Normalde rahim ağzını kapatan bir mukus tıkacı vardır. Doğum başladığında en erken Rahim ağzının yumuşamasına bağlı olarak bu mukus tıkacı düşer. Annede, halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılan bir akıntı meydana gelir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda. Bebeği anne karnında koruyan amniyon sıvının bulunduğu kesenin yırtılmasıyla doğum sıvı adı verilen suyun akmaya başlamasıyla doğum başladığı anlaşılabilir.
Doğum yaklaştıkça rahim içerisinde incelmeler ve genişlemeler meydana gelmekte, o bölgede bulunan kılcal damarlarda çatlama oluşarak, pembe akıntılar ortaya çıkmaktadır.
Servikal kanalı yani rahim kanalını hamilelik süresince kapalı tutan mukus tıkacı, doğuma yaklaştıkça çözünerek dışarıya atılabilir. Bu akıntı parça parça şeklinde olabileceği gibi birkaç gün süren vajinal akıntı da görülebilir.
Kasılmalar başlamadan bir ya da iki gün önce, pembemsi veya kan lekeli mukus akıntısı görebilirsiniz. Bu "kan gelmesi" aslında gebelik sırasında serviksi kapatan mukus tıkacıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Nişan olarak tanımlanan vücut sıvılarının oluşturduğu sümüksü yapının vajinal yoldan gelmesi ile birlikte sık ve düzenli kasılmalar var ise bu durum, doğumun çok yakın olduğunun işareti olabilir.
Anne karnında yer alan bebeğin aşağıya doğru hareket etmesi doğumun başladığının en önemli işaretleri arasında gösterilir. Halk arasında en çok bilinen su gelmesi olayı doğumun gerçekleşmesine kısa bir süre kala yaşanır. Bu esnada anne karnında yer alan kese yırtılarak içinde yer alan sıvı dışarıya atılır.
Vajinal beyaz akıntı genel olarak hamilelik belirtisi olarak görülmektedir. Sarı ve kokulu vajinal akıntılar ise çoğunlukla bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilmektedir.
Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir. Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır. Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir. Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.
Rahim ağzı son haftalara yaklaştığında olgunlaşmaya başlar. Gebelerde bu haftalarda vajinal akıntı da artış izlenir. Özellikle şeffaf mukuslu , kimi zaman sümüksü akıntılar oluşur.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Hafif peltemsi bir görünümü olan bu mukus, pembemsi veya kırmızımsı bir renkte olabileceği gibi şeffaf da olabilir. Bu akıntının gelmesi, rahmin artık doğum için hazır olduğunun bir nişanesidir.
Anne adayı saat başı hareket algılamalı ve hissettiğinin farkında olmalıdır. Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Bu sancılar genellikle ilk olarak karın bölgesinde başlar ve zamanla sırt bölgesine doğru yayılır. Ancak bazı anne adaylarında ise sırt ve bel kısmından başlayarak karın bölgesine geçiş yaptığı görülür. Dolayısıyla sancının hissedilme şeklinin kişiden kişiye değiştiği söylenebilir.
Birçok kadının doğum başlangıcı hafif mide kasılmalarıyla olur. Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Nişan Gelmesi ile Doğum Başlaması
Gebelik boyunca rahim ağzında sümüksü bir tıkaç birikir. Bu tıkaç koyu kahverengi, kırmızı ve pembe renginde olabilmektedir. Doğum başladığı zaman bu rahim ağzında biriken tıkaç atılır. Bu pembe renkli akıntı rahim ağzında çatlayan damarlardan kaynaklanır.
Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağandışı görünen veya kötü kokan herhangi bir akıntı fark ettiğiniz zaman teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Nişan, kasılmalarla birlikte olan sancı ve/veya suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri