Devlet hastanesinde hasta kabul elemanı nasıl olunur? Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde hasta kabul elemanı olmak için öncelikle hasta kabul sertifikası sahibi olunmalıdır. Hasta kabul belgesi olanlar hasta kabul iş ilanı veren devlet hastanelerine ve özel hastanelere başvurarak çalışmaya başlayabilirler.
Devlet hastanelerinde hasta kabul sekreteri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız, sitemizden alacağınız eğitim sonucu e-devlet onaylı mesleki yeterlilik sertifikası ve KPSS' de yeterli bir puan almanız atanmanız sağlayacaktır. Atanmadan önce kimlik sorgulanması yapılmaktadır.
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler hasta kabul sekreteri olarak çalışabilir. Fakat bu bölümü okumamış olan kişiler, çeşitli kurs merkezlerinden Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi alarak bu mesleği icra edebilir.
eleman.net verilerine göre, Hasta Kayıt Kabul 2023 yılında ortalama 14.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Hasta Kayıt Kabul , Ocak 2023 yılında ortalama 11.003 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.996 TL maaş alıyordu.
Hasta kabul görevlisi olabilmek için hasta kabul sekreterliği eğitimlerine girip hasta kabul sertifikası alınır. Sonrasında hasta kayıt kabul ilanlarına bakıldığında şartları en uygun olan ilana başvuru yapılır. Aday bir mülakatın ardından sonra işe alınabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Lise Mezunu Tıbbi Sekreter Olabilir mi? Hayır, lise mezunları tıbbi sekreter olamaz. Lise mezunları tıbbi sekreter olmak için TYT'den yeterli puanı alarak üniversitede Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nü okumalıdır. Fakat önceki yıllarda sağlık meslek lisesi mezunları tıbbi sekreter olabiliyordu.
Hasta Kayıt Kabul Sertifikası (Tıbbi Sekreterlik) Eğitim Programı, internet ortamında uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Eğitim süresi 30 gündür.
Üniversitelerin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olan kişiler tıbbi sekreter olarak çalışabilir. Aynı zamanda bu bölümü okumamış olan üniversite mezunları da Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılıp sertifika alarak bu mesleği yapabilir.
Hasta Kayıt ve Kabul Tıp Sekreterliği, Tıbbi Sekreterlik Hasta Kabul Danışmanlığı ve Hasta Kabul Sekreterliği gibi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurslardan başarıyla mezun olanlar bu meslekte iş bulabilir. Alınan sertifikanın e-Devlet üzerinden sorgulanabilmesi işe alım şartlarından biridir.
Hasta Kabul Sekreteri kamu ve özel kurumlarda iş olanağı bulabilir, çalışma saatleri ve maaşları çalıştığı kurumlara göre değişkenlik gösterebilir. Devlet kurumlarında günde 8, haftada 40 saat çalışabiliyorsunuz. Özel kurum ve kuruluşlarda ise çalışma süreleri daha uzun olabiliyor.
Hasta danışmanı olmak için 2 yıl üniversite eğitimi alınır. Fakat hasta danışmanı pozisyonunda çalışmak için üniversite eğitimi şart değildir. Örneğin lise mezunu olup Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi alan kişiler de bu mesleği yapabilir. Bu eğitimin süresi ise ortalama 1-2 ay sürer.
Hastanelerde hastalara yardımcı olan ve randevularını düzenleyen hasta kayıt yetkilisi, hastanelerin girişinde bulunmaktadır. Acilden giriş yapan hastaların kayıtları, acilin girişinde bulunan hasta kayıt yetkilisi tarafından yapılmaktadır.
Hasta kabul belgesi nasıl alınır? Hasta kabul sertifikası almak için öncelikle üniversite onaylı hasta kabul kurslarına katılmalısınız. Uzaktan eğitim şeklinde yapılan hasta kabul kursuna katılıp eğitim sonunda yapılan hasta kabul sınavını da başarı ile tamamlamalısınız.
Tıbbi sekreter ile hasta kabul sekreteri her ne kadar birbirine benziyor gibi anlaşılsa da aralarında bazı farklar bulunur. Tıbbi sekreter hastaların giriş ve çıkışlarının kontrol edilmesini sağlar. Hasta ile doktorlar arasındaki koordinasyonu ise hasta kabul sekreteri oluşturur.
Öncelikle eğitim şartı, hem kamu hem de özel sektör kurumlarının muhakkak istediği bir koşuldur. Zaten tıbbi sekreter olmak isteyen birinin de en az lise, iş başvurularında öne çıkmak için ise üniversite mezunu olması gerekir.
Üniversiteden 2 yıllık tıbbi dokümantasyon veya sekreterlik hasta kabul programlarından mezun olan kişiler bu tarz meslekleri yerine getirebilirler.
Bu eğitimler ve sertifikaların haricinde, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, üniversitelerin ilgili bölümlerinden önlisans diplomasına sahip olmanız da hasta kabul personelliği için yeterlidir. Fakat bu bölümlerden mezun değilseniz, tek seçenek bu eğitimler olmaktadır.
Ayrıca sağlık meslek lisesi mezunu kişilerin hasta kabul görevlisi olarak iş bulma olanağı bulunmaktadır.
Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir.
Tıbbi sekreterlerin maaşı ülkeye, deneyim seviyelerine ve çalıştıkları kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Türkiye'de tıbbi sekreterlerin ortalama brüt maaşı 11.500 TL ile 20.500 TL arasında değişebilir. Ancak, özel sağlık kuruluşlarında çalışan tıbbi sekreterlerin maaşları daha yüksek olabilir.
Eğitimi başarı ile tamamlayanlar e devlette sorgulanabilen üniversite onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası sahibi olacaklardır. Alınacak sertifika ile kamu, özel hastane ve sağlık kurumlarında tıbbi sekreter olarak çalışabilirsiniz.
Hasta kabul kursu sertifikası alabilmek için ilk önce üniversite onaylı hasta kabul kursuna katılmanız gerekmektedir. Uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilen hasta kabul kursuna katılıp eğitimi başarı ile tamamladığınızda üniversite onaylı hasta kabul kursu sertifikası sahibi olabilirsiniz.
Hasta Kabul Kursu İşe Yarıyor Mu? Bu sertifikayı alanlar sağlık kuruluşlarında çalışabilmektedir. Kamu ve özel hastaneler, aile ve diş hekimi yanında çalışabilir. Diyaliz merkezi, tüp bebek merkezi, özel muayenelerde vb. yerlerde çalışabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri