DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
DGS ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavıdır. Dikey Geçiş Sınavına yükseköğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans programını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler girebilir. Bunun dışında açık öğretimden de 2 yıllık bölüm bitirenler DGS'ye girme hakkına sahiptir.
Sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz. DGS tercihlerde geçmiş yılların puanlarına bakarak Lisans bölümü seçmek sadece fikir verme açısından doğrudur.
Açıköğretim dahil dört yıl veya daha uzun süreli olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler DGS'ye başvuramazlar. Burs ve indirim detayları için tıklayınız. Dikey Geçiş Sınavı, başvuru işlemleri ile ilgili bilgi almak için tıklayınız. DGS Yerleştirme Sonuçları için tıklayınız.
DGS ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavıdır. Dikey Geçiş Sınavına yükseköğretim kurumlarının 2 yıllık ön lisans programını başarı ile tamamlamış olan öğrenciler girebilir. Bunun dışında açık öğretimden de 2 yıllık bölüm bitirenler DGS'ye girme hakkına sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
DGS'de herhangi bir yaş sınırı yoktur. DGS'ye girecek adaylar için belirlenen şartlar aşağıda listelenmiştir: Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavına girememektedir.
DGS sınav puanınıza ya da mezuniyet puanınıza bakılmaksızın, Türkiye'deki 2 yıllık eğitiminizi, yurtdışında 4 yıllık lisans eğitimine tamamlayabilirsiniz.
Dikey geçişte '5 yıl' şartı yok.
Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
DGS'ye giren adaylar için diploma notu ve bitirme yılı esas alınarak ÖBP (ön lisans başarı puanı) hesaplanır. Bu hesaplama yapıldığı sırada mezun durumda değilseniz diploma notunuz oluşmamış olacağından, not ortalamanız dikkate alınır.
Lisans diploması olan aday önlisans olarak sınava giremez.
Bu program, sadece DGS ile öğrenci kabul etmekte olup eğitim süresi 3 yıldır.
Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
Kısacası DGS, içerik ve sınav formatı olarak diğer sınavlara göre daha kolay olduğu için sınava hazırlık süreci de daha kolaydır. Adayları iyi bir çalışma planlaması ile hazırlık sürecini tamamlarsa kolay bir şekilde hedefledikleri puana ulaşabilirler.
DGS ile örgün (1.öğretim, 2.öğretim, uzaktan eğitim dâhil – AÖF ve AÖF uzaktan hariç) bir lisans bölümüne yerleşildiğinde bir ya da bir kaç sene sonraki DGS sınavına tekrar girilebilir. Fakat yine bir örgün lisans kazanılır ise ve önceden kazanılan bölümde okumaya devam ediliyor ise ilkinin kaydı silinmesi gerekiyor.
Dikey geçiş sınavsız olarak yapılabildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile de yapılabiliyor.
12- DGS ile bir kez yerleştim ve 4 yıllık mezun oldum. Sınava başvuru yapabilir miyim? Evet 2 yıllık bir üniversiteden bir kez mezun olmuşsanız DGS ile kaç kez yerleştiğiniz önemli değildir. Sınava istediğiniz kadar girip alanınız ile ilgili farklı bölümler okuyabilirsiniz.
DGS' ye, önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabilir.
Yukarıda da tanımladığımız üzere herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır.
Eğer en az intermediate seviyesinde İngilizce bilginiz varsa; Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelerde herhangi bir sınava girmeden lisans tamamlama eğitimi yapabilirsiniz.
Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandıktan sonra yapılacak tercih işlemlerinde, adayın 30 lisans programı seçme hakkı vardır.
Evet. Örnek : 2019-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.
DGS'de ek puan uygulaması yoktur. DGS'YE KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR? Sınava girmekle ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri