Bunlar, cumhuriyetçilik, demokratiklik, millilik ilkeleridir. Söz konusu bu ilkeler^ esasen, Kurtuluş savaşının siyasi ve hu kuki tüm metinlerinde birlikte veya dağınık bir biçimde, açık veya örtülü olarak yer almış bulunmaktadır.
Bunlar, cumhuriyetçilik, demokratiklik, millilik ilkeleridir. Söz konusu bu ilkeler, esasen, Kurtuluş Savaşı'nın siyasi ve hukuki tüm metinlerinde birlikte veya dağınık bir biçimde açık veya örtülü olarak yer almış bulunmaktadır.
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birlik lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir.
Türkiye Cumhuriyeti seçim esasına dayalıdır ve demokratik- parlementer bir sistemdir. Bununla birlikte laiklik ve hukukun üstünlüğü gibi unsurlar cumhuriyetin temel ilkelerini oluşturur. Türkiye Cumhuriyetinde herkes dil, din, ırk ayrımı olmaksızın kanunların önünde eşittir. Her bireyin temel hakları mevcuttur.
İlgili 35 soru bulundu
Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlettir ve bununla birlikte monarşinin zıttıdır. Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir.
- Cumhuriyet, halkın egemenliğine dayanmakta olan bir yönetim biçimini oluşturmaktadır. - Cumhuriyet yönetim sisteminde, halkın kendi kendini yönetmesi esastır. - Cumhuriyet yönetim biçim tümüyle, hukukun üstünlüğüne dayanır. Her birey Anayasa ile ilişkili ve kanunlar önünde eşit haklara sahip durumdadır.
MADDESİ; Anayasanın 5. maddesinde “Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle ...
Devlet, toplumların siyasal örgüt biçimidir. Devlet, ayrıca bu devlet örgütlerinin de tümünü ifade eder. Başka bir anlatımla devlet en büyük tüzel kişiliktir. Devlet, bir toprak parçası üzerinde ve toprağa bağlı olarak siyasal örgütlü bir ulusun veya uluslar topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık şeklinde tarif edilir.
Devletin devamlılığı ilkesi, devlet içinde, hükümetlerin, siyasal rejimlerin değişmesiyle devletin değişmeyeceği anlamına gelir.
Devletin, yukarıda verilen tanımından da anlaşılacağı gibi, üç unsuru olduğu kabul edilmektedir. Bunlar ülke, millet (insan topluluğu) ve egemenliktir (Üç Öğe Kuramı). Ancak Türk Genel Kamu Hukuku Doktrininde bu üç unsura ek olarak “kişilik (devletin hukuki kişiliği)” unsuru da eklenmektedir.
Hukuk devleti ilkesi, en basit şekilde, devletin hukuka bağlılığını ifade eder. Toplumsal hayat zorunlu kıldığından, siyasal toplumun teşkilatı olarak devletin, her zaman bir hukuku olduğunun mantıksal olarak kabulü gerekir. Tarihsel süreçte değişen, devletin hukuka bağlılığının nasıl sağlandığıdır.
"Altı Ok" denilen altı ilkeye ilk olarak 1931'de "Kemalizm" adı verildi ve 13 Mayıs 1935'te "Kamâlizm" adıyla ülkenin kurucu ve tek partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin program ilkeleri olarak benimsendi.
Bireysel karar ve eylemlerin, tutarlı ve eleştirel biçimde değerlendirilmesine olanak sağlayan ana kural. Başlangıç, hareket noktası, her şeyin kendisinden türediği ilk ve temel kaynak. Her türlü tartışmanın dışında sayılan kural.
Bağımsızlık, millî egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler gerek anlamları, gerekse amaçları bakımından birbiri ile çok yakından ilişkili, birbirini tamamlayan ilkelerdir.
Tarihsel olarak yaygın olan yönetim biçimleri arasında monarşi, aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi, teokrasi ve tiranlık yer alır. Bu şekiller her zaman birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz ve karma yönetimler yaygındır.
Devletin ortaya çıkışını temellendirmeye çalışan teoriler genel itibari ile aile teorisi, biyolojik teori, toplumsal sözleşme teorisi, kuvvet teorisi ve ekonomik teori olarak beş sınıfa ayrılır.
Locke'un üçlü ayrımında devlet erkleri yasama, yürütme ve federatif olarak tasnif edilmiştir.
C) Devletin üç temel fonksiyonu olan yasama (teşri”) , yürütme (icra) ve yargı (kazâ) görevlerini hangi organlar eliyle yürüttüğü konusu üzerinde de kısaca durmamız icap etmektedir.
Genel olarak devletin pozitif yükümlülükleri dört kategoriye ayrılmaktadır: Koruma yükümlülüğü, usule ve organizasyona ilişkin yüküm- lülükler, hukuki düzenleme yapma yükümlülüğü ve sosyal haklardan doğan yükümlü- lükler.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Atabek, Cumhuriyetimizin 10 temel değerini de şöyle sıralar: bağımsızlık – akılcılık – bilimcilik – üreticilik – etkin olma – dayanışmacılık – özgüven sahibi olma – yetkin birey olma ve beraberinde örgütlü toplum olma – sorumluluk – Cumhuriyetin cinsiyet kimliklerine getirdiği değer.
Cumhuriyet: "Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi." Demokrasi: "Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık."
Eğitim, sağlık, ulaşım ve sanayi alanında çalışmalar başlatıldı. Okullar, hastaneler, fabrikalar, yollar ve köprüler yapıldı. Uzunluk, ağırlık ve zaman ölçüleri değiştirildi. Metre, kilogram gibi ölçü birimleri kabul edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri