108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler.
4 Yıla Kadar (2+2)
4-Öncelikle 2 yıl izin verilir, gerek görülmesi halinde 2 yıl daha süre verilebilir. 5-bu tür izin kullanan memurların izin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönmeleri icap eder.
Analık izni hariç hem kadın hem erkeğe çocuğun yetiştirilmesi için ücretsiz izin sağlanır. Talepler doğrultusunda ilk doğum için 60 gün ücretsiz bir şekilde izin kullanılır. İkinci doğumda ise bu süre 120 gün olacak şekilde düzenlenmiştir. Diğer doğumlarda ise en fazla 180 gündür.
memurlara, silâhaltında bulundukları sürece izin verilir. verilir. Bu şekilde verilecek iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek o yıl içinde kullandırılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Parça Parça Kullanılabilir mi? Doğum sonrası ücretsiz izin süresi bölünebilir ancak bölünse bile kullanım süresi özel sektörde 6 ay, kamuda 24 ay ile sınırlıdır.
Devlet memurları; **Belli bir mazerete dayalı olarak aylıksız izin kullandıkları durumlarda, bu mazeret ortadan kalkmadığı halde, izin süresi bitmeden, **Belli bir mazerete dayanmadan aylıksız izin kullandıkları durumlarda, izin süresi bitmeden görevlerine dönmek isteyebilmektedirler.
3-5510 sayılı Kanunun 45'inci maddesi uyarınca personel kanunlarına göre aylıksız izin alan memurların GSS primleri kurumlarınca ödenmektedir. 4-Kurumlarınca GSS primleri ödenen memurların tedavi giderleri sosyal güvenlik kurumunca karşılanmaktadır.
Anılan düzenleme uyarınca aylıksız izinde olan memurların, memuriyet ile olan ilişkilerinin devam ettiği dikkate alındığında Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasakları ve yükümlülükleri devam etmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunumuzda bu yönde bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte ücretsiz izinle ilgili olarak işçinin rızası ile yazılı olarak işverenden ücretsiz izin talebinde bulunması yeterlidir. Ancak ücretsiz izin işverenin de işçinin bu talebini kabul etmesi halinde uygulanabilmektedir.
Bu izin; Memuriyetleri süresince en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadardır. Bu izin en çok bir yıldır. Madde de "Ücretsiz izin verilebilir" ifadesi sebebiyle bu iznin kullandırılmasında idarenin takdir hakkı bulunmaktadır.
Hastalık ve Refakat İzni
Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar izin verilir.
1-Bulunduğu kademede 1 yıl çalışma, 2-Bulunduğu derecede ilerleyebileceği 1 kademenin bulunması, olarak belirlenmiştir. Aylıksız izin alan devlet memurlarının kazanılmış hak aylığından değerlendirilmeyen izinlerini müteakip kademe ilerlemeleri 1 yıllık hizmetlerini doldurdukları tarihte yapılmaktadır.
Sonuç olarak; öğretmenler doğum sonrası ücretsiz iznini süreleri içerisinde 24 aya kadar parça parça kullanabilir. Yani 24 aylık sürenin içinde kullanılabilir.
Ücretsiz izin maaştan kesilir mi? Kanunlar gereğince ücretsiz izin, çalışanlara verilmesi zorunlu bir haktır. Ancak adından da anlaşılacağı üzere, çalışana ücretsiz izinde herhangi bir ücret ödenmez.
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
Aylıksız izin kullanan kamu görevlilerinin ücreti bankaya yatmadığından banka menfaat sağlamamaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Aylıksız izinde olan kamu çalışanına promosyon ödenmemesi normaldir.
Nedenler arasında yurtdışında eğitim öğretime devam etme isteği, gebelik, özel durumlar, ailevi nedenler, hastalık gibi durumlar bulunabilmektedir. Bu talepte bulunmakta olan çalışanlar uygulama başladığından itibaren görevini yerine getirmediği için ücreti ödenmemektedir.
Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır.
Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir.
İşçinin ve işverenin karşılıklı yazılı rızasına dayanmayan ya da süresi belirlenmemiş bir ücretsiz izin uygulaması söz konusu ise, işçi bu ücretsiz izin kapsamındaki askı süresi içinde makul bir süre sonra haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Memurların kadın erkek fark etmeksizin ücretsiz izne çıkabilmeleri için mutlaka bu taleplerini işverenlere yazılı olarak bildirmesi gerekir. Ücretsiz izne çıkmak isteyen memurların emekli olabilmesi için izne çıkmadan önce ya da izin bitimi emeklilik talebinde bulunması gerekir.
Ayrıca, mezkur Kanunun "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinin (F) fıkrasında "Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur.
Sebebe bağlı olmaksızın alınan aylıksız izinde memur un yurtdışına çıkmasına engel bulunmamaktadır. Eşi yurtdışına sürekli görevle atanan memura verilen izinde de memurun yurt dışına çıkmasına mani bulunmamaktadır.
c) Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, süreleri içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür. ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri