657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre me- murlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasakla- ma, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'inci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurul- ması cezası verileceği belirlenmiştir.
657 sayılı devlet memurları kanunu Youtube geliri elde edilmesi konusunda bir hüküm içermiyor. Youtube geliri Devlet memurunun yaptığı görevle ilgili bir gelir değildir. Bir devlet memuru yasal olarak iş yeri satın alıp kira geliri elde ediyor.
Devlet memurları, Devlet Memurları Kanunu'na göre, tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz.
Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.
Kişilerin sosyal medyadaki paylaşım ve yorumlarıyla ilgili olarak hukuki ve cezai sorumlulukları olmasına rağmen Devlet Memurları açısından sosyal medyadaki özgürlüğün ve bu özgürlüğün kullanımını düzenleyen yasal düzenlemeler bulunmamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Devlet memurları zirai faaliyette bulunabilmekte, kira geliri elde edebilmekte, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında gelir elde edebilmektedir. Youtube kanalı oluşturmanın başlı başına yasak kapsamında değerlendirilemez.
Bugün 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 28.Maddesine bakıldığında, memurun Network Marketing sektöründe bulunan şirketlerin ürünlerini kullanmaları ve küçük ek gelirler elde etmelerinin önünde bir engel olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu kapsamda; a. Ticaret yapmak ve Devlet memuruna yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın yaptırımı 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinin (D) bendinde kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası olarak belirlenmiştir.
Zira 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (657 sayılı Kanun) md. 125/D-h, ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmasını yasaklamış ve memurun ticaret yapması durumunda disiplin cezası verileceğini düzenlemiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Memurların borsada hisse senedi alım satımı da zaman zaman tereddüt konusu olabiliyor. Devlet memurlarının genel olarak anonim şirketlerde ve halka açık anonim şirketlerde hisse senedi sahibi olmalarına ilişkin herhangi bir yasak yok.
Influencer, Trendyol üzerinden hazırladığı linki sosyal medya hesabında paylaşmasının ardından takipçileri bu link üzerinden satın alma gerçekleştirirse ürünün güncel fiyatın üzerinden yüzde 15 komisyon kazanmaktadır.
DEVLET MEMURUNUN TİCARET YAPMA VE KAZANÇ GETİRİCİ FAALİYETLERDE BULUNMA YASAĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar.
Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza YouTube 1.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 150 TL'yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL'yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL'ye kadar değişmeyecek.
Influencer'lar da içeriklerine yerleştirdikleri reklamlar üzerinden elde ettikleri gelir için düzenli olarak gelir vergisi ödemek zorundadır.
Buna göre kural olarak ihbar ve şikayetlerin yapılabileceği merciler, savcılık veya kolluktur. Ayrıca valilik, kaymakamlık, mahkeme, elçilik ve konsolosluklara da konusu ceza mevzuatı kapsamında suç teşkil eden ihbar ve şikayette bulunulabilir.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Sürekli gelir elde edecek faaliyetlerde de bulunamazlar.
Devlet memurları limited şirket ortağı olabilirler. Devlet memurunun limited şirketin yönetim ve denetimine yönelik herhangi bir görev üstlenmemek koşulu ile ortak olmasında bir sakınca yoktur. Öte yandan limited şirket açısından şirketi temsil ve idare edecek olanların sözleşmede belirtilmiş olması gerekir.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bu konu net bir şekilde açıklanmıştır. Kanunda memurların tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamayacağı belirtilmiştir. Kısacası ticari ve sanayi kurumlarında görev alamazlar sonucu çıkarılmaktadır. Bu yasaklardan birkaçı ofis ve büro açamayacakları yönündedir.
Bu kanun doğrultusunda yayımlanan “İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliği” ile de Network marketing artık tamamen yasal bir zemine oturtulmuştur.
Network marketing, genellikle evden çalışan (kişiler) distribütörler için esnek çalışma saatleriyle kendi işlerini kurmak için bir fırsattır. Birden fazla dağıtım seviyesi vardır, bu nedenle bu pazarlama modeline genellikle çok seviyeli pazarlama (MLM-Multi-Level Marketing) adı verilir.
Devlet memurunun aracını veya evini kiraya vermesi, Türk Ticaret Kanunu'na göre, (tacir) veya (esnaf) sayılmayı gerektirecek bir ticari faaliyet sayılmadığı için 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesindeki yasak kapsamında değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri