Devetabanı susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak sararması, yapraklarda kararma ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz. Devetabanı filtrelenmiş ışık ister.
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Yeterli suladığınızdan emin olun, özellikle yaz aylarında toprak tam kurumadan-kurumaya yüz tuttuğunda, yavaş yavaş, su delikten çıkana kadar sulayın. Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir.
Sulama yapılırken eğer mümkünse klorlu şebeke suyu yerine, içme suyu vermeniz imkanınız yoksa en az 3 gün dinlenmiş suyu veya tercihen yağmur suyunu bitkinize vermeniz önerilir. Monstera her ortamda gelişir, ancak bitkinizi şımartmak isterseniz haftada bir defa ona nem banyosu yaptırabilirsiniz.
Deve tabanı soğuk havaları seven bir bitki değildir. Özellikle rüzgâra ve esintiye maruz kalmak bitkinin yapraklarına zarar verebilir, sararma gibi durumlara sebep olabilir. Çiçeğin bulunduğu ortamın ısısının 15 derecenin altına düşmemesi gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Kuruyan yapraklar kesilerek uzaklaştırılır. Ancak havadan nem alabilme özelliğine sahip olan hava köklerinin kesilmesi yanlış bir uygulama olacaktır. Deve Tabanı bitkisinin önemli hastalığı kök çürüklüğü; zararlıları ise sümüklü böcekler, kabuklu ve unlu bitlerdir.
Bitkinin üzerinde kalan bütün ölü ya da ölmeye yakın olan yapraklar kesilip gövdeden ayrılmalıdır. Ancak bitkinin gövde kısmının 45 derecelik bir açı ile kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca mümkün olabildiğince canlı bitki kısmının bırakılmaya çalışılması gerekmektedir.
Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız.
Deve tabanı bitkisinin toprağı kumlu normal bahçe toprağı ya da torflu topraklardan olmalıdır. Ekildiği saksıdaki toprağın elle bastırılmak suretiyle sıkıştırılmasından hoşlanmaz. Köklerinin sıkışmasından da hoşlanmayan bu bitkinin toprakları aralıklı olmalı ve saksısı da geniş olmalıdır.
Özellikle bitkilerimizin aynı yaprağında oluşan sarı ve kahve rengi leke kombinasyonları aşırı sulamadan kaynaklanmaktadır. Topraktaki nem oranı az, aşırı susuz kalmış Deve Tabanı yapraklarında sadece sarmalalar gözükmektedir. Bitki genellikle kendi gövdesini bile taşıyamaz.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Deve Tabanı Yaprak Sararması Neden Olur? Kimi zaman deve tabanı yaprak sararması sorunu ile karşılaşılabilir. Sararmanın nedeni genellikle eksik ya da fazla sulama kaynaklıdır. Bunun yanı sıra bitki yeterli derecede ışık görmediğinde de yaprakları sararabilir.
Erken yaprak yanıklığı (Alternaria cucumerina) nasıl ortaya çıkar? Hastalık enfeksiyon oluşumu için yüksek nem,15-21°C hava sıcaklığı ve ortalama 7-8 saat nemli yaprak yüzeyine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle yağmurlama sulama yapılan üretim alanlarında hastalık şiddeti artmaktadır.
Devetabanı çiçeği doğal bir idrar söktürücüdür, bundan dolayı özellikle idrar yolunu temizlemek için bu bitkiyi tercih edebilirsiniz. Yaraları geçirmek için devetabanı bitkisi kullanılabilir. Mantar, mayasıl, çıban veya sedef gibi cilt ve deri hastalıkları için yapraklarından merhem yapılabilir.
Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.
Saksı altları mutlaka delik olmalı! Aksi halde Monsteranızı kısa bir zaman içerisinde kök çürümesinden kaybedebilirsiniz! Deve Tabanı bitkinizin yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladıysa sulamayla ilgili bir problem olduğunun göstergesidir.
Deve Tabanı Bitkisinin Özellikleri Nelerdir? Deve tabanı çiçeğinin karakteristik şekillere sahip yaprakları, yaklaşık 50 cm kadar uzayabilir. Tek gövde üzerinden birkaç tane yaprak bulunur. Çiçek sepeti görünümü ile bakımı doğru bir şekilde yapıldığı zaman, yaz mevsiminde içinizi ferahlatacak çiçekler açabilir.
Deveb Tabanı
Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur.
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi
Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz. Bitki gelişimi devam ettikçe gövdenin tırmanabilmesi için yosun destek çubuğu - yosun destek sopası kullanabilirsiniz.
Devetabanı yapraktan çoğaltma yapılarak da artırılabilir. Genellikle bitkilerin yaprakları düştüğünde ya da kırıldığında onu küçük bir saksı içindeki toprağa bastırarak ekebilirsiniz. Düzenli olarak suladığınızda bitkide zaman içinde köklenme görülebilir.
Doğal Parlatıcı
Aynı zamanda zeytinyağı kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Her iki uygulama ile de yapraklarınız parlak bir görünüm alacaktır.
Önemli olan yaprağın hava almaması hava alırsa yaprağın rengi bozulur ve yaprak çürür.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri