Kimyagerler kamuda ; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Makine Kimya Endüstrisi, Maden Tetkik Arama, Türk Standartları Enstitüsü, Adli Tıp Kurumu, Hıfzısıhha Laboratuarları, Toprak Mahsulleri Ofisi, Gümrük ve Dış Ticaret Bakanlığı, ...
Kimyagerlik kadrolarına KPSS-B sınav sonucuna göre atama yapılmaktadır. 2 yılda bir sınav yapılmaktadır. Kimyagerlik atamalarında KPSS P3 puanı hesaplanmakta ve ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile bu puan türüyle atama yapılmaktadır.
Kimya tesislerinin tasarımı, projelendirilmesi, onaylanması, uygulamaya alınması ve sorumlu müdür olarak idaresini Kimya Mühendisleri yapar.
Kimyagerler kamuda Sağlık Bakanlığı, Hıfzıssıhha Laboratuvarları, Toprak mahsulleri Ofisi, belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumlarda çalışabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
12.1982 tarih ve 2771 sayılı kanun ile (657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişik 43. maddesi) Teknik Hizmetler Sınıfında KİMYAGERLER ve Kimya Mühendisleri aynı ek göstergeyi alacak şekilde düzenleme yapılmıştır.
Bununla birlikte, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2021 yılı verilerine göre, genel olarak kimyager maaşları şu şekildedir: Başlangıç seviyesi kimyagerlerin maaşı ortalama 12.000-20.000 TL arasındadır. Ortalama seviyede deneyimli kimyagerlerin maaşı ortalama 18.000-25.000 TL arasındadır.
Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.
İ olarak belirtilmiş kadroları tercih edebilmektedir. Tus'u kazanıp 4 yıllık uzmanlık eğitiminden sonra özel veya kamu hastanelerinde Biyokimya Uzamanı olarak çalışabilirsiniz. Tus sınavı Nisan ve Eylül aylarında olmak üzere yılda 2 kere yapılmaktadır.
2021 yılı itibarıyla, Türkiye'de Adli Kimya ve Adli Toksikoloji mezunlarının başlangıç maaşı ortalama olarak 5.000-7.000 TL arasında değişmektedir.
Üniversitelerin Kimya bölümünden mezun olan kişilerin Kimyager unvanına sahip oldukları bilinmektedir. Kimyager unvanına sahip olan kişilerin tüm kimyasal ürün üretimi yapan firma ya da fabrikalarda çalışma imkanı vardır. Aynı zamanda bu kişilerin büyük şirketlerde ya da laboratuvarlarda çalışma şansı da bulunur.
Yüksek kimyager unvanı için kimya alanında yüksek lisans yapmış olmak gerekmektedir. Öte yandan, uzman kimyagerler için doktora seviyesinde eğitim verilir ve genellikle belirli bir alanda daha fazla bilgi ve tecrübe gerektiren analizler ve çalışmalar yaparlar.
Kimya bölümünde çalışanlar, araştırma ve geliştirme, üretim, kalite kontrol, çevre koruma, güvenlik ve eğitim gibi konularda uzmanlaşmış kişilerdir. Ayrıca, ilaç, gıda, kozmetik, tekstil, elektronik ve enerji gibi birçok sektörde de çalışabilirler.
Üniversitelerin Kimya Öğretmenliği Bölümünden mezun olanlar kimya öğretmeni olur. Ayrıca Kimya veya Kimya Mühendisliği bölümlerinden birini bitiren kişiler de bu mesleği icra edebilir. Ancak bu bölümlerden mezun olanların Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nı tamamlaması gerekir.
Kimyager, kimya alanında eğitim almış ve kimya prensiplerini kullanarak çeşitli araştırmalar yapan, ürün geliştiren, kalite kontrol testleri gerçekleştiren, ürünleri optimize eden, ürünlerin üretiminde ve geliştirilmesinde rol alan bir bilim insanıdır.
Ama her yıl örnegin kimya bölumü mezunu bir kimyager , patoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi tıp fakültesine ait olup kendi üniversitesinde de lisans egitimini almadigi konuları ezberleyerek TUS sinavina girmekte ve bir hastanede biyokimya uzmanligi egitimine baslayabilmektedir.
Yüksek kimyager olmanız için Fen Edebiyat Fakültelerinin Kimya bölümünü bitirmeniz ön şart olarak kabul edilir. Kimya bölümü mezunu olduktan sonra, yine aynı alanda yüksek lisans yapmanız gerekir, böylece yüksek kimyager unvanı ile istihdam edilirsiniz.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası bu Yönetmelik hükümlerine bağlıdır. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (Oda) Anayasa'nın 135 inci maddesinde tanımlanan, kamu tüzel kişiliğine sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.
Adli kimyacı dedektif değildir. Suç mahallinden toplanan kanıtlarla uğraşır. Parmak izi, fiberler, camlar, mermi ile yaralama ve diğer kanıtlarla çalışır. İlaç ve zehirli maddeleri analiz eder.
3000 Ek gösterge ile ¼ dereceden Emekli olan 30 yıllık Kimyagere 1.290,78 TL maaş bağlanır ve 48.404,07 TL emekli ikramiyesi ödenirken ayni yerde çalışan 30 yıllık bir Kimya Mühendisine emekli olurken 1.615,65 TL maaş bağlanmakta ve 60.587,01 TL TL emekli ikramiyesi ödenmektedir.
Kimyager genelde bileşenler ile ilgilenir ve laboratuvarda az miktarda malzemeler ile çalışır. Kimya Mühendisi ise, laboratuvar çalışmalarını yararlı, ekonomik ürünlere dönüştürmek için gerekli prosesleri ve fabrikaları tasarlar ve işletilmesini sağlar.
Lisans programında ilk yıl, fizik, matematik gibi temel fen bilimleri dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda, analitik kimya, organik kimya, fiziko kimya, ve anorganik kimya gibi dersler verilir.
Kimya Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Kimya bölümü, tıpkı diğer anabilim dalı olan fizik ve biyoloji bölümleri gibi üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayanlara verilen ünvan “kimyager” 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri