Paketlenmiş kıyma ve etler bazı durumlarda uzun süre reyonda beklemiş olarak karşınıza çıkabilir. Aldığınız etin her zaman taze ve temiz olması en sağlıklı kriter olacaktır. Sağlıklı ve güvenilir kırmızı etin rengi koyu kırmızı olmamalıdır. Açık kırmızı iyi bir et için ideal renktir.
Köftelerinizde lezzeti yakalayamıyorsanız etini iyi seçemiyor olabilirsiniz. En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Kıyma, etin çok ince şekilde makinada ya da elle çekilmiş haline denir. Türkiye'de yaygın olarak dana, koyun ve kuzudan elde edilir, hindi ve tavuk kıymasına da rastlamak mümkündür.
Öncelikle ellerinizi güzelce yıkayın ve temiz olduğundan emin olduktan sonra parmak uçlarınızla kıymadan bir parça alıp bastırın. Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde yapışkan, cıvık bir kıyma, sıvı ya da yumurta akı gibi uzayan bir kalıntı kaldıysa kıymanız büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Etin kokusu da dikkat edilmesi gereken etkenler arasında. Eğer et kokusu dışında farklı ve ağır bir koku alıyorsanız, o eti tercih etmeyin. Eti kıyma olarak alacaksanız makineniz temizliği son derece önemlidir. Ayrıca çekilmiş kıyma olarak satın almak yerine, bütün bir eti çektirerek kıyma yaptırın.
İlgili 45 soru bulundu
Kıyma: Göğüs etinin sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan kıyma kısmen daha az yağlı yapıda ve arzu edilen tüm yemeklerde kullanıma uygundur. Döş sarmaya yakın olan ve göğüs kısmının alt tarafından elde edilecek kıyma orta yağlı yapısıyla köfte yapımına daha uygundur.
İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. Köftem yumuşak olmuyor diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
kırmızı ete rengini veren hayvanların kas yapısında bulunan miyoglobin proteininin suda çözünmesi sebebiyle etin beyazlayıp, suyun kırmızılaşması olayıdır.
Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar. Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlanan köfte daha lezzetli olur. Yoğurduktan sonra en fazla 1 saat dinlendirmek, köftenin lezzetini arttıracaktır.
Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır. Bu parçalar arasında gerdan, pençeta, döş ve kürek kısımları hayvanın daha çok hareket eden kısımları olduğu için daha serttir ve genellikle kıyma olarak kullanılırlar.
Dana eti Avrupa, Amerika ve Avustralya'da en çok tercih edilen et cinsidir. Ortadoğu ülkelerinde ise genellikle koyun eti tercih edilir. Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için kaslı ve serttir. Diğer bölgelerdeki etler ise yumuşak ve en çok tercih edilen kısımlar olur.
et kuşbaşı haldeyken, büyük bir bıçak yardımıyla kasap tarafından manuel yöntemlerle kıyılır. etler irili ufaklı çeşitli boylarda parçalandığından pişerken dağılmaz, birbirini tutar, piştikten sonra kolay dağılır. zırh kıyması ya da bıçak kıyması olarak da adlandırılır.
Kemiklerini ayıklayıp kıyma olarak da değerlendirebilirsiniz. İnciğin üst tarafında kalan kemikli parçalar da haşlayıp ilikli kemik suyu yapmak için çok uygundur.
Kuzu kıyması, hafif yağlı yapısı, yumuşacık lezzeti ile özellikle köftelere ve köfteli yemeklere çok yakışır. Fırın kebapları, ev yapımı lahmacunlar, mangal lezzeti sunan köfteler derken genelde dışarıda yenen yemeklerin ev yapımı hallerine nefis tatlar katar.
Dana Döş Nedir? Dana döş, dananın göğüs kısmına verilen bir isimdir.
Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda cıvık, yapışkan, yumurta akı gibi uzayan veya sıvı bir kalıntı kaldıysa büyük ihtimal kıymanız artık bozulmuştur. Taze kıyma sıkıldığı zaman parçalanır ve nispeten sert bir kıvamdadır. Fakat yapışkan, cıvık bir yapı bozulma bakterilerinin varlığına işaret edebilir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
ETİN RENGİ NASIL OLMALIDIR? Oksijene maruz kalmamış (örneğin vakumla paketlenmiş) et bordo veya morumsu renktedir. Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Kıymadan keskin ve ekşi bir koku geliyorsa dikkat! Kokladığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa kıymayı kullanmadan mutlaka çöpe atın. Kıymanız elde yapışkan bir his bırakıyorsa da bozulmaya başlamış anlamına gelir. Taze kıymanın rengi daha kırmızı ve parlak olur, dokunduğunuzda elinize yapışmaz.
4.1 Yağsız kıyma: Yağ miktarı, kütle açısından %5'i geçmez. 4.2 Düşük yağlı kıyma: Toplam yağ miktarı, dana eti için %13'ü ve kıyma haline getirilmiş koyun eti için %16'yı geçmez. 4.3 Orta yağlı kıyma: Toplam yağ miktarı, kütle açısından %23'ü geçmez.
Döş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda göğsün yukarı ve ön bölgelerinden kesilerek elde edilen kemikli bir ettir. Döş, bonfile ve kontrfile gibi kemiğe en yakın etlerden olduğu için lezzetli bir ettir.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri