HOŞÂMEDÎ (ﺧﻮﺵ ﺁﻣﺪﻯ) i. (Fars. ḫōş ve āmedі “geliş” ile ḫōş-āmedі) Hoş geldine gitme. ѻ Hoşâmedîye gitmek: Bir kimseye “hoş geldin” demek için nezâket ziyâreti yapmak.
Yeni Uygur Türkçesinde heyr sözcüğü “hoşça kal, elveda”, heyrleş- ve heyrleşiş “vedalaşma(k)”, huş sözcüğü “hoşça kal”, huş kepsiz “hoş geldiniz”, huş ke- Page 14 Türk Kültüründe “Selamlaşma” ve “Vedalaşma” Hakkında Genel Bir Değerlendirme Türk Dünyası 43. Sayı 138 linlar ve huş emse “elveda, hoşça kalın”, huşlaş- ve ...
Hodfuruş, kendini beğendirmeye çalışan demek. Farsça hod “kendi” ve furuş “satan” sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor.
[ پَ ] (اِ) رسالت. پیغام.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
İlgili 22 soru bulundu
(ﺨﻮﺸﺼﺤﺒﺖ) sıf. (Fars. ḫōş ve Ar. ṣoḥbet ile ḫōş-ṣoḥbet) Sohbeti tatlı olan, güzel ve sıkmadan konuşan: Fısıldıyordu derinden sükûn-ı hoşsohbet (Hüseyin Sîret). Bir hoşsohbet ve frenklerin dediği gibi yanaşılabilir (abordable) zattır Mukadder Bey… (Burhan Felek).
(ﺣﺼﻴﻒ) sıf. ve i. (Ar. ḥaṣāfet “görüşü kuvvetli olmak”tan ḥaṣіf) Fikir, görüş ve hükümlerinde isâbetli olan, doğru ve sağlam fikirli (kimse).
Ön ad. [1] (') Yalnızca kendini dert edinen, bencil. Kendini düşünen, kendi gamını çeken, diğergâm olmayan.
(فَهِمَهُ) -َ فَهْمًا: أَحسن تصوُّرَه. و- جادَ استعدادُه للاستنباط. ويقال: فَهِمْتُ عن فلان، وفَهِمْتُ منه. فهو فاهم، وهو فَهِمٌ، وفَهِيم. (ج) فِهامٌ. (أَفْهَمَهُ) الأَمْرَ: أَحسن تصويرَهُ له. ويقال: قلَّ من أُوتي أَن يَفْهَم ويُفْهِم.
Hoş, güzel, zevk veren, beğenilen anlamlarına gelen bir kelimedir ve sıklıkla kullanımı tercih edilmektedir. TDK sözlükte kelimelerin anlamlarını bulmak ve bu sayede dilimizi daha doğru konuşmak mümkündür.
Cahiliye Arapları öz Türkçe günaydın sözünü nereden bilsin? Onlar Sabahulhayr diyorlardı. Biz günaydın deriz. Başta yalnızca sabahları denilirken şimdi öğlene dek söyleniyor.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
(Ar. fehm “anlamak”tan infihām > münfehim) [Türkçe'de türetilmiştir] Anlaşılan, kavranılmış, idrak edilmiş olan: Bu kaziyye gûyiyâ ahdinde oldu münfehim / Kim güneş tâvûs-ı zerrin-bâl oluptur şeb gurâb (Necâtî Bey).
Fasâhat - فصاحت
فصاحة ] 1 - (مص ل .) فصیح بودن ، زبان آور بودن . 2 - (اِمص .) روانی کلام ، زبان آوری .
(ﮔﻮﻳﻴﺎ) zf. (Fars. gūyā'dan gūyiyā) Güya, sanki [Vezin gereği nazımda kullanılmıştır]: Gûyiyâ fevvâre-i âteş-feşandır çeşmimiz (Leskofçalı Gālib). Döndüm geri takarrüb için gûyiyâ size (Abdülhak Hâmit).
HÜKKÂM. (ﺣﻜّﺎﻡ) i. (Ar. ḥākim'in çoğul şekli ḥukkām) Hâkimler: O türlü muhâkemece ihkāk-ı hak yalnız hükkâm-ı şer'in himmet ve mâlûmâtına mütevakkıftır (Nâmık Kemal).
(اِ.) 1 - بارگاه . 2 - پیشگاه ، آستانة در.
Sa'âdet - سعادة
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Anadolu sahasında tarihî metinlerde arkadaş anlamında eş (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya sözcükleri kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
muciz - معجز
ناصرخسرو. (مُ جِ) [ ع . ] (اِفا.) عاجزکننده ، اعجاز آورنده .
Başkasının sahip olduğu bir nimetin benzerini elde etmek için çaba gösterme ve olumlu bir rekabet içine girme anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim.
münif - منیف
(ص .) بلند، مرتفع ، برآمده .
Osmanlıca Lûgat on X: "bir güzel kelime #muaşaka : sevişme, ziyadesiyle arz-ı muhabbet etme, birbirini sevme, karşılıklı aşk ve muhabbet. https://t.co/Gn28JP6ElM" / X.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri