Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu.
OKULLARDA FORMA ZORUNLU MU? Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek.
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre okullar 11 Eylül 2023 Pazartesi açılacak. MEB, 2023-24 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni kararları yayınladı. Bakanlığın aldığı karara göre okul kıyafetlerinde zorunlu durumlar haricinde kıyafet değişikliği yapılmayacak.
kılık kıyafet yönetmeliği son halini araştırmaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okul kıyafetlerinin değiştirilmemesi kararını verdi. Bu nedenle, okul kıyafeti zorunlu.
İlgili 25 soru bulundu
Okul kıyafeti zorunluluğunu kaldıran ve serbest kıyafet dönemine geçişi sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı, kıyafet standardı bulunan okullar için ise yeni bir yazı yayımladı. Bakanlık tarafından yayımlanan yazıya göre velilere maddi külfet oluşturmamak adına okul kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacağı belirtildi.
Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Önceki yönetmelikte lise öğrencilerine yönelik 'Kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz" ifadeleri yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifadelere yer verilmemesi; öğrencilerin ojeli, küpeli ve hatta piercingle okula gidebilmesinin önünü açtı.
OKULUN İLK GÜNÜ SİVİL GİDİLİR Mİ? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğine göre okulun ilk günü okula sivil olarak gidilmez. 11 Eylül Pazartesi günü eğitim kurumunun uyguladığı okul üniforması ile okula gidilmelidir.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır.
Okulların forma zorunluluğu getirmesindeki en önemli sebeplerden biri de aidiyet hissinin arttırılmasıdır. Bu durum yüzyıllardan beridir, devam eden bir kuraldır. Kıyafet, arma, amblem gibi ögelerin kurumlara ait olma, prestij ve gibi topluluğun parçası olmak anlamlarını taşır.
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. Hiçbir şekilde yüksek tabanlı, topuklu ayakkabı ve sandalet giyilmemelidir. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
Kurumlara ait bir yönetmelik var ve bu yönetmelikte yer alan maddelere uymamakta ısrar eden birileri. Elbette disiplin suçudur nihayetinde. Adı üzerinde: disiplin. Bazı okullar verdiği disiplin cezalarını öğrencinin siciline işlemeyebiliyor.
MEB'in açıkladığı yeni kılık kıyafet genelgesine göre özel eğitim okullarında görevli öğretmenler beden eğitimi öğretmenleri gibi eşofman giyebilecekler.
1 Mayıs 1924 Adliye Reformu da bu doğrultuda yapılmışür. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın en çağdaş ülkeleri seviyesine çıkartmak için insanımızın kılık kıyafet yapısı üzerinde de gerekli değişimleri plânlamıştır. Bu maksatla 1925 yılında Şapka ve Kıyafet Devrimi yapılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı Okullarda Kıyafet Zorunluluğu
6961 numaralı yasaya göre kılık kıyafet zorunluluğu yok.
Yani öğretmenler pazartesi gününden itibaren ders işleyebilirler. Ancak genellikle ilk gün okula ilişkin araç gereçlerin temini, tanışma, ders programı öğrenimi ve benzeri uygulamalarla geçiyor. Bu nedenle genel olarak dersler daha sonraları işlenmeye başlansa da yine de okulun ilk günü de ders işlenebilir.
Okulun ilk gününden itibaren yoklama defteri tutulmaya başlanır. Okullarda ilk gün genel olarak öğretmen ve öğrencilerin tanışması, derslerde kullanılacak araç ve gereçlerin duyurulması şeklinde geçmektedir. Ancak ilk günden itibaren alınan yoklama son günlere kadar devam edere.
Okullarda kılık ve kıyafet oylaması 4 yılda bir yapılacak.
Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Okullarda, serbest kıyafet giyilecek, ancak vücut hatlarını belli eden şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek.
Merhaba kolay gelsin Okul içinde aksesuar takmak yasak değil.
Yönetmelikle, MEB'e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esaslar düzenlendi. Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013 yılında yayınladığı yönetmeliğe göre okullar her yıl Mart ayında öğrencilerin giyeceği kıyafetleri okul yönetimi okul aile birliği ile belirlenir. Kıyafetler kurumun internet sitesinde ve okulun ilan panolarında askıya alınır.
Buna göre 16.05.2022 Pazartesi gününden itibaren bürolarda görevli bayan ve erkek personel, Kılık Kıyafet Yönetmeliği ve bu konudaki 26 Mayıs 2007 tarih ve 26533 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/14 sayılı genelgeye uygun kılık-kıyafetle çalışabileceklerdir.
Okullarda kıyafet serbestisi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların tercihine bırakılmış bir husustur. Okullar dilediği durumda okula istenilen kıyafet ile gelinilmesine olanak tanıyacak, isterse de okula has üniforma alınmasını şart koşabilecek. Bu durumla ilgili net bilgi, okul yönetimlerinden alınabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri