda görmeye alışkın olduğumuz seramiklerin arasını, hem zeminde hem de duvarda doldurmakta kullanılır.
Derz dolgusu sökme işleminde kısmi bölgeler için en kolay yöntem, tornavida ve çekiç yardımıyla derz aralarını kazımaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, derz aralarını temizlerken ana malzemeye (mermer, fayans, seramik, granit, doğal taş) zarar vermemektir.
Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
Kolay taraklanabilir. Gri renkli toz görünümündedir. Açılmamış ambalajında muhafaza ederseniz raf ömrü 12 aydır. Çimento esaslı olduğundan tozunu solumayınız, cilde ve göze temas ettirmeyiniz.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Derz üstüne derz uygulaması yapılabilmektedir. Önceden yapılmış olan derz üzerinde lekeler ve pislikler oluşmuş olabilir. Eski derzin üzerine derz yapmak için üzerinde biriken pislik ve kirin temizlenmesi gerekir. Derz sökme işlemi sırasında fayansların zarar görme ihtimali yüksektir.
Yapılan derz dolgusu en fazla 3-4 saat kullanılmalıdır. Karışım, mala üzerine alındığında akmayacak kıvamda olmalıdır.
Bir yapı market mağazasından önceden karıştırılmış harç satın alabilir veya macun benzeri bir kıvama gelene kadar tozu suyla karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri