Yani, buluşlar özel hukuk ilişkisi içerisinde çalışanlar (işçiler) tarafından yapılabildiği gibi, kamu hukuku ilişkisi içinde çalışanlar (kamu görevlileri/memurlar) tarafından da yapılabilmektedir.
Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
(6) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışanların Patent ve/veya Marka Vekilleri Siciline kaydı yapılmaz.
Tüm gerçek ve tüzel kişiler başvuru evrakları sağladıklarında ve patent/faydalı model tescil Kriterlerine uygun bir buluş yaptıklarında patent/faydalı model başvurusu yaparak buluşlarını tescil ettirebilirler. Ancak buluş sahibi gerçek kişi olmalıdır.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
İlgili 36 soru bulundu
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konu net bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda memurların tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamayacağı belirtilmiştir. Kısacası ticari ve sanayi kurumlarında görev alamazlar sonucu çıkarılmaktadır. Bu yasaklardan birkaçı ofis ve büro açamayacakları yönündedir.
Kurumun 1996 tarihli görüşüne göre memurlar kitap yazabilir ve bu kapsamdaki telif ücretini alabilir.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Patent / Faydalı Model başvuruları Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılır. Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK), Sanayi ve Çalışma Bakanlığı'na bağlı özerk bir kuruluştur. Buraya yapılacak olan başvurular, kurumun yetkili kıldığı vekilleri aracılığıyla ya da başvuru sahibinin kendisi tarafından doğrudan yapılabilinir.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Patenti alınmak istenen buluşun daha önce yapılmamış olması gerekir. Aynı zamanda buluşun sektörde faaliyet gösteren birinin basitçe üretebileceği bir araç olmaması da önem taşır. Bu kriterler dahilinde başvuru değerlendirilir ve onaylandığı takdirde patent belgesi alınır.
Türkiye'de patent tescilinde yetkili kurum hangisidir ve bu işlemleri kimler yapabilir? Ankara'da bulunan Türk Patent Marka Kurumu (TPMK) , bu konuda kanunlarla yetkili kılınmıştır.
“(Değ: 30.5.74 – KHK-12; Değ. kabul: 15.5.75 – 1897/1 m.) Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ...
Madde hükmünde yasaklanan kazanç getirici işin kapsamıyla ilgili açıklık olmadığı için bu konuda 657 sayılı Kanunun 28. maddesi esas alınmaktadır. Yasak kapsamını belirledikten sonra memurun veya sözleşmeli personelin ticari araç sahibi olmasının tek başına bir sorun oluşturmayacağı kolayca anlaşılabilecektir.
Maddesi ve Danıştay 12. Daire kararı birlikte değerlendirildiğinde, Devlet memurları zirai kazanç faaliyetinde bulunabilirler.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
1 sınıflı online Marka Başvurusunun resmi harcı 240 TL'dir. Sınıf sayısı arttıkça harçta artar. Her eklenen sınıf için 240 TL ödenmesi gerekmektedir. İşlem fiziki evrak ile elden yapılıyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun banka hesabına ödeme yapılmalıdır.
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Patent Önemi
Patent, bir buluşu halkın beğenisine sunmadan önce tüm haklarınızı koruma altına almanızı sağlayan belgedir. Patent belgesine sahip olmanız durumunda, size ait olan buluşunuzun izniniz dışında başkaları tarafından üretilmesinin, pazarlanmasının, satılmasının veya ithal edilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir. Fikir patenti esasında bir ürünün, ürün oluncaya kadar geçen sürede insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlanarak fikir aşamasına denir.
Memurları Kanunu'na tabiler. 657 Sayılı Kanun'un 28. dizilerde oyunculuk yapabilirsiniz. oynayabilmeleri konusunda olumlu görüş belirtmiştir. bulunarak bir engel olmadığını açıkça belirtmiştir.
657 sayılı kanunun 28. maddesine göre memurlar ek iş yapamazlar. Buna Freelance işler de dahildir. Ancak memurlar şirket ortağı olabilir, telif hakları kapsamında ürettikleri fikri ürünlerden gelir elde edebilir. Müzisyenlik yapabilir.
Bu işi mesai saatleri dışında yapmak, görevini küçük düşürücü davranışlardan kaçınmak ve sosyal güvenlik ilişkisi kurmamak şartıyla memurlar dizi veya filmlerde ya da tiyatro oyunlarında rol alabiliyor. Ayrıca sahneye çıkıp şarkı söyleyebiliyor, bir müzik şirketiyle telif sözleşmesi yaparak CD de çıkartabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri