Deve Tabanı Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılır, sağlıklı bir büyüme için yılda bir kere saksı değişimi yapmak yeterlidir.
Deve tabanı saksı değişimi sık sık yapılmalıdır. Her sene eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş sağlanmalıdır. Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinin kendini iyi hissetmesi için dar saksıları tercih etmemelisiniz. Geniş ve derin saksılar deve tabanı için ideal olacaktır.
Saksı değişimi için en uygun zaman genellikle ilkbahardır. Ancak bitkinizin türüne göre bu durum değişebilmektedir. Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur.
Bitkiniz için ulaşmak istediğiniz maksimum boyuta ulaştığınızda, besin vermek için toprağı her yıl tazeleyebilirsiniz ve her yıl bir kez saksı değişimi yapabilirsiniz. Monstera'nızın ayırmayı seçtiğiniz kısmından toprağın bir kısmını uzaklaştırarak sürece başlayın.
Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Saksı altları mutlaka delik olmalı! Aksi halde Monsteranızı kısa bir zaman içerisinde kök çürümesinden kaybedebilirsiniz! Deve Tabanı bitkinizin yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladıysa sulamayla ilgili bir problem olduğunun göstergesidir.
Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir. Önceki bitkiden kaynaklanan bir hastalık varsa, yeni bitkiye geçmemesi için bu çok önemli bir noktadır, dezenfeksiyon için çamaşır suyu da kullanılabilir.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Saksının alt tabanında eğer dere kumu yoksa çakıl taşı koyulmalıdır. Çakıl taşlarının ortaya çıkardığı atmosfer boşlukları drene olmasındaki en önemli faktörlerden biri.
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ila dört hafta önce saksı değişimi yapmaya çalışın.
Saksıyı değiştirdikten sonra nemlenmesi önemlidir. Sulama yaparak nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Saksı değişimi öncesinde en az 2 gün önce bitki sulanmalıdır. Saksı değişimi esnasında toprak ıslak olmamalıdır.
Yağmur ormanlarında yetişen bitkilerin yaprakları, fazla yağmura maruz kaldıkları için delinir ve bu deliklerden aşağıdaki yapraklara güneş ışığı ulaşmış olur. Deve tabanı çiçeği yaprakları, eşsiz görüntüsünü bu olaya borçludur. Günümüzde gerekli bakımları yapıldığında ev ortamında da rahatlıkla yetiştirilebilir.
Bitkiniz İçin Faydalı Bilgiler
Düşük bakım ihtiyacı olan deve tabanı bitkisi, bulunduğu alanda yaprakları ve gövdesi desteklenmesi durumunda 5 metreye kadar uzayabilmektedir. Konum çok karanlık ayarlanmışsa, karakteristik olan "yaprak delikleri" çok iyi görünmeyecektir.
Devetabanı yapraktan çoğaltma yapılarak da artırılabilir. Genellikle bitkilerin yaprakları düştüğünde ya da kırıldığında onu küçük bir saksı içindeki toprağa bastırarak ekebilirsiniz. Düzenli olarak suladığınızda bitkide zaman içinde köklenme görülebilir.
Devetabanı bitkisinin delikli yaprakları zaman içinde tozlanabilir. Bu tozları mutlaka temiz ve nemli bir bezle dikkatli bir şekilde temizlemeli, hem bitkinin hem de kendi sağlığınızın olumsuz etkilenmesinin önüne geçmelisiniz.
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır.
Deve tabanı, sulama konusunda hassasiyet gerektiren bir bitkidir. Bitkinin gereğinden fazla sulanması yapraklarında sararmaya ve kök çürümesine sebep olur. Toprağın kuru bırakılması durumunda ise çiçek yeterince besin alamayacağı için ölmeye başlayabilir.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Saksıların altındaki delikler sayesinde toprağın hava aldığını ve çiçeklerin fazla suyu o deliklerden atarak çürümediğini resimleyen öğrenciler çalışmalarını böylelikle sonlandırmış oldular.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Yaprak içe ve yukarı doğru kıvrılıyorsa, yetersiz sulama, nem eksikliği veya bitki zararlısı problemi olabilir. Kıvrılma yaprağın dibine doğruysa ve yapraklar kendini bırakmış gibiyse o zaman aşırı sıcak veya yetersiz sulama diye düşünebiliriz.
En çok bilineni ve ev bitkisi olarak yetiştirileni Monstera Deliciosa adı verilen Deve Tabanı bitkisidir. Bir tür sarmaşık olan Deve Tabanı, sıcak iklimlerde ağaç gövdelerine sarılarak 20 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının boyutu 90 cm uzunluk ve 75 cm genişliğe ulaşabilir.
Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri