[1] Aynı konuyu tekrar tekrar anlatarak dinleyeni bıktırmak, sıkıcı tat vermeye başlamak.
Kabak tadı vermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Bıktırmak, tatsız olmaya başlamak veya usanç vermek' şeklinde ifade edilebilmektedir. Herhangi bir durum uzadığı zaman ve can sıkmaya başladığında bu deyim kullanılır.
Kabak Tadı Vermek deyiminin hikayesi (hatırladığım kadarıyla) şöyledir: Su kabaklarının oyulduğunu ve türlü gereçler (fener, kabak kemani) yapıldığını bilirsiniz. Eskiden oyulmuş olan bu kabakların içinde bakliyat da saklanırdı. Kabak iyi temizlenmemiş olursa kabağın tadı bakliyata geçerdi. Deyimin aslı budur.
Bilhassa cuma günleri sofraların iyice zenginleştiği, yemeklerin çeşitlendiği medresede mevsimi geldiği zaman haftalarca her gün kabak yemeği çıkar, sürekli çıkan kabak yemeğinden doğan usanç ile her türlü bıktırıcı hal için "kabak tadı vermek" deyimi kullanılmaya başlanır.
İçine doğmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Malum olmak, bir işin olduğunu ya da olacağını sezinlemek, tahmin etmek.
İlgili 20 soru bulundu
Bir kimseyi herhangi bir konuya inandırmak ya da o konu hakkındaki fikrini değiştirmek için tatlı sözlerle ikna etmeye çalışması demektir. Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Arkasından zil takıp oynamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birinin bir yerden ayrılmasına veya bir işte başarısızlığa uğramasına çok sevinmek.
[1] Aynı konuyu tekrar tekrar anlatarak dinleyeni bıktırmak, sıkıcı tat vermeye başlamak.
tüysüz, çıplak, her tarafı açık anlamına gelen benzetme. ayni zamanda "cok bariz" anlamina da gelir. hatta "gibi"si düsük kullanimi da mevcuttur ki an itibari ile söyle bir örnek veresim geldi: -kabak gibi ortada bu maçi milan alir.
Salık vermek kelimesi bir konuda tavsiye vermek veya bir konu için haber vermek anlamına gelmektedir.
Kaş yapayım derken göz çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
Kabak yemek, aynı zamanda maddi ve manevi anlamda huzur bulacağınız anlamına gelir. Bu rüya, iş yerinde başarılarınızın göz önüne çıkacağını ve bunun sonucunda da terfi alacağınıza delalet eder. Rüyada kabak toplamak, kazancınızın artacağı, emeklerinizin karşılığını alacağınız bir döneme gireceğinize delalet eder.
Lafı (sözü) ağzına tıkamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin sözünü bitirmesine fırsat vermemek, onu susmak zorunda bırakmak, konuşmasını önlemek.
2-Atasözleri ile deyimler arasındaki en önemli fark, atasözlerinin asıl gayesi nasihat etmek, yol göstermek ve ibret alınması için gerçekleri bütün çıplaklığı ile göstermektir. Ancaq deyimlerin böyle bir gayesi veya kaygısı yoktur.
Deyim, bir kavramı belirtmek için üretilmiş özel bir anlatım kalıbıdır; atasözleri ise genel kural belirtme niteliğine sahip sözlerdir.
SİGARANIN ADI “TABUT ÇİVİSİ”
Sokakta içe çekilen maddelere ise “uhu”, “hava gazı” ve ”bali” adları veriliyor.
2. argo. Sersem, düşüncesiz, aptal kimse: “Laf söyledi bal kabağı.”
Rüyada Birine Bal Kabağı Vermek
Rüyayı gören kişinin sakin ve huzurlu bir yaşamı olacağı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte sıkıntı yaşayan kişilere yardım uzatacağı şeklinde de yorumlanmaktadır.
Kabak gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: tüysüz, çıplak, her tarafı açık.
Gözdağı vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Korkutmak, tehdit etmek, istediğini yaptırmak için yıldırmak. “Ona öyle bir gözdağı verin ki bir daha buralara ayak basmasın!”
Fitil olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Çok içip sarhoş olmak. 2. Aşırı ölçüde kızmak.“Fitil oluyorum şu adamın hareketlerine!”
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri