Kahraman (baş kişi, temel kişi), yazınsal türlerde başından olaylar geçen, olayı ve anlatımı yönlendiren en önemli kişi. Bu kişiler okura yapıtta birçok özelliği ile tanıtılır.
Öyküdeki olaylar kimin etrafında gelişirse o kişi hikayenin baş karakteridir. Uzun öykülerde birden fazla baş karakter de yer alabilir. Eserin içerisinde daha az yer verilen kişiler ise yan karakterdir.
Çoğu edebiyat eserinin bir kahramanı ve bir düşmanı vardır. Kahraman, romanda veya kısa öyküde olay örgüsünün birincil hedeflerini takip eden bir ana karakter iken, antagonist, yoluna çıkan karakterdir. Kahramanın diğer karakterlere karşı iyi niyetleri vardır ve harika şeyler yapar, düşman ise tam tersidir.
Kahraman, tehlike karşısında ustalık, cesaret veya güç özellikleriyle zorluklarla mücadele eden gerçek bir insan veya edebi eserin ana karakteridir.
Protagonist, bir hikayenin merkezindeki karakterdir. Bu durum, çoğu zaman bu karakter türünün "kahraman" kelimesi ile aynı anlama gelmesini ifade etse de, belli noktalarda protagonist kötü bir karakter veya başka bir bakış açısıyla "baş düşman" olarak görülecek kişiler de olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Karakter; kişiye özgü davranışların bütünü olup, insanın bedensel, duygusal ve zihinsel etkinliğine, çevrenin verdiği değerdir. Bireyin karakteri, kişisel özellikler ile içinde yaşanılan çevrenin değer yargılarından oluşur. Karakter, aile, okul, çevre içinde, çocukluk çağından itibaren gelişmeye, biçimlenmeye başlar.
Protagonist (Yunanca πρωταγωνιστής, protagonistés, Ana- veya ilk - hareket eden, πρώτος, prótos ilk ve άγω, ágo "harekete geçiyorum, hareket ediyorum, yönetiyorum" kelimelerinden türemiştir), birinci şahıs ya da eksen karakter olarak da bilinir. Hikâyenin ana kahramanıdır.
Testler: Metindeki Kahramanların Özelliklerini Belirleme
Metinlerdeki ana karakterlerle yardımcı karakterlere metnin kahramanları denir.
TDK Türkçe Sözlük kahraman kelimesine "Savaşta ya da tehlikeli bir durumda yararlılık gösteren kimse; alp, yiğit, bir olayda önemli yeri olan kimse" karşılığını veriyor.
Fatma Seher Erden (1888, Erzurum - 2 Temmuz 1955, İstanbul) ya da soyadı kanunundan önceki takma adıyla Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı kahramanı kadın askerdir. I.
Hikayedeki karakterler ana ve yan karakter olarak ikiye ayrılır. Olayın merkezindeki kişi hikayenin ana karakteridir. Öyküdeki kişiler beş farklı biçimde okurlara anlatılabilir.
Romanın yapısını şekillendiren baş kişiler, yapıtta tematik gücü ve ana fikri temsil etme işlevini üstlenirler. Baş kişi, başkahraman, birinci derecedeki kahraman veya merkezî kişi olarak da adlandırılmaktadırlar.
Hikaye yazmaya başlamadan önce ana tema, konu ve karakterler belirlenmelidir. Yazılacak hikayenin temelini oluşturan konu, yazarın yaşadığı, gözlemlediği veya hayal gücünün eseri olan olaylardan seçilebilir. Gözlem ve anılar, konu seçimi açısından önemli bir kaynaktır.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır.
Bunlar, Maupassant tarzı hikaye (vaka - olay hikayesi) ve Çehov tarzı hikaye (kesit hikayesi) olarak ayrılır. Tanzimat döneminden sonra ilk örnekleri görülmeye başlanan modern Türk hikayesi de büyük ölçüde bu iki tarza bağlı olarak gelişir.
Kahraman (baş kişi, temel kişi), yazınsal türlerde başından olaylar geçen, olayı ve anlatımı yönlendiren en önemli kişi. Bu kişiler okura yapıtta birçok özelliği ile tanıtılır.
Savaşta büyük bir cesaret örneği sergileyen, düşmanlara karşı cesur bir şekilde savaşan kişilere kahraman denir. Olay ve hikaye gibi olay yazılarında ana karakterler de kahraman olarak nitelendirilir.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
Kahraman bakış açısında yaşanan olayları kendi başından geçtiği şekliyle anlatan yazar, kendisine has dil ve anlatım özelliklerini kullanır. Bir başka ifadeyle metinde geçen olayları anlatan kahramanın sahip olduğu üslubu, yazarın dil ve anlatım özelliklerini yansıtmaktadır.
Kahraman anlatıcının bakış açısı, gerçeklik duygusunun güçlü bir şekilde verilmesini sağlar. Olayların içinde olduğu için başlangıç noktasını ve gelişmeleri daha inandırıcı verir. Okuyucu, hep “ben, ben” diyerek anlatılan yazlarda kendini bulur. Bu da okuyucunun rahatça anlatıcıyla özdeşlik kurmasını sağlar.
Anlatıcı bakış açılarından biri olan kahraman bakış açısı birinci tekil şahıs (ben) ile olay örgüsünü aktaran bakış açısıdır.
Kişi ya da Kişiler: Hikâyeler canlı ya da cansız kişiler arasında geçer. Bu kahramanlar tek kişi olabildiği gibi genelde ikiden fazladır. Ayrıca her zaman insan figürü kişilere yer verilmemekte, kişileştirilmiş ya da kendi arasında ilişkisi olan hayvan ve ya cansız eşyalar kahraman olarak kullanılabilmektedir.
Hikaye, tamamen sözlü kültürden ortaya çıkmış, yazarının anonim olduğu eserlerken öykü ise kurmaca metinler olup sahibinin belli olduğu bir yapıdaki edebi eserlerdir. Bu türdeki eserler, bir ya da en fazla iki karakterin yer aldığı, max. 7500 kelimeye kadar yazılan metinlerdir.
Bir organizmanın belirgin yönü ya da yönleri. 2. Bir bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen, üstün ana özellik, öz yapı, ıra, seciye: “Yıldız'ın iyi bir eğitimi, kuvvetli bir karakteri var.” -A. Gündüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri