Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşen adayların, Ön lisans eğitimi sırasında veya daha önceki öğrenim görmüş olduğu yükseköğretim programlarında başarılı oldukları derslere ait ders denklikleri ilgili fakülte tarafından kabul edilen ders / derslerden muafiyet işlemi yapılarak 3.sınıfa intibakı yapılır.
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
Sen normalde lisans müfredatında 20 ders görecekken 10 tanesini daha önce görmüş olduğun için muaf oluyorsun ve otomatikmen 4 yıl okuyacağına 2 yıl okuyorsun. LAKİN bu uygulamada böyle değil, aksine çoğu zaman DGS ile yerleşenler birinci sınıftan başlar.
12.Sınav Sonucu Kaç Yıl İçin Geçerli Olacaktır? Girilen sınavda alınan DGS puanı yalnızca o yıl için geçerlidir. Ertesi yıl tekrar tercihte bulunmak isteyen öğrenci yeniden sınava girmek zorundadır.
Yukarıda da tanımladığımız üzere herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümünden mezun olmuş ya da olabilecek durumda olan öğrencilerin katılabildiği bir sınavdır.
İlgili 39 soru bulundu
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversitelerin (açık öğretim de dahil) ön lisans yani 2 yıllık programlarında okuyup mezun olan kişilerin lisans programlarına yani 4 yıllık programlara geçiş yapabilmelerini sağlayan bir sınav türüdür.
Böylece en az 40 ve en çok 80 olacak şekilde bir puan belirlenir.
DGS'ye giren adaylar için diploma notu ve bitirme yılı esas alınarak ÖBP (ön lisans başarı puanı) hesaplanır. Bu hesaplama yapıldığı sırada mezun durumda değilseniz diploma notunuz oluşmamış olacağından, not ortalamanız dikkate alınır.
Önemli Not : Bu iki bölüm için de DGS ye başvuruda bulunabilmek için önlisans ortalamasının 60 puan ve üzeri olması gereklidir. Başvurular her yıl Nisan ayı içerisinde ÖSYM nin belirlediği merkezlerden veya ÖSYM nin web sayfasından belirlenen tarihler aralığında başvuruda bulunabilirler.
DGS'ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Önlisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır.
Sınavda 60 matematik ve 60 türkçe olmak üzere toplam 120 soru bulunuyor. Bu sorular içerisinde 10 sayısal mantık, 10 sözel mantık sorusu bulunmaktadır. DGS sorularının çoğunluğu mantık ve yetenek ölçmeye bağlı olarak sorulduğu için bu anlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Fakat ALES'e göre daha kolay bir sınavdır.
Ancak DGS'de YKS gibi tavan puan 500 değildir. DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir.
DGS' ye, önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabilir.
Dikey Geçiş Sınavına giren öğrenciler başarılı bir puan alırsa herhangi bir yüksek öğretim kurumunda tamamlamış oldukları eğitimi 4 yıla tamamlarlar. Lise mezunu, açık öğretim 4 yıllık lisans mezunu ya da lisans mezunları DGS'ye giremez.
2. DGS'ye kimler başvurabilir? DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) iki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına geçerek devam ettirmek isteyenler için düzenlenen Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (2023-DGS) 464 bin 281 adayın katılımıyla ...
DGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR? Adaylar, DGS sınav sonuçlarına 11 Ağustos 2023 tarihinde ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir.
Evet. Örnek : 2019-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
Meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans mezunlarını 4 yıllık örgün öğrenim görme şansına kavuşturacak olan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS), mezuniyet yılı şartı aranmayacak.
12- DGS ile bir kez yerleştim ve 4 yıllık mezun oldum. Sınava başvuru yapabilir miyim? Evet 2 yıllık bir üniversiteden bir kez mezun olmuşsanız DGS ile kaç kez yerleştiğiniz önemli değildir. Sınava istediğiniz kadar girip alanınız ile ilgili farklı bölümler okuyabilirsiniz.
Geçtiğimiz senelerde DGS'de 0.5 kuralı uygulanmaktaydı. Bu yıl bu kuralın kaldırıldığı, 1 net kuralının uygulanacağı duyuruldu. Buna göre, öğrencilerin her iki bölümden de -hem sözel hem de sayısal bölümden- en az 1 ham puan yani 1 net yapmaları gerekmektedir.
DGS sınavında baraj puanı yoktur.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı
Sınav sonuçları adayların adreslerine DGS Sınav Sonuç Belgesi ile bildirilir ve yerleşen adayları gösterir fotoğraflı Yerleşen Adaylar Listesi yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine gönderilir. yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri