[1] Toplum içinde hiç kimse başına buyruk değildir. Başta bulunan her kişinin üstünde dahabüyük bir baş, onun da üstünde kendisinden büyük bir baş vardır.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
Aş taşınca kepçeye paha olmaz atasözü durum ifadelerinde kullanılır. Bu atasözünün anlamı şu şekildedir: Kimi değersiz görülen, bir kenara atılmış bulunan araçlar bir zaman gelir gerekli olurlar; bir zararı önlemeye yararlar.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
[1] İyi bir sonuç elde etmek için bir yerde uzun süre çalışan kişi, katlandığı sıkıntıların karşılığını görür.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Yani ata- sözleri anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benim- senmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık silsilesinden geçerek günü- müze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Atasözlerinin mutlaka bir ilk söyleyeni vardır; ancak zamanla bu ilk söyleyen unutulduğu için atasözleri, anonim bir nitelik kazanır. Atasözlerinin özelliklerinden biri de akılda kalıcı olmasıdır.
Geçmişten günümüze kadar gelmiş olan atasözlerinin söyleyeni belli değildir. Bu sebeple anonim özellikte bulunur. Atasözleri kalıplaşmış olduğu için, deyimler gibi değiştirilemez. - Atasözleri söyleyeni belli olmayan halkın ortak malı olarak kabul edilmektedir.
Buna göre, atasözleri ilk defa araştırmacı tarafından gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı şeklinde derecelendirilmiştir. Bu derecelendirmeye göre, çeşitli atasözleri kitapları tasnif edilebilir.
[1] Küçük bir tehlike, elverişli ortam bulunca, büyüye büyüye önüne geçilemez durum alır. Bir avuç suçlu, büyük bir suçsuz yığınının başını belaya sokar.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Acele İle Menzil Alınmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Acele ederek, sabırsız davranarak daha hızlı sonucun alınacağı düşünülmemelidir. İnsanları sonuca götüren şeyler aceleci davranmak değil, tam tersine telaşsız ve tedbirli davranmaktır.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Ad. pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri