Afrika kökenli olan deve kuşları 2-2,5 metre boyunda ve uzun bacaklara sahiptir. Ortalama hızı saatte 90 kilometreyi bulan deve kuşunun etinden ve tüylerinden yararlanılır. Oldukça lezzetli bir ete sahip olan deve kuşu eti, düşük kolesterollü olduğundan sağlığa faydaları ile ön plana çıkmaktadır.
Devekuşu eti, lezzet ve tekstür açısından kesim yaşına bağlı olarak dana ve sığır etine benzer özellikler gösterir. Ancak etinin besleyici özelliklerinde diğer kırmızı etlere oranla farklılıklar vardır (Tablo 1) [6, 22].
Devekuşu, Afrika kökenli bir kuş türü olup uzun uzun bacak ve boyun yapısına sahiptir. Devekuşunun genellikle yumurta ve tüyünden faydalanılmasının yanında, etinden de yararlanılmaktadır. Devekuşu eti, tat olarak dana etine benzemekle birlikte rengi daha koyudur.
Evet, devekuşu eti yemek caizdir. Zira asıl olan istisnalar hariç her şeyin helal olmasıdır. Şüphesiz yüce Allah yerde ve göklerde olan her şeyi kulların istifadesine sunmuştur.
Kırmızı et elde edilmesinde olduğu gibi devekuşu etinin üretiminde de tahıllardan yaygın olarak yararlanılmakta ve sığır etine benzer protein ve demir içeriğine sahip bir et elde edilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Devekuşu 9-12 aylık olduklarında ( yaklaşık 90-110 kg) kesilirler. Eti kırmızı renkli olup, yağsız ve kolesterolü düşük, yumuşak bir ettir.
Devekuşu eti, çok az yağ içerir; kızartılırken önce kısa süreli yüksek ateşte, sonra etin kalınlığına göre orta ateşte pişirilir. Devekuşu etini çiğ halde iken suda haşlamak, istenmeyen ekşimsi bir aromanın oluşmasına neden olur. Bunun engellenmesi için ilk önce sıvı yağda kendi suyunu çekene kadar kızartılmalıdır.
Afrika kökenli olan deve kuşları 2-2,5 metre boyunda ve uzun bacaklara sahiptir. Ortalama hızı saatte 90 kilometreyi bulan deve kuşunun etinden ve tüylerinden yararlanılır. Oldukça lezzetli bir ete sahip olan deve kuşu eti, düşük kolesterollü olduğundan sağlığa faydaları ile ön plana çıkmaktadır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır.
Devekuşu, ilk olarak 18. yüzyılda Linnaeus tarafından Systema Naturae adlı çalışmada günümüzdeki binomial ismiyle kullanılmıştır. Bilimsel adı Latince'den türetilmiştir, struthio serçe demektir (ostrich) ve camelus da deve (camel) demektir. Deve denmesinin sebebi habitatının kuru olmasıdır.
Devekuşu (Struthio camelus) Dünya'da yaşayan en büyük kuştur. Ataları uçma özelliğine sahip iken, kanatları küçülerek uçma yeteneğinin kaybolması nedeniyle koşucu bir hayvan olarak tanınır. Uçan diğer tüm kuşların dört tırnağı bulunmasına rağmen, devekuşu Dünyadaki iki tırnaklı tek kanatlı hayvandır.
Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur. Bu nedenle deve kesilirken boğazından kesilmez bunun yerine ön ayakları ile boğazının birleştiği yerden kesilir.
Bu özellikleri bu kuşların etinin, sağlık için oldukça faydalı olmasına neden olmaktadır. Devekuşu derisi ise bu kuşun diğer özelliği olmaktadır. Bu kuşların derisi uluslararası piyasalarda oldukça ilgi çeken ve aynı zamanda pahalı bir ürün olmaktadır. Ve yaklaşık 400 dolar civarında bir fiyata satılmaktadır.
Gerektiğinde ortalama 60 km/saat süratle koşmakta hatta 90 km/saat hıza dahi ulaşabildiği bildirilmektedir. Ayakları ile tekme atarak, gagası ile darbe vurarak kendisini korur. Ortalama 60-70 yıl yaşarlar. Bakım ve besleme ortamına göre 20-30 yıl damızlıkta kullanılabilirler.
Devekuşlarının, korktukları zaman kaçmaktansa kafalarını kuma gömerek tehlikenin geçmesini bekledikleri söylenir.
Haşaratlar da yenmez: Haşarat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtaku rusu, bit, pire gibi haşarat yenmez.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâldir.
olan diğeri Alpaka. İkisi de çok sevimli hayvanlar. Alpakanın hem etinden hem sütünden hem de. yününden faydalanılıyormuş.
Devekuşları 18-20 ayda ergin ağırlığa ulaşırlar. Bu yaştaki ortalama canlı ağırlıkları 110-160 kg'a, boyları ise 2.14-2.74 m'ye ulaşır (Jefferey, 2001). Görme ve işitme duyuları çok iyi gelişmiş olan devekuşu, başı küçük olmasına rağmen 5 cm çapında iri gözlere ve gelişmiş kirpiklere sahiptir.
Deve kuşu yumurtası ortalama 150 Türk Lirasından başlamaktadır, boş deve kuşu yumurtaları da satılmaktadır. Özellikle dekorasyon eşyalarında sıklıkla boş deve kuşu yumurtası tercih edilmektedir.
Deve kuşları hem bitkilerle hem de böcekler ve küçük hayvanlarla beslenir. Yani hepçildir. Genellikle otları ve çevrelerindeki çeşitli bitkilerin köklerini yapraklarını ve meyvelerini yerler. Rastladıklarında böcek ve küçük kemirgenleri de afiyetle mideye indirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri