Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Zamanla eskiyen devirdaimin kanatları eskir ve suya karşı direnç oluşturamaz ve suyu yönlendiremez hale gelir. Bu durum da motor içerisindeki suyun sürekli ısınmasına, radyatördeki suyun ise sürekli soğumasına neden olur yani motor sıcaklığı bir dengeye ulaşamaz. Bu durum da hararete neden olur.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
değişim sonrası birkaç hafta su eksiltmesi normaldir. yedek su kabını kontrol ederek minimumum altına inerse eklenmeli. stabil hale geldikten sonra full-minimum arasına bir yere gelecek şekilde su eklenebilir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Aracınızda bir su kaçağı olduğundan kuşkulanıyorsanız, kaputu açın. Motor, radyatör veya hortumlarda sıvı sızıntısı olup olmadığını gözünüzle kontrol edin. Soğutma sıvısının rengi, sistemdeki antifriz türüne bağlı olarak yeşil, turuncu veya sarı olabilir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Motorlu araçlarda kullanılan devirdaim pompasının tamiratı ya darevizyon edilmesi mümkün değildir. Araçlarda kullanılan devirdaim pompalarının tamir takımları satılmamaktadır. Bunun sebebi pompanın pahalı olamamasından kaynaklıdır. O yüzden devirdaim pompaları arızalandığında direkt olarak yenisi ile değişimi sağlanır.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
Motor çalışırken kendi içinde Devir daim eder, 80 dereceden sonra su radyatör den devirdaim eder. 90 dan sonra da fan açılır.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Antifriz, su ile karıştırıldığında ve radyatörünüze eklendiğinde, motorunuzun soğutma sistemindeki çeşitli metal parçaları korur ve motorda üretilen fazla ısının atılmasına yardımcı olur.
Motorda su yokken hararet göstergesi düzgün çalışmaz, gerçek sıcaklıktan çok daha az bir değer gösterir.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı.
Antifirizin faydaları ve kullanımı
Soğuk mevsimlerde motordaki soğutma suyunun donma noktasını düşürme özelliğine sahip antifriz bu sayede motorun zarar görmesini engellediği gibi sıcak mevsimlerde kaynama noktasını artırarak motorun hararet yapması ve sizi yarı yolda bırakması tehlikesinin önüne geçer.
Antifriz, ısı transferi yapabildiği için suyun donma noktasını düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Buna göre antifrizli su 100 derecede kaynamaz, 0 derecede de donmaz. Yani antifriz yazın harareti, kışın da donmayı önleyen bir karışıma sahiptir.
Antifiriz sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompasının daha rahat çalışmasını sağlar. Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Cevap: Motor Soğutma Suyuna Çeşme Suyu Konur Mu? 0,5 l suyun herhangi bir zararı yok. Tümünü değiştirmeye de gerek yok. Eğer suyun tamamını değiştirirseniz, örneğin 5 litrelik pet şişedeki içme suyundan ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri