Ulu Cami'nin ilk imamı, Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebi'dir. Caminin içinde kubbenin altında yer alan şadırvanın on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi vardır. Minber kapısı üzerindeki kitabe, caminin bitiş tarihini 802 (1399-1400) yılları olarak göstermektedir.
Erken İslam döneminin ünlü Şam Emeviye Camii'nin Anadolu'ya yansıması olarak yorumlanan Diyarbakır Ulu Camii, İslam aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul ediliyor. Caminin altında su kaynağı vardır. Bu su Hani Dağı'nın eteklerinden kaynar ve dokuz kemerli bentlerden çıkarak büyük havuz teşkil eder.
Ulu Camii; mimarisi, zengin renkli mermer süslemeleri, Klasik Osmanlı süsleme özelliklerinin güzel birer örneği olan mermerden mihrap, minber ve hünkâr mahfili ile Türk - İslam Sanatının önemli camilerinden biridir. Aynı zamanda bitişiğinde yer alan türbenin Halife Memun'un mezarını barındırması, Hz.
Boş bırakılan bu yerde bulunan şu anki şadırvan daha sonraki yıllarda İstanbul'dan Bursa'ya siyasi sürgün olarak gelen Karaçelebizade Abdulaziz Efendi tarafından yaptırılmıştır. Seyyah Evliya Çelebi 1640'lı yıllarda suyu Uludağ'dan gelen bu güzel havuzun içinde alabalıkların yüzdüğünü ifade eder.
Diyarbakır Ulu Cami Özellikleri
Harem-i Şerif olarak kabul edilmektedir. Diyarbakır Ulu Camisinin en önemli özelliklerinden biride yazıtlar, kabartmalar, mimari bezemeler bulunmaktadır. Tüm yazıtlar, kabartmalar ve mimari bezemelerin her biri ise farklı dönemi yansıtmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Selçuklu Sultanı Melik Şah tarafından yaptırılan Ulu Cami, orijinal dizaynı ve hem Bizans hem de daha eski mimari malzemeleri kullanması ile ilginç olup Türkiye'nin en eski camilerindendir. Behram Paşa Camii. Vali Behram Paşa tarafından 1564-1572 tarihinde yaptırılmıştır.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Caminin yanında bulunan türbede ise Üftade Hazretleri ile çocuklarından Mustafa, Mehmet, Hayrettin ve Ahmed'in mezarlarının yanında müritleri ve tekke şeyhlerine ait 19 sanduka bulunuyor. Türbede, Sultan Abdülmecid'in 1845'te Bursa'yı ziyaretinde hediye ettiği bir Kabe örtüsü yer alıyor.
İslam dünyasında ulu camiler şehir olarak kabul edilen yerlerde Cuma namazlarının topluca kılındığı cami olarak işlev görmüş. Bu yüzden büyük yapılmışlar. Cuma namazı hür Müslüman erkeğe farz olduğundan sultanlar ve beyler, idaresindeki bölgenin özgür olduğunun bir ifadesi olarak ulu camileri yaptırmış.
Ulu cami, cuma camisi (Arapça: مَسْجِد جَامِع, romanize: mescid cami) veya câmi-i kebîr (جامع كبير), cuma namazına ev sahipliği yapan bir camidir.
Yapı 639 yılında Hz. ömer Döneminde şehrin merkezindeki en büyük mabed Mar Torna Kilisesinin bulunduğu alana inşa edildi. 751 yılına tarihlenen ünlü Şam Emeviye Cami'nin Anadolu'ya yansıması olarak yorumlanan Diyarbakır Ulu Camii, İslam âleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir.
Cami-i Kebir Olarak da bilinir. Kentin merkezinde, Camii Kebir Mahallesinde bulunur.
20 kubbesi olan, her yanı duvarlarla çevrili bir camide içeriye ışık girebilmesi, 5 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği bir camide hava sirkülasyonu elbette mimarın öngörüsü ile oluşan bu planın oluşmasının ana nedeniydi.
Dünyanın üçüncü Afrika'nın en büyük camisi olan başkent Cezayir'deki Cezayir Ulu Cami, Fransa sömürge döneminin izlerini ülkeden silmek adına yapılan en önemli eserler arasında yer alıyor.
İslam dünyasındaki en önemli 5. makam olan Ulu cami (Zira tasavvuf ve ilim ehli olan İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri Ulu Cami'yi; Kâbe, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Mescid-i Emeviye'den sonra beşinci makam olarak gösteriyor) kesinlikle gezilmesi gereken en önemli mekandır.
Mehmet Sait Yaz (d. 1962, Çırık, Silvan, Diyarbakır), imam,siyasetçi.
Türkiye'de cami sayısının en yüksek olduğu iller arasında yer alan Diyarbakır, 2 bin 075 cami ile Türkiye'de dokuzuncu sırada yer alıyor.
Kars. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani Ören Yeri'nde bulunan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebul Menuçehr'in, restore edilerek ibadete açılması için etrafında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.
Mahallesinde, Diyarbakır'ın Urfa-Mardin Kapıları arasında Yedi Kardeşler Burcu yakınında inşa edilmiştir. Ali Paşa Camii, Ali Paşa Medresesi'nin doğusunda Mimar Sinan eliyle gerçekleştirilmiştir.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bulunan 4 metrekarelik, çift minareli mescit dikkat çekiyor.
Dünya'nın ilk kilisesinin bulunduğu, 2700 yıllık bir geçmişe sahip olan, hoşgörü ve medeniyetler şehrimiz Antakya aynı zamanda Türkiye'nin ilk camiini de barındırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri