Ortodontik tedavisi gören hastalar fluorid içeren diş macunları tercih edilmelidir.
Böylelikle özellikle diş teli ile tedavi gören bireylerin dişlerinin tedavi boyu güçlü kalması sağlanır. Diş teli ile tedavi gören hastalar, genellikle tedavinin ilk bir kaç ayından sonra, dişlerinde renklenme oluştuğunu öne sürerek beyazlatıcı diş macunu kullanımına yönelirler. Bu çok tavsiye edilmeyen bir durumdur.
Ortodontik Tedavinizin Bitmesini Bekleyin!
Mümkünse dişi teli ile beyazlatmanın en iyi yolu tedaviniz bitene kadar beklemektir. Ardından, özel diş beyazlatma paletleri, beyazlatma şeritleri kullanabilir veya mükemmel gülüşünüz için muayenehanede beyazlatma işlemi yaptırabilirsiniz.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Diş telleri diş ipi kullanmamak için asla bir bahane olarak görülmemelidir. Çünkü ortodontik diş telleri, ağızda bütün zararlı bakterilerin barınabileceği bir ortam meydana getirirler. Bu nedenle de ortodontik tedavi görürken ağız temizliğine normal zamandakine göre daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır. Elma, armut gibi sert meyveleri ve biftek, pizza gibi yiyecekleri keserek, dilimleyerek küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır. Braketleri ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.
Diş teli ağız kokusu yapar mı? Diş teli takmak ağız kokusu yapmaz, ancak doğru şekilde temizlenmezse dişlerde plak ve bakteri birikmesine neden olabilir. Bu da zamanla kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bu nedenle, diş telleri takarken daha sıkı bir ağız hijyeni uygulamak önemlidir.
Normal koşullarda hastalar günde 3 kez dişlerini fırçalamalıdırlar. Diş teli kullanan hastalar ise bundan fazlası, günde beş altı kere dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra dişler mutlaka fırçalanmalı ve diş tellerinin ara temizliği ve bakımı yapılmalıdır.
Çünkü diş telleri ve braketler, yenen yemek sonrasında biriken yiyecekler sayesinde bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar. Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir.
Telin çevresi iyi fırçalanmazsa plak ve diş taşı birikecektir. Bu durumda diş eti enfeksiyonu gelişme riski fazladır. Telin çevresi normal diş fırçası ile diş etinden dişe olacak şekilde fırçalanmalıdır, arada sıkışan gıda artıkları da ara yüz fırçalarıyla uzaklaştırılmalıdır.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş telim var, dikkat etmem gerekenler neler? - Öncelikli olarak, diş hekiminizin tavsiye ettiği diş fırçasını satın alın. Bu fırçalar, genellikle; yumuşak uçlu, baş kısmı küçük boyutlu ve düz model fırçalardır.
Diş teli temizleme malzemeleri arasında ağız çalkalama suları da var. Ortodontide diş temizliği için uzmanlar tarafından önerilen ağız çalkalama suları ve gargaralar, bakteri oluşumlarını engellerken plakları da temizlemektedir. Aynı zamanda ağız duşları da ortodontik diş fırçalama için avantajlı olmaktadır.
Kola, soda, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyveler içinde çekirdekleri çıkararak tüketilmelidir. Telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin tümü yasaklanmıştır. Bunun dışında diş tellerine zarar vermeyecek her yiyeceği tercih edebilirsiniz, çorba, sulu yemekler, makarna, balık bunlara örnektir.
Florüre alerjiniz varsa florürsüz bir diş macunu tercih etmelisiniz. Belirli bir tıbbi rahatsızlığınız varsa farklı bir diş macununu da tercih edebilirsiniz, ancak diş macununu değiştirmenin fayda sağlayıp sağlayamayacağını yalnızca hekiminiz size söyleyebilir.
Bir yetişkin olarak, diş teli takmanın öpüşmeyi tuhaf hale getireceğinden endişeleniyor olabilirsiniz. Öpüşürken diş tellerinin birbirine kilitlenemeyeceğini bilmek zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Metal tellerle öpüşmek uyum sağlamanızı gerektirir, ancak bu imkânsız veya rahatsız edici değildir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Diş teli tedavisi sonrasındaki etkilerin ne olacağı kişilerin ağız ve diş yapısına göre farklılık gösteriyor. Genel olarak 2-3 ay içinde şekil almaya başlayan dişlerin yavaş yavaş istenilen şekli almaya başlaması bekleniyor.
Çünkü diş teli tedavisi uzun süreli bir tedavi sürecidir. Özellikle iki-üç aylık bir zaman diliminde mutlaka kontrollere düzenli gidilmelidir. Dişlerin yavaş yavaş hareket etme süreci kişiden kişiye ve çene yapısına göre değişiklik gösterecektir.
İlk 10 gün hastalarımızın diş tellerine alışma dönemidir. Bu alışma dönemi kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı hastalarımız hiçbir problem yaşamazken bazı hastalarımızın dudak ve yanaklarında tahriş olması, dişlerde hafif gerilme hissinin olmasından dolayı şikayetler yaşamaktadır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Diş çürüklerini önlemek için özellikle tel aralarını uygun şekilde fırçalamak ve mikroplardan arındırmak gerekir. Doktorun tavsiye ettiği şekilde ortodontik diş fırçası ile dişleri fırçalamak gerekir.
Bazı diş telleri 6 ay kalırken bazıları 1-1.5 yıl da kalabilir. Burada kişinin problem boyutu ve yaş dönemi önemli bir konu olmaktadır. Bireye en uygun tedavi programı hazırlanarak süreç ilerleme göstermiş olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri