İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV Listesi, Yüklenilen KDV Listesi, Satış Faturaları Listesi, Gümrük (Çıkış) Beyannamesi Listesi gibi KDV İade talebi için ibrazı gereken listelerin internet vergi dairesi üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.
Yukarıda tanımını yaptığımız gibi KDV tüketicinin ödemesi gereken bir bedeldir; bu sebeple, üretici satın alma ve satış işlemleri aşamasında ibraz ettiği faturanın karşılaştırılması sonrasında ortaya çıkan KDV farkını devletten talep edebilir. Bu işlem KDV iade işlemidir.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
Devreden KDV mükellefin devletten alacağıdır.
KDV uygulanan tüm ülkelerde “devreden KDV” belli bir süre sonra mükellefe nakden iade edilirken bizde maalesef iade edilmiyor.
İlgili 39 soru bulundu
KDV iade alacaklarının temliki, KDV iade alacağı olan mükellef ile üçüncü şahıslar arasında ancak yapılabilmektedir. [1] Söz konusu iade alacağının temlik edilebilmesi için vergi idaresinin bu konuda muvafakatının alınmasına ihtiyaç yoktur.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Tebliğ Taslağında yer alan düzenlemeye göre, sektör ayrımı yapılmaksızın imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılar, ihracat teslimlerine ilişkin olarak yüklendikleri KDV tutarına bakılmaksızın ihracat bedelinin yüzde 10'una kadar KDV iadesi talep edebilecekler.
İnternet Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra “KDV İade İşlemleri” üst başlığından “KDV İadesi Talebi Girişi” bölümüne tıklanması gerekmektedir. indirilebilecektir.
'KDV İadesi Ön Kontrol Raporu'na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50'si, raporun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.
Bakanlar Kurulunca vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup yılı içerisinde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan verginin iade edilmesi gerekir. %1 ve %8 orana tabi mal ve hizmet satan işletmeler, indirimli orana tabi teslimleri nedeniyle KDV iadesi alabilirler.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
İşverenlerce veya sorumlularca nakten veya hesaben alınan vergi iadesi, iadenin alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde hak sahiplerine nakten ödenir. Bu süre içinde ödenmeyen vergi iadeleri müteakip ilk işgününde vergi dairelerine geri verilir.
Yaygın uygulama, 192 veya 193 nolu ana hesaplarda açılan alt hesaplar yoluyla iade alınacak KDV nin izlenmesidir.
1. Vergi İade Talebin Elektronik Ortamda Yapılması: Tebliğe göre, vergi iade (nakden ve mahsuben) taleplerinin 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren, Gelir İadesi Başkanlığı internet vergi dairesi üzerinden (www.gib.gov.tr) elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
İhracatın gerçekleştiği dönemde tecil edilen vergi terkin edilmekte, tecil edilemeyen vergi için iade hakkı doğmaktadır. İadenin yapılabilmesi için ihracatın gerçekleşmesi ve 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (I/1.1.3.v) bölümünde sayılan belgelerin vergi dairesine ibraz edilmesi yeterlidir.
Başvurular internet vergi dairesinden yapılabilmektedir. Kesinti yoluyla ödenen vergilerden doğan gelir vergisinin nakden veya mahsuben iadesine ilişkin talepler için Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talep Dilekçesi (1A) seçeneği ile dilekçe verilmelidir.
Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi (3 Aylık) (*)
3 Aylık dönemi izleyen ayın 28. günü akşamına kadar verilir. Beyanname verilen ayın 28. günü akşamına kadar ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri