Destursuz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat İzinsiz. zarf İzinsiz bir biçimde.
TASAVVUF ehlinde 'destur', izin ve ruhsat anlamında kullanılır ve herhangi bir işe başlanırken söylenir. 'Destur almak', bir işe başlarken izin almak, 'Destur vermek', bir iş için birisine izin vermek demektir.
[1] İzin alınarak yapılması gereken bir işi izin almadan yapan, bunun cezasını görür.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit destur kelimesi izin ya da müsaade şeklinde anlatılır.
Düstur edinmek, ilke veya kural olarak kabul etme durumudur. Bireyler kuralları kabul etme anlamında, düstur edinmek sözcüklerini kullanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Eylem. girmek, içeri girmek.
Düstur veya Destur olarak da bilinen Osmanlı Kamu Hukuku Kanunu, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bir dizi kanunun adıdır. Osmanlı Türkçesindeki isim, Farsça hukuk derlemesi anlamındaki "Destur" kelimesinden gelmektedir. Ceza kanunu ile bazı medeni ve ticari kanunları içerir.
Destur, tasavvuf ehli katında izin ve ruhsat anlamlarında kullanılır. Yapılacak herhangi bir işe başlamadan önce veya başlanırken söylenen, bir yere girilirken izin isteği yerine kullanılan bir tabirdir.
Destursuz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat İzinsiz. zarf İzinsiz bir biçimde.
Farsçadan dilimize geçmiş olan Destûr kelimesi (Tietze 2002: 600), sözlükteki ilk karşılığıyla izin, ruhsat, müsaade anlamına gelmektedir. Bu izin, ruhsat ve müsaade bir pîrden ya da büyükten istenir.
Elinizdeki kitap da Orhan Şaik Gökyay'ın bu minvaldeki yazılarını bir araya getirdiği, tarihe mâl olmuş en önemli eserlerinden bir tanesidir.
Orhan Şaik Gökyay'ın bu alandaki yazılarını bir araya getiren Destursuz Bağa Girenler, edebi eleştiri türünün çok az yetkin örneğinden biridir.
Türk edebiyatında eleştiri denilince ilk akla gelen eser olan Destursuz Bağa Girenler, adetâ bir mihenk taşı olmuş, içerisinde bulunan yazılar devrinde büyük akisler uyandırmış ve ilmî çalışma bahsinde dikkat edilmesi gereken noktalar bugün de hâlâ geçerliliğini koruyacak şekilde okuyucuya sunulmuştur.
destur - Nişanyan Sözlük. Farsça dastūr دستور “1. «el almış», bilge, bilgin, vezir, 2. «el alma», ruhsat, izin, müsaade” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça dastwar “1. Zerdüşt rahibi, bilge kişi, otorite, 2. doğru dini öğreti, töre, yasa” sözcüğünden evrilmiştir.
Destur kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Destur kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı destūr şeklindedir.
destur / destûr / دستور
Asıl. Kanun.
Desturlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat İzni olan.
Tahıl kabuğu. 2. Kabuğundan ayrılmayan tahıl. gavuz, 5 karakter ile yazılır.
Düşes kelimesi monarşi ile yönetilen ülkelerde imparator, kral ve prensten sonra gelen dükün eşi anlamına gelir. Dük kelimesi ailenin soylu ve egemen olduğunu gösteren bir kelimedir. Düklerin yönetimindeki devletler ya da topraklar krallıklara bağlı yarı bağımsız eyaletlerdir.
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
İçerde çekme tabiki. destur denir , kimi de destur şeytan der ama asla besmele çekilmez.
4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. 5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı. 6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.
Bir dervişin bir işe başlarken üstadından manen destur istemesi bir nevi himmet istemesidir. Destur istemenin manevi basamakları ise kişi üstadının rehberliğinde Kur'an ve Sünnet-i Resulullah'a harfiyen uyar.
Kâtib Çelebi bu risaleyi, 1653 tarihinde Osmanlı hazinesinin nakit sıkışıklığı içinde bulunduğu bir dönemde, hükümetin talebi üzerine kaleme almıştır. Bu itibarla ufak hacimli fakat zengin muhtevaya sahip olan Düstûru'l-amel, âcil sıkıntılara çözüm önerisi sunan bir kriz dönemi eseri olarak telakki edilebilir.
Düstûr, Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye'nin bir yayınıdır. Tanzimat'tan sonra çıkarılan her türlü kanun ve nizamnâmenin yayınlandığı bu eser üç tertib halinde çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri