Öz: Türk romancılarının iyileri arasında yer alan Tarık Buğra (1918-1994), yazarlığının ilk döneminde öykü türündeki eserleriyle de ilgi uyandırmıştır.
Eserlerinde toplumsal çatışmaları psikolojik açılardan yazmıştır. Bunun için onun eserlerinde sanatın gerçekliği toplum gerçekliğinin karşısındadır. 1960 yılından sonra roman türüne daha çok ağırlık vermiştir.
Tarık Buğra hangi hikaye türünün temsilcisidir ? Tarık Buğra durum hikayesi türünün temsilcisidir.
Tanrısal konumlu gözlemci anlatıcı tipinde yazar roman içindeki her şeye egemendir ve olimpik bakış açısına sahiptir. Özne anlatıcı tipinde ise olaylar, anlatıcının başından geçmektedir. Özne anlatıcı tipinin kullanıldığı Buğra romanı Siyah Kehribar'dır.
1949'da yayımladığı ilk hikâye kitabı Oğlumuz'u, 1952'de Yarın Diye Bir Şey Yoktur, 1954'te İki Uyku Arasında, 1964'te Hikâyeler izledi. Kasaba yaşantısından, orta sınıf insanların ev ve aile ortamlarından kesitler verdiği hikâyelerinde, yoğun, şiirli bir dille aşk, yalnızlık, uyumsuzluk gibi temaları işledi.
İlgili 28 soru bulundu
Durum hikayesine, 'Çehov tarzı hikaye' de denilir. Çünkü Rus yazar, bu türün ilk örneklerine sahiptir. Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır.
Tarık Buğra'nın hikâyelerinin çoğunun durum hikâyesi niteliği taşıdığını söylemek mümkündür. Başka bir deyişle “Tarık Buğra'nın hikâyelerinde vak'a tertibi, olaylardan çok, kişilerin sıkıntılarını dile getiren 'durum'lardan ibarettir.”13.
Oğlumuz, Tarık Buğra'nın 1949 yılında yayımlanmış öykü kitabı. Yazarın ilk kitabıdır. 13 öykü içerir.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Buğra'nın 59 öyküsü 1948, 1950, 1951 ve 1952 yıllarında dergi ve gazetelerde çıkmış, bu yıllarda yazılan beş öyküsü de dergi ve gazetelerde yayımlanmadan doğrudan ilk kitabı Oğlumuz'da (1949) yer almıştır.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
Tarık Buğra, bize ateş hattını, cepheyi ve o cephenin Ali Emmi, İstanbullu Hoca, Haydar Bey, Çolak Salih gibi isimsiz kahramanlarını vermek istiyor. Küçük Ağa romanı, Millî Mücadele'ye Akşehir'den bakmaktadır.
Küçük Ağa romanında ana mekan, bir Orta Anadolu kasabası ve çevresidir. Bu kasaba beĢ-on bin nüfuslu AkĢehir'dir.
Küçük Ağa; Milli Mücadele dönemine merkezden değil, bir kasabadan bakan, o dönemin Türk toplumunun yaşadığı zorluklara, acılara, ihanetlere değinen ve bütün bu zor şartlar altında kurtuluş mücadelesi veren Kuvâ-yi Milliye'yi konu edinen roman, Tarık Buğra'nın önemli yapıtlarından bir tanesidir.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
"İntibah" romanı, Türk edebiyatının gelişmesinde önemli bir adım olmuştur. Namık Kemal'in bu eseri, batılı anlamda roman türünün Türk edebiyatında ilk kez kullanıldığı ve toplumsal konuların derinlikli bir şekilde işlendiği bir örnek olarak değerlendirilir.
Edebiyatın birçok türüyle ilgilenen Şemseddin Sami'nin imzasını taşıyan “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” Türk edebiyatının ilk romanı olarak kabul ediliyor. 1872'den 1873 yazına kadar Hadîka gazetesinde tefrika edilen eser kitap olarak 1875 yılında okuyucuyla buluşmuştur.
Sorumuza Geçelim ; Oğlumuz adlı hikaye bireyin iç dünyasını esas alan hikayedir. Hikayede Ömer adlı bir çocuğun büyüdüğünü ve ailesinden yavaş yavaş uzaklaşmaya başladığını fakat ailenin oğullarının büyüdüğünü kabullenememesi anlatılmaktadır.
Roman, öykü, tiyatro, fıkra ve gezi türlerinde eser vermiştir. Ayrıntılara girmeden gözleme yer vermiştir. Aşk, yalnızlık, uyumsuzluk gibi temaları işlemiştir. Her yerde rastlanabilecek tipleri kahraman olarak seçmiş, iyimserliği olaylara ve kahramanlara yansıtmıştır.
Buğra, 1970-1976 arasında Tercüman gazetesinde köşe yazarlığı ve sanat sayfaları düzenleme işini sürdürdü. 1976'da Tercüman'dan emekli oldu ve zamanını bütünüyle edebiyata verdi. Firavun İmanı (1976), Dönemeçte (1978), Gençliğim Eyvah (1979), Yağmur Beklerken (1981) adlı dönem romanlarını yayımladı.
Bir olaya dayanmaktan çok günlük yaşamdan bir kesiti aktaran; serim, düğüm ve çözüm bölümlerini içermeyen hikayelere “Durum Hikayesi” denir. Bu türün ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov verdiğinden bu tarzdaki hikayelere aynı zamanda “Çehov tarzı hikaye” de denilmektedir.
Karakterlerin duygu ve düşüncelerinden çok birbiri ardınca gelişen olayların anlatıldığı öykülere, Maupassant tarzı hikaye denir. Bu tür hikayeler ilk kez Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından kaleme alındığı için, olay öykülerine bu isim verilmiştir.
2) Durum (Kesit) Hikâyesi:
Bir olayı değil günlük yaşamın her hangi bir kesitini ele alıp anlatan öykülerdir Serim, düğüm, çözüm planına uyulmaz Belli bir sonucu da yoktur. Merak ve heyecandan çok duygu ve hayallere yer verilir; fikre önem verilmez, kişiler kendi doğal ortamlarında hissettirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri