Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Hastahanelere Acil Servisten Giriş Yapan Hastadan Ek Ücret Alınabilir Mi ? 1-Acil polikliniğine başvuru sonrasında hekim tarafından yapılan değerlendirme ile acil hal kabul edilen kişilere sunulan acil sağlık hizmetlerinden hiçbir şekilde ücret alınamaz.
Devlet hastanesinde muayene ücreti
Bu muayene ücretini vatandaştan değil de Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alan hastane, eğer vatandaşın sosyal güvencesi yoksa, işte bu durumda muayene ücretini vatandaştan talep etmektedir.
Doktor, hastanın acil olmadığına karar verirse eczaneden ilacını alırken katılım payı ödeyecek.
Bu nedir? Ödediğiniz 12 TL para muayene katılım payıdır. Muayene katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, sağlık hizmeti sunan tesislere gidildiğinde genel sağlık sigortalı (GSS) ve hak sahipleri tarafından ödenecek sabit tutardır. Bu para SGK'nın kasasına girer.
İlgili 22 soru bulundu
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Devlet hastanesi sigortasız muayene ücreti ne kadar? Sosyal güvenceniz olmaması durumunda devlet hastanelerinde muayene olabilir fakat muayene ücreti ödemek zorundasınız. Sigortasız muayene ücreti 50 TL – 90 TL civarındadır. Doktorunuz ek tahlil istemesi durumunda ücret farklılık gösterebilir.
01.03.2010 tarihinde uygulamaya açılan yeni medula sistemi ile birlikte, acil servislerde yazılan reçetelerdeki ilaçlar 1 günlük dozda ödenmeye, bu nedenle de acil servislerde yazılan 3 aylık raporlu ilaçlar, 1 kutu ödenmeye başlanmıştır.
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir. Bu ücretler tahlil, röntgen gibi tetkikler olabilir.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Çalışmayan yahut düzenli olarak primleri ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabilmek için paralı hasta muayene ücreti olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Hastanın poliklinik muayenelerinde hastadan belli bir muayene ücreti alınır. Günümüzde yapılan uygulama ile bu muayene ücreti, eczanelerden ilaç alınırken tahsil edilir. Fakat acil muayeneleri hiçbir şekilde ücrete tabi değildir.
Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez. Bu karar sağlık yönetmeliğince verilmiştir ve bu nedenden dolayı da acillerde görülen hiçbir tedavi için vatandaşların ücret ödemek gibi yükümlülükleri mevcut değildir. Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez.
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir? Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır.
Kırmızı alan: Bu grup, öncelikli acil hastaları ilgilendirmektedir. Kırmızı alan birimi, hayati tehlike taşıyan ağır yaralanma ya da ağır hastalık geçirme durumları ile ilgilenmektedir. Kırmızı alana dahil edilen hastalar en acil durumu gerektiren sınıfta yer almaktadır.
Yeşil alan; ayakta başvuran ve durumu itibari ile ayakta tedavisi mümkün olan basit sağlık durumlarını ifade eder. Sarı alan; hayati tehdit barındıran orta ve uzamış dönem belirtileri olan durumları ifade eder. Kırmızı alan; Hayati önem taşıyan ve acil olarak eş zamanlı tedavi gerektiren durumlardır.
Vatandaşların şikayetleri ile ilgili ligi veren İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, acil servislerde ilaç yazma yükümlülüğünün olmadığını belirtti.
Serum, ilaçlar, sarf malzemelerinin hastaneye göre değişkenlik göstermesi ile birlikte 80TL-350TL arasında değişkenlik göstermektedir. Örnek Özel Hastane Acil müşahede odasının kullanım ücretleri; Hastanenin yeri ve sınıfına göre değişkenlik göstermekle birlikte 50TL-250TL arasında ücret alabilmektedirler.
Devlet hastanelerinde yatak ücreti alınabilir mi?!
İster emekli sandığı,ister ssk emeklisi olsun yatarak tedavi tamamen ücretsizdir. Normalde alınan ilaç katkı payları bile yatarak tedavide alınamaz. Hiç bir ad altında ücret talep edilemez.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ`ın, il valiliklerine gönderdiği genelgeyle, devlet hastanelerinde hizmet karşılığı ücret ödeyen vatandaşlar için yüzde 25`inin peşin tahsil edilmesi şartıyla kredi kartına 1 yıla kadar taksit kolaylığı sağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri