Ancak indirimli orandan yararlanma şartlarını sağlayanlar, 200 metrekareyi geçmeyen devre mülkten paylarına düşen kısım için sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanırlar. Bu bağlamda devre mülk konut sayılır.
Devremülk, kişinin kendi belirlediği zaman dilimi içerisinde müstakil bir daireye TC tapusu ile sahip olmasıdır. Söz konusu olan daireler genellikle kaplıca, ılıca, termal otel veya dinlenme amacıyla tasarlanan tatil konutlarında yer almaktadır. Sistem kat mülkiyeti kanunu ile garanti altına alınmıştır.
Öncelikle mülkü satan ve alan kişiler olarak aranızda imzalayacak olduğunuz devremülk sözleşmesiyle taşınmazın hangi tarihler arasında kullanılacağı belirlenir. Sonrasındaysa bu sözleşme tapu kütüğüne eklenir. Bu sayede devremülk tapusu almış olursunuz.
Tapunun devri ile elde edilen irtifak hakkı olan devremülk, devir işleminin tapuda resmi biçimde yapılması gerekmektedir. Devremülk hakkının tapu kütüğüne işlenmesi gerekir ve bu hususun tapu senedinde belirtilmesi gerekir. Bu sebeple devremülk hakkının herkese karşı ileri sürülmesi mümkündür.
Yıl içerisinde farklı şahısların kiralayabildiği ya da yılın belirli bir dönemi için satın alınabilen gayrimenkul tipine devremülk denir. Ortak mülkiyet imkanı veren devremülk sistemi, genellikle termal tatil köyleri ya da yazlık bölgelerde tercih edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Devre mülkün tapusu da gayrimenkul tapusu gibi süresizdir, fakat devre mülkün sahibi dairesini yalnızca seçtiği tarihler arasında kullanabilir. Devre mülk tapusunu devre mülkü satın aldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından tescil ettirerek alabilirsiniz.
Belediyeler ise emeklilerin devremülklerini “ikinci konut” gibi değerlendiriyor. Emlak vergisi muafiyetlerini iptal ettikleri gibi vergi cezası da kesiyorlar. Devremülkleri olduğu için sıfır oranında emlak vergisi muafiyetleri iptal edilen emeklilere sonunda mahkemeden iyi haber geldi.
Evet, devremülk miras yoluyla geçebilir. Devremülk, birden çok kişinin belirli bir süre boyunca bir mülkün sahipliğini paylaştığı bir konsepttir.
SON DÜZENLEMELER IŞIĞINDA DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ VE DEVRE MÜLK SÖZLEŞMELERİ KAÇ YILLIK YAPILABİLİR? 01.04.2022 yayım tarihli 7392 sayılı TKHK ve KMK'da değişiklik yapılması hakkındaki kanunun 9.maddesi uyarınca devre tatil sözleşmeleri artık en fazla 10 yıl için kurulabilmektedir.
Devre mülk hakkının tesisi mülkiyet hakkının başkasına devri mümkündür. Bu devir bedelli ise her iki taraftan ayrı ayrı satış harcı (BİNDE 20), bedelsiz ise sadece lehine bağış yapılan taraftan bağış harcı (BİNDE 68,31) tahsili gerekir.
Yönetmeliğin 8. maddesinin 1. fıkrası uyarınca; Devremülk iptali için cayma hakkı 14 günlük süre içerisinde yazılı olarak ve noter kanalı ile satıcı tarafa bildirilmek zorundadır. Yani noterden gönderilmesi zorunludur. Mektup, e-mail, sms, posta gibi yollarla devremülk sözleşmesinden cayma işlemi gerçekleştirilemez.
Genellikle devre mülk kaç kişiye satılabilir diye sorulduğunda belirli bir kişi sayısı aralığı gözlenmez. Satışı yapan tesisin ne kadar bir kapasiteye sahip olduğu, büyüklüğü, konaklama alanları, sosyal alanları gibi etkenler de kişi sayısının belirlenmesinde önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.
Devremülk başkasına kiralanır mı konusunda, kiralamanın tamamen yasal olduğundan bahsedebiliriz. Ayrıca devremülk kiralamak isteyenler için de cazip bir alternatiftir. Devremülkler genel olarak 15 gün (2 hafta) sürelerinde kiralanır.
Devremülk sahiplerinin hakkını kullanılmaması da aidat ödeme borcunu ortadan kaldırmamaktadır. Devremülk yönetimi ve görevlerini yerine getirmemesi de aidat ödememe için geçerli neden değildir.
Proje başlangıcında uygun fiyata alınan devremülkler, 2-3 yıl içinde iki misli fiyatına satılabiliyor. Devremülkün kullanım hakkı bir başkasına devredilebiliyor ve miras bırakılabiliyor. Bu yönleriyle devremülk, güvenilir şirketlerden alındığında son derece karlı bir yatırım aracı oluyor.
Devremülk sözleşmesinde edimin ifa edilmemesi yani tapunun verilmemesi durumunda; tazminat yaptırımı öngörülmüş ise belirlenen tazminat miktarı talep edilebilir. Farklı durumlarda, firmanın baskısı yahut zorunlu imzalanmış sözleşmelerin geçerliliği yoktur.
Devre mülk ömür boyu mudur sorusuna cevabımız, devre mülk sistemi ömür boyu tapu garantili olarak karşımıza çıkmaktadır. Ömür boyu garanti veren devre mülkünüzü gitmediğiniz dönemde kiraya vererek kazanç elde edebilirsiniz.
Özellikle kalabalık ve çocuklu aileler tarafından daha rahat ve ekonomik bir tatil için devremülkler tercih edilmektedir. Devremülk hakkı başkalarına devredilebilir ya da satılabilir ve mülktür.
Genellikle kiralanan devre mülk tesislerinde 1 haftalık sürelerden başlar. Bazılarında en az 1 gün konaklama olmak üzere kiralama sistemi bulunur. Devremülk tesislerinde genel olarak süreler; 1 hafta, 10 gün, 2 hafta, 1 ay, 1 sezon veya 1 yıllık gibi seçeneklerde sunulur.
DEVRE MÜLK SÖZLEŞMESİNDE TARAFLARIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Devre mülk hakkı, bağlı olduğu paylı mülkiyet payı ile devir ve temlik edilebilir, hak sahibinin vefatı halinde ise mirasçılara geçer. Hak sahipleri, devre mülk hakkını, mülkiyet payından ayrı olarak devredemezler.
Kırmızı dönem yaz mevsimi, Mavi dönem kış mevsimi, Beyaz dönem ise bahar mevsimini tanımlamaktadır. Kırmızı dönem en üst olup yılın istediğiniz tarihlerinde kullanım imkanı sunar.
1 Nisan 2022 tarihli kanun değişikliğinin yönetmelik değişikliği 29 Temmuz 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Buna göre yeni devremülk hakkı veren satışlar yasaklandı.
Devre mülk rejimi Kat Mülkiyeti Kanununa 10/6/1985 tarih ve 3227 sayılı kanunla 9 madde eklenmek suretiyle düzenlenmiştir.
Emeklinin gelir elde etmediği iş yeri, arazi ya da arsa gibi gayrimenkulleri olması durumunda indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılabilecektir. Binanın ikamet amacıyla kullanılıp/kullanılmadığı; elektrik, su, doğal gaz, internet gibi faturalar ve ikamet belgesi ile tespit edilebilmektedir.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri