O dönemde çalışmaların hız kazanmasıyla, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi de keşfedildi. Böylece Türkiye'nin Karadeniz'deki gaz rezervi 710 milyar metreküpe ulaştı.
Erdoğan dünkü kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz bölgesindeki Çaycuma-1 kuyusunda yerin 3.023 metre derinliğinde 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi bulunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini açıklamıştı. İlk etapta 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Karadeniz gazı, Zonguldak açıklarında bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedildi. 710 milyar metreküp rezervlik doğalgaz denizin 2200 metre altında bulundu. Karadeniz gazı ilk olarak Fatih sondaj gemisi tarafından keşfedildi.
İlgili 38 soru bulundu
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
2020 yılında keşfedilen ve toplam büyüklüğü 710 milyar metreküp olan Karadeniz Doğal Gazı artık evlerde kullanılmaya hazır. Gaz 20 Nisan'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile karada yakılmış olacak. Ardından Mayıs ayının ilk haftasında ise vatandaşlar gazı hanelerinde kullanmaya başlayacak.
O dönemde çalışmaların hız kazanmasıyla, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi de keşfedildi. Böylece Türkiye'nin Karadeniz'deki gaz rezervi 710 milyar metreküpe ulaştı.
Karadeniz gazının evlerde ne zaman kullanılabileceği ile ilgili tarih veren Bakan Dönmez "20 Nisan'da Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle gazı bu tesise getireceğiz ve bazı kontroller yapacağız. Mayıs ayı itibariyle de ocaklarda kullanılmaya başlanacak. BOTAŞ üzerinden dağıtılacak.
İlk fazda üretilecek 3,5-4 milyar metreküp de evlerimizde mutfaklarda gazın tamamını karşılıyor. Dört yıl içinde de tüm ısınma ihtiyacımızı karşılar hale gelecek."
"Malumunuz Karadeniz'de ülke olarak gurur duyacağımız çalışmalara imza atıyoruz. 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."
Bulunan doğalgazın detayları neler? Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020'den bu yana Zonguldak'ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
EPDK verilerine göre 2021'de ülke genelinde yıllık 59,85 milyar metreküp doğal gaz tüketimi gerçekleşti. Keşfedilen 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi, Türkiye'nin yaklaşık 12 yıllık tüketimini karşılayacak. Bu tüketime sanayideki ve şirketlerdeki tüketimin dahil olduğunu belirtelim.
320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin tamamına en az 7 en fazla 10 yıl içerisinde ulaşılacağı tahmin edilmekte ve tahmini 2,5 ile 5 milyar dolar arası doğal gaz çıkarma maliyeti öngörülmektedir.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervlerinin 500 milyar dolarla bir trilyon dolar arasında hesaplandığını belirtti.
'Azerbaycan'da, bugünkü teknoloji ile kanıtlanmış 1,5 milyar ton petrol ve 2,2 trilyon metreküp doğal gaz rezervleri bulunduğunu'' ifade eden Aliyev, şöyle devam etti: 'Azerbaycan'ın yıllık petrol üretimi 50 milyon ton düzeyinde bulunmaktadır.
150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur. Suda oksijen bulunmaz ve H2S yüklüdür. Hidrojen Sülfür bulunduğu yerdeki tüm ekosistemi öldürür, sahil balıkçılığını yok eder ve eğer yüzeye çıkarsa gemilerin altını yarattığı kimyasal bileşimle siyah renge boyar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
Hedef; 2023'te ilk faz gaz üretimini karaya ulaştırmak
Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek.
Yaklaşık bir yıl önce Karadeniz'in altında keşfettiğimiz gazı karaya taşıyacak hattın ilk kaynağını yaptık. Geçtiğimiz yılın haziranında önce sığ denizde, sonra derin denizde boru serimi aşamasına geçtik. Yılbaşından itibaren derin deniz kordon hattının etütlerine, marttan itibaren sistemin testlerine başladık.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim müjdesi olarak açıkladığı ücretsiz doğalgaz kullanımında sona geliniyor. 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük ücretsiz doğalgaz 1 Haziran itibarıyla ücretli olacak.
Türkiye genelinde konutlarda hane başı ortalama tüketim ise 2020'de 964 metreküp olarak hesaplandı. Konutlarda en fazla hane başı birim tüketimin gerçekleştiği il 1484 metreküple Hakkari olurken Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum en yüksek tüketimin görüldüğü ilk 5 il arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, evlerde doğalgaz kullanımının bir ay ücretsiz olacağını ve 1 yıl boyunca da tüketilen doğalgazın 25 metreküplük kısmının bedava olacağını açıklamıştı. İşte 2023 bedava doğalgaz uygulaması kullanım tarihlerine ilişkin detayları...
Bir kimyasalın hacim hava içindeki konsantrasyonlarını ifade etmek için metreküp ifadesi kullanılmaktadır. 1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır. En, boy ve yüksekliği çarpılması ile m3 bulunmaktadır. Donma derecesinde olan 1 m3 su, yaklaşık 999.972 litre olsa da 1000 litre olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri