(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların Patent ve/veya Marka Vekilleri Siciline kaydı yapılmaz.
Vekil olmak isteyenlerin, dört yıllık üniversite mezunu olmaları, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun iki yılda bir düzenlediği iki aşamalı (“Genel Yeterlik” ve “Mesleki Yeterlilik”) sınavlarını kazanmaları ve Kurum'un vekil siciline kayıt olmaları gerekmektedir.
Yani, buluşlar özel hukuk ilişkisi içerisinde çalışanlar (işçiler) tarafından yapılabildiği gibi, kamu hukuku ilişkisi içinde çalışanlar (kamu görevlileri/memurlar) tarafından da yapılabilmektedir.
Marka ve patent vekili olma şartları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından düzenlenen vekillik sınavını kazanmak ve Türk Patent ve Marka Kurum siciline kayıt olmaktır. Marka ve patent vekillik sınavına başvuran adaylarda lisans mezunu olma şartı aranır. Mezun olunan bölüm ayrımı bulunmaz.
Patent, faydalı model, tasarım ve entegre devre topoğrafyası başvuru sahipleri adına işlemleri patent vekili; marka, tasarım, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvuru sahiplerinin adına işlemleri marka vekili gerçekleştirir.
İlgili 38 soru bulundu
Avukatlar Marka Vekilliği Yapabilir Mi? Evet, aşağıdaki koşulları sağlayan gerçek ve tüzel kişiler vekillik yapabilir. a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Fiil ehliyetine sahip bulunmak.
eleman.net verilerine göre, Marka ve Patent Danışmanı 2023 yılında ortalama 22.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Marka ve Patent Danışmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu.
Sınavlara gelecek olursak, patent vekilliği sınavı; daha önce başvuru hazırlamamış, istem yazmamış, araştırma raporuna göre düzenleme yapmayı deneyimlememiş kişiler için hayli zor sayılır.
(3) Sınav, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alan aday sınavda başarılı kabul edilir.” Sadece Marka Vekilliği sınavına girecek adaylar esas alınacak olursa, bu adaylar geçtiğimiz üç sınavda, yani 2017, 2019,2021 yılı sınavlarında, toplam 60 soru çözmekle yükümlü olmuşlardır.
9. edilememektedir. Avukatlık bilgisine göre basit bir başvuru niteliğinde olan marka veya patent tescil talebini uzman olmadığı için yapamayan bir avukat, aynı konuda bir iptal davası açabilmektedir!!! Marka ve patent başvurusu yapabilmek hiç de iddia edildiği gibi uzmanlık gerektiren bir konu değildir.
Devlet memuru, tacir veya esnaf sayılmasını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil, ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
Sınav 13 Kasım 2021 Cumartesi günü, saat 10.00'da Ankara'da yapılacaktır. testi pozitif olan ve/veya Covid-19 testi pozitif kişilerle temaslı olan ve/veya HES kodu geçersiz olan adaylar, ayrı salonda sınava alınacaktır.
En son 10.01.2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Kanun kapsamında Patent ve Marka Vekilliği ile ilgili olarak Disiplin hükümleri getirilmiştir. Nisan 2020 itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu Patent ve Marka Vekilleri sicillerine kayıtlı aktif Marka Vekili sayısı 1057, aktif patent vekili sayısı ise 675'dür.
Sınav; iki yılda bir, patent vekilliği ve marka vekilliği için ayrı ayrı yapılır. Sınav, genel yeterlik sınavı ve mesleki yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur. Sınav, Kurum tarafından yapılabileceği gibi, Yönetim Kurulu sınavın başka kurum, kuruluş veya üniversite tarafından yapılmasına da karar verebilir.
Vekillik sınavı tek aşamalı olarak 2 yılda bir Ankara ve İstanbul'da yapılmakta olup test usulüdür. 70 almak yeterli olup genellikle sorulan 60 sorudan 42 net yapmanız yeterlidir. Sınav iki kategoride yapılır.
Sınav Süresi Kaç Dakikadır? 2017, 2019 ve 2021 yıllarında yapılan sınavlarda patent veya marka vekili adayının 60 soruya cevaplaması için 90 dakika verilmiştir. Bir aday hem patent hem de marka vekili olmak için sınava girebilmektedir.
Her eklenen sınıf için 360 TL ödeme yapılması gerekir. Marka Tescil Ücreti; İşlem online olarak gerçekleşiyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir.
Avrupa Patent Vekili olmak için Avrupa Patent Vekilliği Sınavı (EQE)'ye girmek ve başarılı olmak gerekir. Bu sınav, adayın Avrupa Patent Ofisi (EPO) nezdinde başvuru sahiplerini temsil etmek için gerekli yetenek ve bilgiye sahip olup olmadığını belirleyen sınavdır.
“Marka Patent Avukatı Ne İş Yapar, Hangi Davalara Bakar?” başlığı altında zikredilen iş ve davalar başta olmak üzere, marka ve patent hukukunun inceleme ve düzenleme alanına giren bilumum iş, işlem, uyuşmazlık ve davada hukuki danışmanlık ve dava takip hizmeti verir.
Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'nin “Basılı evrak” başlıklı 6 ncı maddesinin 7 nci fıkrasında “Avukatlık hizmeti, hiçbir unvan altında marka tesciline konu olamaz; bu yolda başvuruda bulunulamaz.” denmektedir.
Marka vekili olmayan avukatlar, muhasebeciler, mali müşavirler, reklam ajansları, danışmanlık firmaları ve benzeri firmalar marka tescil işlemi yapamazlar.
Patent avukatı, marka ve patent talebi olan müvekkillere sürecin takibi için gerekli olan hukuki desteği sunan avukattır. Patent avukatı aynı zamanda marka ve patent alınırken ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde de hukuki bilgisinden destek alınacak olan kişidir.
Marka ve Patent Vekilliği Sınavı Ne Zaman Yapılacak? Sınavın tarihi, sektör uzmanlarının ve marka/patent vekili adaylarının merakla beklediği bir konuydu. Sınavla ilgili ilk açıklama geçtiğimiz günlerde ''erteleme'' yönünde geldi. Sınavın gerçekleşeceği net tarih henüz bilinmese bile 2024 yılında olacağı kesinleşti.
Marka patent uzmanı birçok farklı sektörde farklı alanda faaliyet gösteren kurumların satış ve pazarlama departmanında çalışır. Marka patent uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin üniversitelerin İktisat, İşletme, Reklamcılık ve Pazarlama, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi bölümlerinden mezun olmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri