Triger kayışının pek çok önemli görevi bulunur. Bu sorumluluklardan biri de motor soğutma sıvısıdır. Triger kayışı, birçok araba modelinde devirdaim pompasını hareket ettirme görevini üstlenir.
Devirdaim pompası, soğutma sıvısını motor ve radyatörde dolaştıran motorlu bir pompadır. Pompa, motor tipine bağlı olarak genellikle kayış tahrikli, hava soğutmalı veya su soğutmalıdır. Motor bloğuna monte edilmiştir ve bir radyatör hortumu ile radyatöre bağlanmıştır.
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Triger kayışı motorun soğutma sıvısından da sorumludur. Birçok otomobilde devirdaim pompasını hareket ettirir bu hareket ile motor soğutma sıvısının soğutma işlemi içerisine girmesini ve soğutma işlemini yerine getirmesini amaçlar.
Sürekli olarak anlamına gelen arapça kökenli "daim" kelimesi ile yine arapça kökenli çevirme manasına gelen "devr" kelimesinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkan "Devirdaim" sözcüğü ile italyanca kökenli Hava veya herhangi bir akışkanı bir yerden başka bir yere aktarmaya yarayan makine.
İlgili 43 soru bulundu
Devirdaim, soğutucuyu motorun soğutma devresinde dolaştırır.
Bu işlem flanş çalıştırılırken pervanenin dönmesini sağlayarak soğutucuyu sistem boyunca pompalar. Motor çalışma sıcaklığında olduğunda ve termostat açıldığında, soğutma sıvısı ısıyı dağıtmaya hazır olarak tüm soğutma sistemi boyunca çalışır.
Motor çalışırken kendi içinde Devir daim eder, 80 dereceden sonra su radyatör den devirdaim eder. 90 dan sonra da fan açılır.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
V kayışının kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez. Bu sebeple motor soğutması bozulur ve araba hararet yapar. Eski tip hidrolik direksiyona sahip araçlarda, V kayışının kopması durumunda direksiyon sertleşir.
Yeni üretilen araçlarda v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Daha eski araçlarda v kayışını daha sık değiştirmek gerekebilir. Öte yandan aracın kilometresi az olsa da ortalama 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekmektedir.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur.
Triger değişim km'si 90.000 km ise devirdaim pompası ile birlikte triger setini de değişmek sizin için avantaj olacaktır. 10.000 km sonra triger değişimi için tekrar işçilik vermekten kurtulmuş olacaksınız. Aracınızın devirdaim pompasını değiştirebileceğiniz servisleri Otolye'de bulabilirsiniz.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olur. Eğer aracınızın motoru olması gereken sıcaklığın üzerine çıkar ise hararet yapar ve büyük zarar görür.
Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir. Kalorifer konumundan sıcak su konumuna geçildiğinde sirkülasyon pompası bir süre daha çalışmaya devam eder ve daha sonra kendiliğinden devreden çıkar.
Otomobillerde ortak olan üç tür kayış vardır: fan kayışı, çok kamalı kemer ve zamanlama kayışı. Otomobil kayışının kurulum pozisyonu: otomobil uygulamasında, esas olarak otomobil motoru krank milinin kam, su pompası, jeneratör, klima kompresörü, hidrolik direksiyon pompası vb.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
Devirdaim pompası elektrikli bir motor olduğu için herhangi bir arızada tamir veya bakım genelde mümkün değildir ve değiştirilmesi gerekir.
Devirdaim pompası diğer ismiyle su pompası olarak da adlandırılırken, motorda oluşan ısıyı minimize edip, olması gereken sıcaklıkta muhafaza eden soğutma sisteminin en önemli parçasıdır. Konum itibariyle hemen hemen bütün araçlarda triger kayış setinin altına yerleştirilmiştir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Bu parçanın eskimesinde en sık karşılaşılan durum korozyondur. Soğutma suyu içerisindeki antifriz, korozyon oluşumunu engeller. Antifriz kullanılmayan araçlarda korozyon oluşur. Korozyonun devamında çürüme gerçekleşir.
Her türlü motor hararet yapar. Kasnak dönmeyi bırakırsa muhtemelen bağlı olduğu kayış kopar. Üstelik triger destekli bir devirdaim sistemine sahip bir araçta bu durum aşırı masraflara yol açar. Bunların dışında zaman içerisinde aşınan keçe ve conta sebebiyle devirdaim pompası su kaçaklarına sebep olur.
devirdaim kasnağı ve mili dışarıdan gözükür, dönüyorsa içteki parçada sorun vardır. hararet müşürü, fan, radyatör ve borularını ve boru bağlantılarını kontrol edebilirsiniz. radyatör suyunda gariplik yoksa bu sayılan parçalara yoğunlaşın. su bulanıksa conta gitmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri