Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
Evinizi iş yeri olarak kullanacağınızı mal sahibine mutlaka bildirmelisiniz. Mal sahibinin de emlak vergisini konut değil iş yeri olarak beyan etmesi gerekiyor. Meskenlerde binde 1 olan oran iş yerlerinde binde 2 olarak değişiyor. Ev kiranıza ek olarak stopaj vergisi ödemeniz gerekiyor.
Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kurmak isteyen girişimcilerin sabit bir yasal adres göstermeleri gerekiyor.
Evet gösterebilirsiniz.
Annenizin, babanızın, dedenizin değil, evin tapusunun üzerinde sizin adınız yazıyor ise, evinizi şahıs şirketinize adres olarak gösterecek iseniz stopaj/vergi ödemezsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Ofisten konuta dönüşüm yüzde 80'le sınırlı Söz konusu düzenlemeye göre, "ticaret + konut" parsellerinde yer alan, iskan almış veya henüz inşa aşamasında olan ofis kullanımlı bağımsız bölümler, parseldeki toplam konut kullanımı yüzde 80'i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023'e kadar konuta dönüştürülebilecek.
Kira sözleşmesi olarak tüm evin kira kontratını gösterebileceğiniz gibi ev sahibi ile anlaşıp çalışma ortamı olarak seçtiğiniz evinizin herhangi bir odası için de kontrat düzenleyebilir ve bu odayı ofis olarak gösterebilirsiniz.
Genellikle düşük ölçekli, evden kontrol edebileceğiniz internet üzerinden yapılan satışlar (ürün alım-satımı, youtuberlik vb.) ya da yapacağınız işin basit usul mükellef kapsamında değerlendirilmediği durumlarda ev adresinizi göstererek evde şahıs şirketinizi kurabilirsiniz.
Şahıs şirketinin ticaret sicilde kaydı yok ise adres değişliği işlemleri bağlı olunan vergi daireleri tarafından gerçekleştirilir. Şayet şahıs şirketi ticaret sicile kayıtlı ise MERSİS'e başvuru yaparak bir talep numarası almanız ve bölge temsilciliğine giderek dilekçe vermeniz gerekmektedir.
Bu sorunun cevabı evet, şahıs işletmenizde ayrı bir unvan kullanabilirsiniz. Örnek verirsek isminiz Ahmet Yılmaz ancak şahıs firmanızda ayrıca bir unvan kullanmak istiyorsunuz. Şahıs şirketinizin unvanı olarak Crytonix Analytics olarak bir unvan düşündünüz. Bu unvanı işletme adınıza ekletmeniz mümkün.
Home ofis şahıs şirketi için gereken evraklar şunlardır: Fatura adresi için eşleştirilecek evin kontratı (kira ise) 2 adet vesikalık fotoğraf. İkametgâh belgesi.
edilmesi" veya faaliyetin icra edildiği "yer" olma özelliğini taşıması şarttır. olma özelliği taşıması şarttır. Ancak, faaliyet konusu ayrı bir iş yeri açılmasını gerektirmeyecek nitelikte, örneğin danışmanlık, komisyonculuk vb. ise ikametgah adresinin iş yeri olarak kabulü mümkündür.
Gayrimenkul tanımının içinde ev, arsa, bina, dükkan gibi farklı içerikler yer alabilir. Şirket adına gayrimenkul alımı gerçekleştikten sonra, satın alınan mülk yatırım amaçlı ise 252, alınıp satılacak ise 153 Binalar hesabına alınır, yıllık %2 amortisman ayrılarak emlak vergisi beyannamesinde bulunulur.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
3568 sayılı yasaya VUK 340 No.lu Genel Tebliğine göre bir engel yok.
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor.
Konu hakkında Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de, “Aynı işyeri adresinde birden fazla mükellefin faaliyet göstermesini sınırlayan yasal bir düzenleme bulunmaması nedeniyle vergi dairelerinde mükellefiyet kaydınızın yapılmasında mevzuatımız açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
ŞAhıs firmalarında TTK uygulaması olmadığı için şube olmaz. İkinci bir işyeri olur ancak bu işlemler de bağlı olduğunuz vergi dairesi üzerinden yürütülür.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Hem konut hem işyeri olarak kullanılan ve serbest meslek erbabının mülkiyetinde bulunan konutun ısıtılması, aydınlatılması GİBİ (su, telefon, internet aboneliği, temizlik, aidat vs.) giderlerinin de yarısı gider kaydedilebilir ve KDV'sinin yarısı indirilebilir.
Şahıs şirketi kurmak için bir işyerim olmak zorunda mı? Müşterilerinize sunacağınız hizmet veya ürünün satışı/imalatı bir işyeri gerektirmiyorsa böylesine büyük bir masrafa girmek zorunda kalmazsınız. Ancak her şirketin bir faaliyet adresi bulunmak zorundadır.
gerçek kişiler sahip oldukları iş yerlerini kiraya verdiklerinde fatura kesemezler. Sadece kurumlar vergisi mükellefleri fatura kesmek zorundadır...
Kiracı, kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi de yapabilir. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri