Ücretli öğretmenlik, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ihtiyaç görülmesi halinde ek ders karşılığında istihdam edilen geçici öğretmenlerdir.
İşçi statüsünde değerlendirilmektedir. Kadrolu öğretmen ek dersi ile karıştırılmamalıdır. (Örnek: 1 Kasım-30 Kasım). Ücretli öğretmenlerimize ait ek ders çizelgelerinin onaylı olarak en geç ay çıktıktan sonra sonraki ayın ilk iş günü mesai bitimine kadar elden teslim edilmesi gerekmektedir.
Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır.
Ücretli öğretmenlerin sigortası, genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında gerçekleştirilir.
'Ücretli öğretmenlere kadro verilecek' iddiasını MEB'den üst düzey bir isme sordum. Kesin dille reddedildi. Ortalıkta dolaşan iddiaların asılsız olduğunu, bakanlıkta böyle bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.
İlgili 29 soru bulundu
Bakan Bilgin ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilip geçirilmeyeceğine ilişkin olarak ise "Ücretli öğretmenler memur da değil sözleşmeli de değil. Süreli çalışıyorlar. Süresiz çalışan konumunda değiller.
Ücretli ya da sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlerin kadroya geçiş süreçleri ve koşulları hakkında yakın zamanda bir açıklama yoktur. Ancak beş yılı dolduran ve formasyon almış olan ücretli öğretmenlerin kadroya geçebilme hakkı olabilir.
6- Ücretli öğretmenlere öğretmen kimlik kartı verilmiyor. 20 yıl çalışan bir ücretli öğretmenin öğretmen kimlik kartı yok dolayısıyla kadrolu hocanın yararlandığı hiçbir haktan yararlanamıyor.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN E-BİLDİRGE İŞLEMLERİ Kuruma ait SGK tarafından verilen E-Bildirge Kullanıcı Bilgileri ile giriş yapılacak.
MADDE 20- (1) Sözleşmeli personelden hizmet süreleri bir yıldan on yıla kadar (on yıl dâhil) olanların yıllık izin süreleri yirmi gün, on yıldan fazla olanların ise otuz gündür.
2- Ücretli öğretmenlik, 657 sayılı Kanunun 89. maddesine dayanılarak yürütülmekte olup, tam olarak bir statüsel istihdam şeklinde değildir. Zira ilgili madde okunduğunda da görülecektirki, memurlar ve öğretim üyelerine de ücretli ders karşılığı görev verilebilmektedir. Bu statünün 4/C ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Eğitmen kadrosu Genel İdari Hizmetleri Sınıfında yer almakta olup, mezkûr maddede bu sınıfa atananlara ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Bu minvalde, eğitmen kadrosunda görev yapan personelin ücretli öğretmen olarak çalıştığı sürelerin kazanılmış hak aylık derecesinde sayılmasına imkan bulunmamaktadır.
Ücretli Öğretmenlikle Geçirilen Sürelerin Sigorta Boşlanması
MEB'e bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek derste öğretmen veya usta öğrenci olarak çalışanlar 25 Temmuz 2011'den önceki çalışmalarına göre ay içinde 30 günden eksik kalan günlerini borçlanabilirler.
Sigorta primleri ise aylık toplam ders saat sayısına göre ödeniyor. Buna göre ayda en fazla 16-17 gün sigortalı olabiliyorlar. Yani normal öğretmene göre yarım ücret ve yarım sigorta ile çalışmış oluyorlar.
Dolayısıyla ücretli öğretmenlik yapan bir kişi işsizlik maaşı şartlarını sağlasa bile bu ödenekten faydalanamamaktadır.
Ücretli Öğretmen maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 51 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ücretli Öğretmen maaşları 11620 TL'dir. En düşük Ücretli Öğretmen maaşı 11400 TL iken, en yüksek Ücretli Öğretmen maaşı 13850 TL'dir.
Ücretli öğretmenler haftada 30 saate kadar görev yapabiliyorlar. Bu çalışanların aynı zamanda primleri de yatırıldığı için süreler emeklilik hesabında kullanılıyor.
Verilere göre, 2023 yılında ücretli öğretmen saat ücreti 73,50 TL olarak belirlenmiştir. Haftalık Çalışma Saati: Ücretli öğretmenlikte haftalık çalışma saatiniz önemlidir. Örneğin, 30 saat veya 40 saat gibi bir çalışma süresi olabilir.
Sigorta Kolu:
Emekli Ücretli Öğretmen görevlendirmelerinde; 8-Sosyal Güvenlik Destek Primi seçilecek.
Ücretli öğretmen ve Stajyer öğrencilere promosyon ödemesi yapılmayacak olup, harcamada bütünlüğü sağlamak amacıyla ödemesi anlaşmaya varılan banka üzerinden yapılacaktır. Stajyer öğrenci, ve ücretli öğretmen hesaplarında da diğer personel de olduğu gibi her hangi bir masraf ve hesap işletim ücreti alınmayacaktır.
Ücretli Öğretmen Ne Demek? Ücretli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrosunda açık bulunması halinde ders ücreti karşılığı sözleşme imzalayarak işe alınır. Ücretli öğretmenlik başvurusu İlçe Milli Müdürlüğü'ne yapılır ve sözleşme yalnızca bir öğretim yılını kapsar.
Ücreti Ne Kadar? Öğretmenevlerinde konaklama ücretlidir. Öğretmenler, eğitim çalışanları ve kamu çalışanları ile emekli eğitim çalışanları indirimli tarife üzerinden ödeme yaparlar.
14- Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmen (ücretli öğretmen) azami kaç saat ücret alabilir? ders okutmak üzere görevlendirilenlere, bu kapsamda haftada en fazla 30 saat ders görevi verilmesi mümkün olabilecektir.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Başkan Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri