5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Bu maddede yer alan hükme göre belirlenen yaş sınırı 5510 Sayılı Kanun kapsamında çalışan memurlar için de geçerlidir. 5434 Sayılı Kanun'da belirlenen yaş haddine tabi olmayan memurların ise azami olarak görev yapabilecekleri yaş 65 olarak düzenlenmiştir.
Zorunlu emeklilik yaşı 61. Memurlarda zorunlu emeklilik yaşını 65'ten 61'e düşüren ve Hükümet'in öngördüğü gelir getirici bazı düzenlemeleri de içeren yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 16 Mart — Buna göre, memur maaşlarından yapılan emeklilik kesintisi yüzde 1 oranında artırıldı.
1) İncelenen Yasa'yla en önemli değişiklik zorunlu emeklilik yaş sınırında yapılmış, bu sınır 65'ten 61'e düşürülmüştür. Getirilen düzenleme ile, Yasa'nın yürürlüğe gireceği günde 61 yaşını doldurmuş olanlar kural olarak hemen emekli edileceklerdir.
Malul ve Emekli Olanlar Yeniden Çalışabilir mi? Engelli çalışanlar ister erken emeklilik hakkından yararlansın isterlerse engeli olmayanlar gibi yaş bekleyerek emekli olsunlar, emekli olduktan sonra isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Bu konuda engelli olanlarla engeli olmayanlar arasında bir fark yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
5434 sayılı kanunun 40 maddesindeki hükmüne göre belirlenen memurların emeklilik yaş sınırı dışında kalan kişilerin görev yapabilecekleri süre, 65 yaşını doldurdukları süre ile sınırlıdır. Yani 65 yaşını doldurmuş olan memurlar kendiliğinden emekli sayılacaktır.
Kadın memurlar yaş nedeniyle şu şartlar dâhilinde emekli olabilirler: 2008 ve 2035 tarihleri arasında işe girenler 61 yaş 2036 ve 2037 tarihleri arasında işe girenler 62 yaş 2038 ve 2039 tarihleri arasında işe girenler 63 yaş
Erken emeklilik için kanunda verilen süre dolduğunda, memur zorla emekli edilemez. SGK Sağlık Kurulu, çalışanın engelli sağlık raporunu inceleyerek hakkında karar verir. SGK'nın başvuran hakkında karar vermesi için, engelli sağlık raporu vermeye yetkili hastanelerden alınmış bir rapor olması gerekir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesini açıklayarak "Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." dedi.
Memurların azami çalışabilecekleri yaş hadleri 65 yaşlarını doldurdukları tarihe kadardır. Yani, 1/11/1958 doğumlu bir memur azami 1/11/2023 tarihine kadar görevde kalabilir, bu tarihte zorunlu olarak emekli edilir.
Birçok memurluk üzerinden genelde 35 veya 40 yaş sınırı ön plana çıkar. Ancak bunun yanı sıra 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamındaki 40 maddeye göre, altı üst yaş sınırı getirilmeyen her türlü devlet memurluğu başvuru hakkı bulunmaktadır.
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
Zorunlu emeklilik kaldırıldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
Özetlemek gerekirse; KPSS A Grubu içinde çalışacak kişiler için (denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş) 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak aranan şarttır. KPSS B Grubu içerisinde çalışmak isteyenler için (doktor, öğretmen, psikolog, hemşire vb.) herhangi bir yaş sınırı aranmaz.
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
Memuriyette yaş sınırı yok
Memur alımlarında kurumlar tarafından uygulanan 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak.
Devlet memurları genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar görev yapabilirler. 65 yaşını doldurdukları tarihten sonra görev yapmaları mümkün olmaz ve Kurumları tarafından hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevleriyle ilişikleri kesilir.
EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 164 üncü maddesi hükmü gereğince, aylıklar her ay başında peşin olarak ödenmektedir. Emekliye ayrılma veya ölüm halinde peşin ödenmiş bulunan bu aylıklar geri alınmamaktadır.
Emekli olan memur için kamu kurum ve kuruluşlarında devam edebilecekler 5335 sayılı kanun hükmünde açıkça belirtiliyor. Bu kanun kapsamında emekli olduktan sonra Cumhurbaşkanı tarafından atanan, görevlendirilenler, Meclis'te yapılan seçim sonucu görevlendirilenler emekli olup çalışmaya devam edebiliyor.
Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) emeklilik maaşı heyecanı sararken, aynı işyerinde çalıştıklarında maaş avantajı da elde edecekler. Çalışmaya devam edecek EYT'liler için sigorta primi işçi payı azalacağı için maaş artışı söz konusu olacak. Bu artış asgari ücretlide 638 TL olacak.
Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılan değişiklikle memurlarda zorunlu emeklilik yaşı 65'ten 61'e düştü.
Emeklilik yaşlarını hesaplamak için ilk sigortalı oldukları tarih baz alınır. Eylül 1999 tarihinden sonra devlet memurluğu, Sosyal Sigortalar Kurumuna ya da Bağ-Kura bağlı olarak çalışan kadın öğretmenlerin emekli olabilmek için şu şartları tamamlamış olması gerekir: 25 hizmet yılı 58 yaş zorunluluğu.
Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri