Revalüasyon, kelime anlamı olarak "değerini yükseltmek", iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.
Revalüasyon ilan edilen ülkede dıştan alınan ürünler yani ithalat artmaktadır. Revalüasyon ilan edilen ülkede yani ihracat azalmaktadır. Revalüasyon ilan edilen ülkede yabancı ürünlerin fiyatı düşmekte yerli üretim ürünlerin fiyatı ise artmaktadır.
Revalüasyon nasıl yapılır? Ravalüasyon, devalüasyonun tam tersi olarak uygulanır. Yerli mallarının fiyatları yükselirken ithal edilen yabancı ülke mallarının fiyatları artar. Bu şekilde revalüasyon uygulanmış olur.
Revalüasyon anlamı halk dilinde bir şeyin değerini yükseltmek ifadesinin karşılığıdır. İktisat dilinde ise başka bir anlama gelir. Bir ülkenin parasının yabancı ülkelerin paraları karşısında değerini yükseltmektir. Devalüasyon ise revalüasyonun tam tersidir.
Revalüasyon bir hükümet politikasıdır. Ödeme dengesi yüksek olan yani ödemesi kendisine yapılan ödemelerden fazla olan ülkelerin genellikle uyguladığı bir politikadır. Merkez bankalarında ihtiyaçtan fazla döviz ve altın stoku bulunması halinde uygulanabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Revalüasyon kelimesi değer yükseltmek anlamına gelir. Bu kavram, iktisat terminolojisinde paranın döviz karşısındaki değerinin artırılmasını ifade eder. Ulusal para birimi, piyasa müdahalesiyle yükseltilir. Bu sayede, ticari ve ekonomik dengelerin sağlanması amaçlanır.
Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir. Devalüasyon çoğunlukla depresyon ile karıştırılır ve revalüasyonun tam olarak tersidir.
Deflasyon, enflasyonun zıt anlamı olacak şekilde fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade eder. Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir.
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur.
Kurlarda ani düşüşe neden olan devalüasyon, piyasalarda şok etkisi yaratır. Bunun sonucunda ekonomik daralma veya durgunluğa neden olur. Genel olarak ithal malları satın alma gücü azalırken, enflasyonu yükseltir. İhraç edilen malların fiyatı ise döviz cinsinden azalır.
Đkinci amaç, bankanın yapmış olduğu yabancı para alım satım işlemleri sonucu kar veya zararı hesaplamak için yapılır. Buna Alım Satım Hesaplarının Evalüasyonu denir.
Türk devrimi, bir "reform" hareketi olduğu kadar bir "revolüsyon"dur. Revolüsyon, Türkçeye ihtilâl, ayaklanma olarak çevrilmiştir. Aslında, mevcut bir durumun veya bir yaşama tarzının yahut bir toplum düzeninin anî olarak değiştirilmesi demektir ve revolüsyon (tedrici değişiklik ve evrim) un tersini ifade eder.
Devalüasyon, ülkeler para birimlerini kasıtlı olarak zayıflattığında ve merkez bankası döviz kurunu kontrol ettiğinde meydana gelir. Uluslararası piyasada birçok para birimi başka bir para birimine sabitlenmemiştir. Bunun yerine değerlerini piyasalar belirler.
Türkiye'de devalüasyon, Türkiye ekonomi tarihinde çok sayıda gerçekleştirilen ve cari dengeyi sağlayabilmek amacıyla yapılan ekonomik müdahalelerden biridir. Devalüasyon yoluyla ülkenin dış satın alma gücü düşürülerek diğer ülke dövizleri karşısında Türk lirasına değer kaybettirilmiştir.
Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında değerinin azaltılmasıdır. Devalüasyon devlet tarafından, ülke ekonomisine yapılan dışarıdan bir müdahaledir.
Bu durumda, talep artar ve para biriminin değeri yükselir. Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir. Aynı şekilde, bir ülkenin enflasyon oranı yüksekse, para birimi değer kaybedebilir.
Stagflasyon oluşması, ekonomide durgunluk meydana gelmesine bağlıdır. Bu durgunluğun sonucunda enflasyon ortaya çıkar. Ardından bu iki durum birbirini tetiklemeye başlar ve bir kısır döngü oluşur. Durgunluğun ve enflasyonun etkileri, zaman içinde daha da hissedilir bir hâle gelir.
Stagflasyon, ekonomide enflasyon ve işsizliğin birlikte artması durumudur. Bu durumda, ülkede fiyatlar yükselirken, ekonomi aynı zamanda yavaşlamakta ve işsizlik artmaktadır. Stagflasyon, ekonomik büyümeyi engelleyebilir ve halkın mali durumunu zorlaştırabilir.
Vergi temelli gelir politikasına göre devlet tarafından belirli bir ücret ve fiyat skalası belirlendikten sonra bu değeri geçmeyecek şekilde ücret artışı yapan firmaların ödüllendirilmesi esasına dayanır. Aynı şekilde belirlenen fiyat göstergesini aşan firmaların da vergi yoluyla cezalandırılması amaçlanır.
Enflasyon genel olarak para arzı ile talep ve arz dengesi arasındaki ilişkilerin sonucunda ortaya çıkar. Talep tarafında yaşanan artışlar, talep enflasyonuna neden olurken, arz tarafındaki sıkıntılar arz enflasyonuna yol açabilir.
SSK ve BAĞ-KUR emeklileri her yıl ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon kadar artış alırken, Emekli Sandığı (memur) emeklileri ile kamu çalışanları yine ocak ve temmuz aylarında toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alıyor.
Ekonomideki toplam arzın toplam talebi (kutu 1) karşılayamaması sonucu fiyatlar yükselir. Harcadığımız para miktarı, enflasyonu etkiler. Bir malın fiyatının artması, aynı mal için daha fazla para harcamamızı gerektirir. Bu da ancak, ya daha az tasarruf yapmamızla ya da gelirimizin artmasıyla mümkün olabilir.
Değeri. Lira, tarihî açıdan yüksek yıllık enflasyon oranlarına sahip olmuş bir para birimidir.
Dünya Savaşı'ndan dolaylı olarak etkilenen millî ekonomi sebebiyle Türk lirası yüzde 40 değer kaybetmiştir. Türkiye devalüasyon tarihleri, 1946, 1958 ve 1970 şeklinde sıralanabilir.
100 TL'nin değeri piyasada 100 TL'ye olan talebe bağlıdır. Eğer insanlar Türk Lirası talep ederse Türk Lirası'nın değeri artar. Eğer Merkez Bankası para basarsa, paranın miktarı artar ve dolayısıyla değeri düşer. Bu da paranın değerinin her şeyden etkilenebileceğini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri