Bitlenen kişinin saçlarını şampuanla yıka. Bu, saçlardan boğucu maddeyi temizleyecektir. Vazelin gibi yağlı maddeler için, bulaşık deterjanı kullanmak etkili olabilir. Saçlarını bit tarağıyla tara.
Bulaşık deterjanı veya arap sabunu ve su ile hazırladığınız solüsyonu fısfıslayarak bitlerin yapraklardan dökülmesini sağlayabilirsiniz. Eğer salgın henüz çok yaygın bir durumda değilse bu işlemden sonuç alabilirsiniz.
Makinede yıkanamayan bir eşyanız varsa, kuru temizlemeye götürün. Ama önce, kuru temizleme personelini, bit konusunda uyarın. Tarakları, fırçaları ve saç tokalarını 1 saat boyunca % 10 çamaşır suyu veya % 2 Lysol içeren solüsyonda bekletin. Ayrıca bu eşyalarınızı mümkün olduğu kadar kaynayan suda bekletebilirsiniz.
Sıcak hava ile ısıtılan vücut nemini kaybeder ve tedavi süresi içerisinde kurutulan bitler ölürler. Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
İlgili 36 soru bulundu
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Bit suyla karşılaşınca solunum yollarını kapatır ve yarım saat nefes almadan kalabilir. Solunum yolları kapanınca ilaç bite nüfuz etmez ve öldüremez. İlaçlar solunumu felç ederek etkili olur.
Ayrıca sanılanın aksine bit kendiliğinden türeyen bir canlı değildir. Bit bulaşarak insandan insana geçmektedir.
Yataklar: Çarşaflar, battaniyeler, yastık kılıfları 30-40 dakika boyunda yüksek ısıda kurutucuya atılmalıdır. Kanepe & Koltuklar: Elektrik süpürgesi ile süpürüp, 2-3 günlüğüne üzerini bir battaniye veya örtü ile örtün. Yerler & Halılar: Tekrar elektrik süpürgesinden yardım alın ve 2-3 boyunca yerden kaldırın.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri. Beyaz sirke diğer sirke türlerine nazaran tavsiye edilmektedir.
Yaklaşık 15 dakika boyunca saç derisinde ve boylarında kalacak olan sprey formlar, bu süre zarfından etkili formülleri sebebiyle bitlerin olduğu yerlerde ölerek etkisiz bir hal almasını sağlar.
Bitlenen kişinin saçlarını şampuanla yıka. Bu, saçlardan boğucu maddeyi temizleyecektir. Vazelin gibi yağlı maddeler için, bulaşık deterjanı kullanmak etkili olabilir.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar.
1) Vazelin
Bunun için ilk olarak vazelin, şampuan ve ince dişli bit barağına ihtiyacınız vardır. Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz. Bol miktarda vazelini alarak önce saç diplerinize sürün.
Bitlerin yumurtaları olan sirkeler ilaçla tedavi sonrası mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Eğer sirkeler tamamen temizlenmez ise yumurtalarından çıkan yeni bitler hastalığı tekrar başlatırlar.
Bit ilacıyla saç yıkandıktan sonra bitlerden kurtulursunuz fakat sirkelerden (bit yumurtaları) kurtulmuş olmazsınız. Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız.
Saçın köküne yakın bir yerde saça yapışık halde dururlar. Saç derisinden çok az miktarda sık sık kan emerek beslenir. Dişi bir bit günde 7-10 arası yumurta yapar hızlı çoğalır.
Bu uygulama saçınıza kolonya sürüp 3 dakika bekledikten sonra bit tarağı ile tarayarak yapılır. Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
Saçınızın uzunluğuna göre elinize bir miktar vazelin alı ve tüm saça diplerde dahil olmak üzere uygulayın. Temiz beyaz bir havlu üzerinde saçınızı öne eğerek bit tarağıyla dipten başlayarak tarayın. Tarama işlemiyle birlikte bitler saçtan kolay bir şekilde kayacaktır.
Bunun için sirke ve su karıştırılır. Daha sonra saç diplerine sürülür. Saçlara streç film sarılır. 1 saat kadar streç film saçlarda bekletilir. En son bit şampuanı ile saçlar yıkanır ve bit tarağı ile taranır.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir. Özellikle uzun saçlı kız çocuklarda saçların kısacık kestirilmesi yoluna gidilirse bu durum çocukta travmaya sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri