18-23. İlk trimester detaylı ultrason işleminin sonrasında gebeliğin 18 ile 23. haftaları arasında detaylı 2. ultrasonografi değerlendirilmesi yapılır.
Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde detaylı (ayrıntılı) ultrasonografik inceleme hizmeti verilmektedir.
Ne zaman yapılmalıdır? Perinatoloji uzmanı, gebeliğin 11-14. haftaları ve 18-22. haftaları arasında bebekte normal dışı bir gelişim ve görünüm olup olmadığını belirlemek amacı ile detaylı ultrason yapar.
Hafta Anatomi Taraması Ayrıntılı anatomi ultrasonunun gebeliğin 18-22 haftaları arasında yapılması önerilir. Detaylı ultrason, renkli dopler bazen de 3 boyutlu ultrason olarak da adlandırılan bu görüntülemenin amacı, bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi toplamaktır.
Bu yöntem genellikle şu zamanlarda uygulanabilir: Gebeliğin 11. ve 13. haftaları: Bu zamanlarda yapılan detaylı ultrason ile bebeğin ense kalınlığı ve sıvısı ölçülebilir. Gebeliğin 18. ve 22. haftaları: Annenin gebelik suyunun miktarı ölçülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Detaylı Ultrason Nerelerde Yapılır? Detaylı ultrason çekimi yapan devlet hastaneleri olduğu gibi bu işlemin gerçekleştirilebileceği özel hastaneler de mevcuttur. Örneğin, Ankara, İstanbul gibi kentlerdeki perinatoloji birimi olan Medipol, Medicana gibi hastaneler de detaylı ultrason muayenesi yaptırılabilir.
Ayrıntılı / Detaylı Ultrason ile Down Sendromu Tanısı Konulabilir mi? Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan ayrıntılı ultrasonografi ile, Down sendromunun kesin olarak tanınması mümkün değildir.
18-23.
İlk trimester detaylı ultrason işleminin sonrasında gebeliğin 18 ile 23. haftaları arasında detaylı 2. ultrasonografi değerlendirilmesi yapılır.
22. hafta gebelikte hangi tetkikler yapılır? 22. hafta gebelikte detaylı ultrason, ayrıntılı ultrason veya halk arasında renkli ultrason olarak da bilinen ve bir perinatolog tarafından yapılması gereken ayrıntılı ultrason yapılması gereklidir.
Ayrıntılı ultrason; gebeliğin ilk 11-13.haftalarda yapılmaktadır ve bu bebeğin ilk ayrıntılı ultrasonudur. Diğer bir ayrıntılı ultrason uygulandığı gebelik zamanı 18-23.haftalar arasıdır.
Ayrıntılı ultrason için aç olunması gerekmez. Tok olunması tercih edilir. 20 ila 40 dakika sürebilir. Pozisyona bağlı olduğu için bazen daha uzun sürer. Bu ultrason karından yapılır fakat bazen rahim ağzı uzunluğu için vajinal bakı gerektirebilir.
Ayrıntılı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olması gerekmez. Ayrıntılı ultrason haftası geldiğinde size verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili birimde hazır bulunmanızda fayda vardır. Görüntüleme yaklaşık olarak 30-40 dakika sürebilir.
Ayrıntılı ultrasonografi (ikinci düzey ultrason – detaylı ultrasonografi), rahim içerisindeki fetusun bir nevi muayenesidir. İdeali, bu konuda uzmanlaşmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı yani Perinatoloji uzmanı (Maternal Fetal Tıp uzmanı - yüksek riskli gebelik uzmanı) tarafından yapılmasıdır.
Detaylı ultrason gebelikte rutin olarak iki ayrı dönemde yapılmaktadır. ise ense kalınlığının ölçümü için uygun pozisyonu yakalamak zorlaşmaktadır. İkinci üç ayda yapılan ultrason: Bu dönemde yapılan ultrasonun esas amacı tüm organların detaylı bir şekilde incelenmesidir.
Ancak elde edilen görüntü siyah beyaz olduğu için bazı durumlarda cinsiyet tam olarak anlaşılamayabilir. Ancak 4 boyutlu ultrasonda elde edilen görüntü detaylı ve gerçeğe en yakın görüntüdür. Bu da bebeğin cinsiyetinin daha net bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlamaktadır.
23. hafta gün olarak hesaplandığında tam olarak 161 güne tekabül eder. Bu süre ise sizin 5 ay ve 1-2 haftalık hamile olduğunuzu gösterir.
17 - 18 hafta gebelik 4 aylık. 21 - 22 hafta gebelik 5 aylık. 25 - 26 hafta gebelik 6 aylık. 29 - 30 hafta gebelik 7 aylık.
21 hafta gebelikte bebek kilosu ve boyu ne kadardır? 21 hafta gebelikte, bebek ortalama bir muz büyüklüğündedir. Yine ortalama 27 cm uzunluğunda ve 390 gram ağırlığındadır.
Gebeliğin 11. haftası ila 13. haftası arasında detaylı ultrason mutlaka yapılır ve özellikle bebeğin sağlık durumu incelemeden geçirilir.
Bu hafta gebelikte 5. ayın sonlarına yaklaşıldığı anlamına gelir. İkinci trimesterdeki ikinci ay olan bu ayı tamamlayan anne adayları, ikinci trimesterin son ayı olan 6. ayın içerisine girer. 22. hafta ve genel olarak ikinci trimester, anne adaylarının karınlarının büyüyüşünü keyifle izleyeceği bir dönemdir.
Gebeliğin 18-22. haftalarında yapılan bu incelemede bebekte oluşabilecek anormalliklerin yanı sıra gebeliğin risk oranı da incelenir.
Burdaki önemli diğer bir nokta, her ense kalınlığı artmış vakada, Down sendromu vb olmayacağı gibi, her ense kalınlığı normal fetus için de 'Kesinlikle, Down sendromu yoktur!
Bulgular: NKU ölçümü 16. haftada 2.9–4.6 mm, 17. haftada 3.3–5.1 mm, 18. haftada 3.4–7.3 mm, 19. haftada 4.3–6.6 mm, 20. haftada 4.8–7.3 mm, 21. haftada 4.6–7.5 mm, 22. haftada 5.6–7.2 mm (ortalama 5.4 mm ± 0.87) olarak hesaplandı.
Ultrason, down sendromu tanısını koydurtmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri