Soğuk Algınlığı ve Dut Yaprağı Yorgunluk ve stres gibi durumlarda da dut yaprağı çayı içilerek rahatlatıcı ve dinlendirici etkisinden faydalanılabilir. Bunun yanı sıra kronik yorgunlukların tedavisinde de bu bitkinin çayı tüketilebilir.
1 litre suyu kaynatın. Ardından 3 ya da 4 adet kurutulmuş dut yaprağını kaynar suyun içine atın. Yaklaşık 2 saat ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Demlenen dut yaprağı çayını her sabah kahvaltıdan önce ya da akşam yemekten önce aç karnına tüketebilirsiniz.
Taze dut yapraklarından yapılan çay da metabolizmayı çalıştırır. Bu özelliği ile yağ yakımına ve kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olur. Uzman diyetisyene danışılarak tüketilmesi önerilir.
1 tatlı kaşığı (yaklaşık 2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak kupa bardağına konulur. Üzerine taze kaynatılmış 200 ml su ilave edilir. 5-7 dakika demlemeye bırakılır. Demleme sonrası süzülerek içilir. Yemeklerden önce günde 3 kez içilmesi tavsiye edilir.
Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yaprağının diğer faydaları şunlardır:
Ödem atmaya yardımcıdır. Egzamaya karşı etkili olduğu bilinmektedir. Karaciğerdeki toksinleri temizler. Antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihaba karşı etkilidir.
Kaynatma: Su kaynadığında taze dut yapraklarını tencereye ekleyin ve ateşi kısın. Yaklaşık 5-10 dakika kadar hafifçe kaynatın. Dut yapraklarının aroması ve besin maddeleri suya geçecektir. Demleme: Kaynama işlemi bittikten sonra, tencereyi ocaktan alın ve demlemeye bırakın.
Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
Kaynayan suyun içerisine 4 adet kurutulmuş dut yapraklarını ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 2 saat boyunca demlenmesini sağlayın. Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
Cezveye su ve dut alın orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca kısık ateşe getirin 7 dakika kaynasın. Tanelerini de yiyebilirsiniz. Enfeksiyon esnasında art arda 6-7 gün içebilirsiniz.
İstediğinizde sabahları kahvaltı yaparken yada öğlen yemeğinde veya diyet yaparken de tatlı niyetine tüketebilirsiniz. İçerisinde bol miktarda C vitamini olması da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır. Dut yaprağı kadar dutun da sağlığımıza bir çok faydası bulunmaktadır.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve tatlı bir tadı vardır. Yapraklar tıbbi amaçlar için ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır. Genellikle salatalarda malzeme olarak veya çay formunda demlenerek tüketilir. Dut yaprağı çayı faydaları ile bilinir.
Bu yapraklar oldukça besleyicidir. Antioksidan polifenollerin yanı sıra C vitamini, çinko, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve bitkilerden elde edilen magnezyumda yüksektir. Dut yaprağının tadı üzüm yaprağı ile benzer iken yapıları böğürtlen ile benzerlik göstermektedir.
Dut meyvesi; başta C, E, K vitamini, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere vitamin ve mineral yönünden de çok zengindir. C vitamini, cilt sağlığı ve onarımı için önemlidir. Aynı zamanda vücudun normal fonksiyonlarının yürütülmesinde ve çeşitli enzimlerin çalışmasında da C vitamini büyük rol oynar.
Beyaz dut, iyi bir idrar söktürücüdür. Beyaz dut tüketerek vücutta biriken fazla suyun kolayca atılmasına yardımcı olup ödem gibi rahatsız edici problemlerin önüne geçebilirsiniz. Beyaz dut, karaciğer ve böbrekleri zararlı toksinlerden arındırır ve daha az yorulmalarını sağlar.
Dut kurusu doğal antibiyotik kaynağıdır. Her gün düzenli olarak dut kurusu tüketmek vücudu iltihap, toksin ve enfeksiyonlardan arındırır. Vücut direncini arttırır. Demir bakımından oldukça zengin olan dut kurusu, kan yapıcı özelliğe sahiptir.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Dut yaprağı, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Bunun yanı sıra, dut yaprağı cilt sağlığına da faydalar sağlar. Dut yaprağı maskesi, cildi besleyerek sıkılaştırmaya, nemlendirmeye ve gençleştirmeye yardımcı olabilir.
Zeytinyağlı Dut Yaprağı Sarması Tarifi Nasıl Yapılır? Dut yaprakları güzelce yıkandı. Bir kabın içerisine yerleştirilip, üzerine sıcak su dökülerek yumuşaması sağlandı. Taze yaprak olduğu için hemen sarılacak kıvama geliyor zaten.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri