İdrar kültürü sonuçlarının hazırlanması üreme olup olmadığı ile bağlantılı olduğu için 1-3 gün içinde sonuçların çıkması mümkündür.
İdrar Kültürü Sonucu Kaç Günde Çıkar? Hastalar, yaptırdıkları tahlillere E-nabız'dan rahatlıkla ulaşabilir. Her tahlilin incelenme süresi farklılık gösterir. Hasta sayısının yoğunluğu, hafta sonları, resmi tatiller vb. etkenler, sonuçların çıkma süresini etkiler.
İdrar kültürü testi verildikten sonra bakterilerin büyümesini destekleyen maddeye, idrar örneği eklenir ve sonuç beklenir. Eğer bakteri üremez ise test sonucu “idrar kültüründe üreme olmadı “ yazısı ile sonuç negatif çıkar. Fakat bakterilerde üreme olursa da “idrar kültüründe üreme oldu” yazar ve sonuç pozitiftir.
Özet. Giriş: idrar yolu enfeksiyonu (iYE) acil servislerde sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Tanısında idrar kültürü altın standarttır ve tedavinin sürdürülmesinde antibiyogramlardan yararlanılır.
İdrar kültüründe üreme olmaması hastada herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmektedir. İdrar kültüründe üreme olması ise pozitif idrar kültürü olarak adlandırılır ve hastada muhtemelen bir idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
İlgili 17 soru bulundu
İdrar kültürü, idrar örneğindeki bakterileri belirlemek için yapılmaktadır. Böylece idrar yolu enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlar tespit edilebilmektedir.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Tam İdrar Tahlili; en sık kullanılan testtir ve hızlı sonuç verir. İdrar Kültürü; sık tekrarlayan ve 24-48 saatte iyileşme sağlanamayan enfeksiyonlarda, enfeksiyona neden olan bakteri türünün ve bu bakteriye karşı etkili olan antibiyotiğin tespit edilmesi için kullanılır.
Burada yapılacak olan tam idrar tahlil, için kişinin ön hazırlık yapmasını gerektiren bir durum yoktur. Ayrıca tahlilin aç karnına yapılma zorunluluğu da aranmaz. Test gerçekleşmeden önce idrara renk verecek gıda tüketiminden uzak durulması gerekir ve ağır egzersizlerden kaçınarak, terlemeyi engellemek gerekir.
Tahlil ortalama 1 saatte sonuçlanır. Ancak idrar kültürü sonuçları 1-3 gün içinde çıkar.
İdrar tuvalete yapılmaya başlanır ve ara verilmeden bir miktar orta idrar toplanacak olan steril kabın içerisine yapılır. Kültür için idrar örneği asla yatak sürgüsünden alınmamalıdır. İdrar alındıktan sonra en geç 2 saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Çünkü idrar kültürü için örnek verirken dış ortamdan bulaşmaları önlemek için, idrarın steril bir kaba alınması, ön temizlik yapılması ve idrarın ilk kısmi tuvalete yapıldıktan sonra orta idrarın steril kaba yapılması, son kısmın yine tuvalete yapılması gereklidir.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
İdrar tahlilinin hangi hastalıklar veya durumlar için istendiği sonucun çıkma süresini değiştirmektedir. Ancak rutin bir idrar tahlili sonuçları aynı gün çıkabilmektedir. Daha detaylı bir taramada ise sonuçların çıkması uzun sürebilir. Mikroskobik bir muayene, aksi halde görülmeyecek kadar küçük şeyleri kontrol eder.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İdrar kültürü sonuçlarının hazırlanması üreme olup olmadığı ile bağlantılı olduğu için 1-3 gün içinde sonuçların çıkması mümkündür. İdrar kültürü sonuçları pozitif çıkarsa enfeksiyonu vücuttan atmak için antibiyotik reçete edilmektedir. Ancak idrar yolu enfeksiyonlarının yeniden tekrar etme riski fazladır.
İdrar Yolu Enfeksiyon Testi. Genellikle idrar yolu enfeksiyonlarında tanı konulurken idrar tahlili ve kültürü ilk yapılması gereken incelemelerdir. İdrar alınırken laboratuarda orta idrarın verilmesi yani kişiye verilen idrar kabının içerisine önce idrarın ilk kısmı dışarı yapılarak ortadaki idrarın verilmesi önemlidir ...
Enfeksiyon hastalıkları servisinde yatan üç ayrı hastanın idrar kültüründe Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Pseudomonas aeruginosa üremiştir. Radyoterapi ve palyatif bakım servisinde birer hastanın idrar kültüründe Streptococcus agalactiae ve Stenotrophomonas maltophilia üremiştir.
Antibiyotikler, bakterilerin üremesini azaltabileceği gibi üremeyi tamamen de önleyebilir. Dolayısı ile sonuçları etkiler. Bu nedenle kullanılan antibiyotik cinsine göre degişmekle birlikte son antibiyotik dozunun alımından en az 2 gün sonra kültür testi yapılması önerilir.
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
Uygun tedavi edilmeyen alt idrar yolları enfeksiyonunun böbreklere ilerlemesi sonucunda böbrek iltihabı gelişmektedir. Böbreklere ulaşan enfeksiyon sonucunda hastada yüksek ateş, yan ağrısı, üşüme ve titreme gelişebilmektedir. Bu aşamada hastaneye yatırılarak uygun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri