Devedikeni,
Deve Dikeni Ne İşe Yarar? Deve dikeni çeşitleri, doğanın sunduğu şifa kaynaklarından birisi. Halk arasında deve dikeni karaciğer sağlığını koruyan bir bitki olarak öne çıkıyor. Ancak safra kesesi bozukluklarında, şeker hastalığında, kalp ve cilt sağlığını korumada da rol aldığını kanıtlayan araştırmalar mevcut.
Ek olarak, deve dikeni kan şekeri seviyesini düşürebilir. Bu nedenle, şeker hastalığı olan kişiler ve kan şekeri seviyelerini etkileyen ilaçlar veya takviyeler alan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
Karaciğer sağlığını destekleme. Karaciğerin toksinlere karşı korunmasını sağlama. Antioksidan koruma sunma.
Meryemana dikeni tohumları yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu tohumlar güçlü antioksidan ve hepatoprotektif etkili olup toksin zehirlenmeleri, hepatit, siroz, karaciğer fibrozu durumlarında karaciğerin rejenerasyonunu stimüle etmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Yüksek antioksidan içeren, bileşikleri arasında flavonoidler bulunan Meryem ana otu özellikle doğum sürecini kolaylaştırmak, adet kramp ve kanamaları gibi üreme sorunları iyileştirmeye yönelik etkileri ile iltihaplanmayı azaltıp kan basıncı ve kan şekeri düzeyini düşürebilir.
Eşek dikeni zengin lif oranı sayesinde sindirim sistemini iyileştirmektedir. Aynı zamanda sinir sistemini onararak vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olmaktadır. Eşek dikeni en çok karaciğer organına fayda sağlamaktadır. Karaciğer yağlanması olanlar eşek dikeni yemeğini haftada en ez iki kere tüketebilirler.
Silymarin, Asteraceae familyasına ait devedikeni olarak da adlandırılan Silybum marinum bitkisinin tohumlarından elde edilir. Silymarin siroz, toksik kimyasallar ve alkole bağlı yağ infiltrasyonu ve hepatit gibi çeşitli karaciğer hastalıklarında yaygın olarak kullanılan karaciğer koruyucu bir ajandır.
Dünyada çoğunlukla Asya kıtasında rastlanan deve dikeni, Türkiye'de ise Akdeniz ve Karadeniz bölümlerinde yetişir. Bartın, Bolu, Sinop, Edirne, Mersin, Adana ve Antakya'nın yanında ek olarak, Malatya, Tunceli, Adıyaman, Diyarbakır, Muş, Eskişehir gibi iç kısımlardaki illerin tarla alanlarında da sıkça rastlanır.
Devedikeni, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ve yaygın olarak vücudu (özellikle de karaciğeri) zehirli atıklardan arındırmak için kullanılan bir bitkidir. Bunların yanı sıra devedikeni, karaciğer hastalıkları ve safra kesesi sorunlarının çözümüne de destek olmaktadır.
Aç karnına tüketilmesi oldukça faydalıdır. Deve dikeninden elde edilen yağ salatalarda kullanılabilir. Kilo verenler için yağ oldukça yararlıdır. Deve dikeni tohumu balla karıştırılıp tüketilebilir.
1 çay kaşığı deve dikeni tohumunu, 250 ml (1 bardak sıcak su) içine ekleyin. 5 dakika kadar kaynatın ve ardından 5 dakika demlemeye bırakın. İlk sıcaklığı geçen bitki çayını farklı bir bardağa süzerek aktarın ve günde 1 fincan olacak şekilde tüketin.
Deve dikeni yağının kemiklere iyi gelen bir bitkidir. Kadınlarda oluşan kemik kaybını geciktirmek ve önlemek için bir tedavi olarak kullanılabilir. İlerleyici kemik kaybının neden olduğu bir hastalık olan osteoporoza iyi gelir.
Deve dikeni vitamin A bakımından zengindir. Vitamin A sağlıklı görme için, hücrelerin büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Deve dikeni B grubu vitaminleri olarak B1, B2, B3, B5, B6 ve B9 gibi maddeleri içerir. B vitaminleri, enerji üretimini arttırır, vücutta stresle başa çıkmada ve hücresel bölünmede görev alır.
Devedikeni, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlar için iki bini aşkın süredir geleneksel bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri, muhtemelen nöroprotektif olduğu ve yaşlandıkça beynin işlevinde düşüşün önlenmesine yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Kullanım Şekli: Yetişkinler için, tercihen yemek zamanı, günde bir-üç (1-3) kapsül. Ürün Bileşimi: Hacim arttırıcı (mikrokristalin selüloz), kapsül (hidroksipropilmetil selüloz), topaklanmayı önleyici (yağ asitlerinin magnezyum tuzları).
Kramp çözücüdür. Migrene karşı faydalıdır. Kalp ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Cilt ve prostat kanserine karşı koruyucu bir etkisi vardır.
Devedikeni (Milk Thistle) karaciğeri temizlemesi ile iyi bilinen antioksidan ve antienflamatuvar özelliğe sahip bir bitkidir. (Antienflamatuar, inflamasyonu, yangıyı (iltihabi reaksiyonu) önleyici anlamındadır. Antienflamatuar ilaçlar kortizon, asprin ve ibuprofen türü ilaçlardır.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Karaciğer temizliği, düzenli bir süre boyunca alkol ve sigara kullanımın kesildiği, düşük kalorili, taze meyve ve sebze suları ile hazırlanmış sağlıklı bir sıvı beslenme planı ile karaciğerin dinlendirildiği ve sindirime harcadığı enerjinin kendini yenilemeye ve temizlemeye yönlendirildiği bir arınma sürecidir.
Eşekdikeni, aynı familyadan başka bir bitkinin adıdır. Devedikeninin meyvelerinden, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde yararlanılır.
Yemeklerden 1 saat sonra bir bardak su ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Bilgi Şeker, tuz, mısır, maya, buğday, gluten, soya ve süt gibi potansiyel alerjenleri içermez. Sentetik renklendirici, koku düzeltici, tatlandırıcı, kayganlaştırıcı kullanılmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri