Yapılan çalışmalarda şüphelinin ameliyatlarında tarife belirlediği, hastanın durumuna göre kamu hastanesinde 120 bin lira, özel hastanede 150 bin lira bıçak parası istediği tespit edildi.
Kamu hastanelerindeki bazı doktorların hastalardan 'bıçak parası' adı altında talep ettiği ücretin yasal olmadığını belirten Avukat Enes Kiraz, çok fazla bıçak parası alındığını ve bıçak parası alınırken devletin denetleme mekanizmasının yeterli olmadığını dile getirdi.
Bu denli özenli bir şekilde korunan sağlık hizmeti alma hakkını bıçak gibi kesen 'bıçak parası' talebi TCK kapsamında bir suçtur.
200 bin lira 'bıçak parası' alan doktor tutuklandı
Antalya'da hastasından 'bıçak parası' adı altında 200 bin TL alan ortopedi doçenti Osman Civan, tutuklandı.
Yine üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaş cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacak. Poliklinik muayene ücreti için ödenen bu ilave ücretin ise sadece yaklaşık 21 TL'si öğretim üyesine gidecek. Geri kalanı ise üniversitelere kaynak olarak aktarılacak.
İlgili 27 soru bulundu
yasallaştırıldı. Devlet hastanelerinde bazı doktorların hastalardan. talep ettiği, hatta bu nedenle yargılandığı "bıçak parası", yasal hale getirildi.
Bıçak Parası, İrtikâp, Rüşve, Görevi Kötüye Kullanma. Sağlık hakkının bireyler tarafından kullanılmasına engel teşkil eden ve sağlık personelinin hasta veya hasta yakınından menfaat temin etmesi olarak bilinen bıçak parası, Türk Ceza Kanunu açısından yaptırım uygulanması gereken bir eylemdir.
Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ve hastalarından bıçak parası adı altında yüksek miktarda para talep ettiği iddia edilen doktorla ilgili yeni görüntülere ulaşıldı. Görüntüde, doktorun odasında ele geçirilen 275 bin lira civarındaki rüşvet parası yer alıyor.
Yapılan çalışmalarda şüphelinin ameliyatlarında tarife belirlediği, hastanın durumuna göre kamu hastanesinde 120 bin lira, özel hastanede 150 bin lira bıçak parası istediği tespit edildi.
Uygulamada bıçak parası suçu, en çok irtikap ve güveni kötüye kullanma suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu suçlar arasında çok ciddi yaptırım farklılığı bulunmaktadır. Görevi kötüye kullanma suçu altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmederken irtikap suçundan hapis cezasının üst haddi on yıldır.
Buna göre bir işyerinde 10 yıl kıdemi olan bir hekim, 300 günlük ücretinin karşılığı kadar kıdem tazminatına hak kazanır. Acaba tam gün çalışmak üzere özel hastanedeki vb. görevinden ayrılan hekimler de bu tazminata hak kazanır mı? Kıdem tazminatı alabilmenin şartları kanunda tek tek gösterilmiştir.
Bu cüzi ücretin yanı sıra, adını sağlık sektörüne kazımış olan ünlü doktorlar özel sektörde ameliyat başına 120.000 TL gibi bir ücret alabilmektedir. Bu nedenle özel sektör kimi doktorlar için zorlayıcı olurken, kimi doktorlar için de oldukça kazançlıdır.
Üniversite Hastanesi olması nedeniyle öğretim üyesinin bilgisi planlaması ve gözetimi altında gece ve gündüz uzman ve uzmanlık öğrencisi hekimlere cerrahi eğitim verilmektedir. SGK tarafından tüm malzemeler karşılanmakta ve hastalarımız ek bir ücret ödememektedirler.
Şurada Paylaş! DEVLET HASTANESİ MUAYENE ÜCRETİ NE KADAR, KAÇ TL 2022? SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir.
SGK'ya bağlı kişiler, SGK anlaşmalı özel hastanelerden fark ücretini ödeyerek yararlanabilirler. SGK'lıların fark ücreti ödemeden özel hastanelerden ücretsiz yararlanması ise tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile mümkün.
Çorum'da hastasından 7 bin 500 lira ameliyat parası aldığı iddiasıyla gözaltına alınan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. S.A.E. tutuklandı.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde hasta yakınlarından ameliyat için rüşvet istendiği iddialarına ilişkin yargılanan Prof. Dr. Mazhar Alp Bozbura "irtikap" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün, eşi Didem Bozbura ile çalışan Yasin Şimşek ise 2 yıl 7 ay 7'şer gün hapse çarptırıldı.
Bazı üniversite hastaneleri Sağlık Bakanlığı ile tüm sağlık tesislerinin ortak olarak kullanımına olanak sağlayan bir anlaşma ile çalışmaktadır. Bu anlaşma doğrultusunda muayene veya ameliyatınızda bulunan hekiminizin profesör yada doçent olması fark etmeksizin hiçbir şekilde ameliyat ücreti alınmaz.
Fiyatı etkileyen başlıkları ameliyathane, sarf malzemeleri, doktor ve personel ücretleri olarak temel biçimde sınıflayabiliriz. Buradan da anlaşılabileceği gibi hastane seçimi, kullanılan malzeme kalitesi, hastanın zorluk ve risk oranı fiyatlarda değişkenlik yaratacak unsurlardır.
Ameliyat, doğum, iş kazası vb. sağlık nedenleriyle rapor alan ve geçici de olsa uzun süre işten ayrılması gereken kişilere ücret kesintisi yapılır. İşverenlerin rapor süresi sırasında kestiği ücretlerse devlet tarafından ödenebilir.
Şehir Hastanelerinde Sunulan Sağlık Hizmeti Nedeniyle Vatandaşlarımızdan Ek Bir Ücret Alınmamaktadır.
Devlet hastanelerinde 6 TL, üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL muayene katılım payı ödeniyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şehir hastanelerine ilişkin önemli bilgiler verdi. Bakan Koca "Hastanemiz çok lüks olduğu için hastalar önce ayrıca para ödeyecek miyim diye endişe ediyor. Rahat olsunlar, herhangi bir ödeme yapmayacaklar” dedi.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53550 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42840 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri